PDA

Zobacz pełną wersję : Ctj#542

Ligo
22-05-2013, 01:36
Zadanie, wydaje mi się, dosyć łatwe: dwie wieże - co to jest?
I pytanie dodatkowe - w jaki sposób miejsce to związane jest z Polską?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img691/7549/katedra1.jpg)

akustyk
22-05-2013, 02:00
Ameryka Polnocna?

Ligo
22-05-2013, 02:03
Północna.

foggy_lad
22-05-2013, 02:31
Chicago? Wtedy odpowiedź na drugą część pytania byłaby oczywista :)

Ligo
22-05-2013, 02:56
To nie Chicago.
Ale gdyby nawet, to czemu uważasz, że druga część pytania byłaby taka oczywista?
W Chicago owszem, sporo Polaków, Polek też, ale ja pytam o konkretny związek budowli ze zdjęcia z krajem. To, że gdzieś jest Polonia, nie wystarczy. Polonia jest wszędzie ;)

corrosive
22-05-2013, 06:56
Witam

Katedra św. Patryka w Nowym Jorku

Powiązanie z Polską?
Jedynie znalazłem to (Wiki):
"z tyłu katedry znajduje się popiersie papieża Jana Pawła II, który odwiedził Nowy Jork w 1979 roku."

Ligo
22-05-2013, 07:08
No, szybko to poszło ;)
Oczywiście tak. To największa katolicka katedra na kontynencie północnoamerykańskim. Jest położona w sercu Manhattanu. Muszę powiedzieć, że na żywo robi ogromne wrażenie, jest naprawdę potężna.
A jednak niknie w porównaniu z otoczeniem, co widać na fotce.

Tego, o co pytałem dodatkowo, na Wiki nie ma. Chodziło mi o kopię obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej i specjalne miejsce jej poświęconej. Podobne są tam kopie obrazów wszystkich czczonych Matek Boskich z całego świata (jakkolwiek by to nie brzmiało).

corrosive - Twoja kolej :)

foggy_lad
22-05-2013, 15:58
To nie Chicago.
Ale gdyby nawet, to czemu uważasz, że druga część pytania byłaby taka oczywista?
W Chicago owszem, sporo Polaków, Polek też, ale ja pytam o konkretny związek budowli ze zdjęcia z krajem. To, że gdzieś jest Polonia, nie wystarczy. Polonia jest wszędzie ;)
Jasne, że wszędzie ale Chicago jest po Warszawie miastem o największej liczbie Polaków, więc choćby z tego względu jest to fakt godny podkreślenia.

Ligo
23-05-2013, 23:29
Jasne, że wszędzie ale Chicago jest po Warszawie miastem o największej liczbie Polaków
Mnie nie musisz tego mówić ;)