PDA

Zobacz pełną wersję : Yn 500ex ii do canon 600d jak synchronizować lampę bezprzewodowo bez użycia lampy mst

mazi_i_wiola
19-05-2013, 22:16
Yn 500ex ii do canon 600d jak synchronizować lampę bezprzewodowo bez użycia lampy master . Zakupiłem lampe yn500exii do canona 600d z pełną obsługą e-ttl ii i nie mogę zrobić tak że działa ona sama bez lampy z body czyli za pomocą foto celi zawsze muszą być dwie.
Potrzebuje tylko lampy zew . Do cienia bocznego podczas fotografowania nocnego. Proszę o pomoc jak to ustawić

florek41
19-05-2013, 22:25
A zasadę działania fotoceli znasz ?
W uproszczeniu - jeśli wykryje ona błysk to wyzwala lampę, więc jakim cudem chcesz użyć fotoceli do wyzwalania lampy bez innego błysku ?

Wyjściem będzie radiowy wyzwalacz - np.Yongnuo RF-602 Rf-603 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=rf-603)

r_m
20-05-2013, 10:27
Yn 500ex ii do canon 600d jak synchronizować lampę bezprzewodowo bez użycia lampy master . Zakupiłem lampe yn500exii do canona 600d z pełną obsługą e-ttl ii i nie mogę zrobić tak że działa ona sama bez lampy z body czyli za pomocą foto celi zawsze muszą być dwie.
Potrzebuje tylko lampy zew . Do cienia bocznego podczas fotografowania nocnego. Proszę o pomoc jak to ustawić

Instrukcja aparatu, strona 189 i następne. Nie mam 600d, ale coś napisali o ustawieniu lampy wbudowanej jako "wyłączona", wtedy byłaby tylko sterownikiem dla zdalnej (i zgodnie z instrukcją "błysk sterujący może być widoczny na zdjęciu").
O zasadzie działania prostej fotoceli już przeczytałeś, więc jeśli nie da się skorzystać z trybu sterownika (i 500ex jako zdalna, nie w trybie fotoceli), pozostaje radio albo kabelek.

Usjwo
20-05-2013, 14:50
500ex powinien działać jako slave wirelles canona, a 600D ma możliwośc mastera z wbudowanej. Więc bez dodatkowych urządzeń i kabli powinieo działać z ttl'em. Teraz tylko do instrukcji sprawdzić jak to ustawić :)

mazi_i_wiola
20-05-2013, 18:26
właśnie wyczytałem że powinna lampa bezprzewodowo działać a sterownikiem jest lampa wbudowana. wszystko ok ale jak ustawić aby lampa wbudowana nie dawała błysku tylko sygnał do zew. lampy? ponoć canon 600d,60d i 7d maja taka opcje.
czytałem instrukcje lampy ale coś nie idzie:( za pomocą foto celi nie chce bo jednak w nocy tylko światło boczne pasuje.
JAKIEŚ SUGESTIE ?

mazi_i_wiola
20-05-2013, 19:12
ponoć można wył. lampę wbudowaną za pomocą gwiazdki w aparacie tylko ze naciskam i nic lampa ciągle daje światło a wystarczy że w ustawieniach mniejsze do min moc lampy zew i wew i odrazu widać że jednak lampa wew daj błysk :(

Usjwo
21-05-2013, 14:49
To że błyska, to nie dziwne, bo jakoś musi wysłac informację do slave'a. Powinna błyskać przed otwarciem migawki, i lampa wbudowana nie powinna brać udziału w expozycji. Czy widać błysk lampy na zdjęciu (wbudowanej)? Ustaw długi czas 2-3s i synchronizacje na drugą kurtynę, zobaczysz czy wbudowana miga raz (przed otwarciem migawki) czy dwa (drugi raz przed zamknięciem migawki.
Zakladam że prawidłowo ustawiłaś wyłączenie mastera. Nie mam niestety 600D żeby potwierdzić.

mazi_i_wiola
21-05-2013, 19:01
niestety widać błysk jest on bardzo słaby ale na zdjęciu jest :(
ale jeżeli zakryje lampę wew. ręką bądź czyms innym to lampa zew. nie działa gdyż jak widać wyzwalana jest przez fotocele a nie bezprzewodowo :(

r_m
21-05-2013, 21:03
Wyzwolenie przez prostą fotocelę, albo w systemowym trybie "slave" to też wyzwolenie bezprzewodowe ;)

Jeśli w menu sterowania lampą nie ma opcji wyłączenia wbudowanej, to pozostają tylko kombinacje - samoróbki (lub radio).
Do Nikonów jest filtr przepuszczający tylko podczerwień, "zasłaniający" wbudowaną lampkę (mocowany w sankach, oznaczenie SG-3ir), może udałoby Ci się zrobić coś podobnego (kiedyś czytałem o użyciu kawałka filmu w tym celu).