PDA

Zobacz pełną wersję : eos 5D + tamron + canon 24-105

Conik
26-02-2006, 20:35
Mialem dzis przyjemnosc pomacania eosa 5D (dzieki metus)
zrobilem testowo kilka zdjec w studiu aparat jest cudny wiec co do aparatu decyzja zapadla...jesli chodzi o szklo to nie wiem co myslec albo mi sie trafil jais swietny egzeplaz tamrona albo metusowa lka jest srednia:)

wrzucilem plik do rzucenia okiem www.fotoportfolio.prv.pl/5d.jpg
pliczki nie byly ostrzone ani obrabiane (cropy 100%) plik jest sporawy

pierwsza rzecz ktora wali po oczach to potezna winieta ktora jest naprawde spora w 24-105 w moim tamronie wyraznie mniejsza

co do spadku ostrosci w rogach....imho porownanie wypada znow na kozysc tamrona srodek mozna poowiedziec taki sam przy f4 rogi hmmm sami ocencie
biorac pod uwage cene na 3x nizszym poziomie dla mnie do zaakceptowania

pojawia sie rowniez roznica kolorow co prawda tamron jest bardziej cieply a lka bardziej neutralna ale to przy obrobce ma raczej drugorzedne znaczenie
oba zdjecia byly robione przy swietle zarowym z canonowym balansem na zarowe swiatlo

zdaje sie ze na jakis czas wyleczylem sie z lki i chwilowo pozostane przy tym co mam

Conik
01-03-2006, 15:20
wiem ze to tylko kawalek sciany ale tez niezle pokazuje jak sie zachowuje L i Tamron z pelna klatka...czyzby fanatycy czerwonego paska nie mieli argumentow;)

p13ka
01-03-2006, 16:03
wrzucilem plik do rzucenia okiem www.fotoportfolio.prv.pl/5d.jpg
pliczki nie byly ostrzone ani obrabiane (cropy 100%) plik jest sporawy
Spróbuję skomentować te wyniki.

pierwsza rzecz ktora wali po oczach to potezna winieta ktora jest naprawde spora w 24-105 w moim tamronie wyraznie mniejsza
Moim zdaniem nie jest to zaskoczenie. T. domknięty o całą działkę versus C. na pełnej dziurze.
Przy f/4 winieta na T. między ~0,17EV a ~0,07EV (28mm-75mm). Dla C jest to ~0,27EV a 0,41EV (24mm-105mm). Dane są do odczytu na photozone.de. (co prawda z 350D, ale im dalej w las to pewnie gorzej).
Nie jest to jednak jakiś ból. Możesz do tego podejść tak jak do kolorów czyli

(...)to przy obrobce ma raczej drugorzedne znaczenie(...)

co do spadku ostrosci w rogach....imho porownanie wypada znow na kozysc tamrona
IS wyłączyłeś? Wyniki testu są powtarzalne? Jeżeli tak, to cóż... może trzeba sprawdzić inny egzemplarz C.?
Znowuż podeprę się photozone. Przy 75mm C. rozdzielczością nie powinien ustępować T., a wręcz przeciwnie...

Podsumowując, wychodzi na to, że tak naprawdę jedynym mankamentem w tym porównaniu jest ostrość w rogach kadru. Za C. płacisz dużo drożej niż za T. nie tylko ze względu na własności optyczne, ale również za IS, USM i wykonanie.

zdaje sie ze na jakis czas wyleczylem sie z lki i chwilowo pozostane przy tym co mam
Słuszny wybór. T. to bardzo dobre szkło, jak się trafi na dobry egzemplarz (tak jak C.).

Conik
01-03-2006, 21:59
warunki studyjne 75mm statyw wezyk IS w C wylaczony f/4 wyniki powtarzalne ... jak wspomnialem moze metusa L jest trefny a chyba przyznacie mi racje ze za taka kase....

Vitez
01-03-2006, 22:15
warunki studyjne 75mm statyw wezyk IS w C wylaczony f/4 wyniki powtarzalne

A przy 5.6 ? F4 to pelne otwarcie Canona, ma prawo byc slabszy (mimo ze to eLka "za taka kase" ... a zapominasz ze L to nie tylko winieta czy ostrosc a cena bierze sie rowniez z ISa - ok 1000zl ) od Tamrona domknietego o cala dzialke :roll: .

Czacha
01-03-2006, 23:17
.. a zapominasz ze L to nie tylko winieta czy ostrosc..

Dokladnie!!! eLka to rowniez jakosc wykonania :mrgreen:

Arkan
01-03-2006, 23:26
Dokladnie!!! eLka to rowniez jakosc wykonania :mrgreen:
No i laski na to lecą :D Taki fajny,czarny z czerwonym.. a jak pokażesz jeszcze paragon z ceną to normalnie słabsze mdleją :lol: :mrgreen:

D@niel
02-03-2006, 20:35
Hehe.... dobre ! ;-)