Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Padniety 70-200f4is ?

trothlik
15-05-2013, 21:07
Witam wszystkich.
Do dziś byłem szczęśliwym posiadaczem 70-200L f4is. Od dziś tylko posiadaczem.
Dziś w plenerze po zmianie szkieł na wyświetlaczu pojawiła się wartość przysłony 00. Myślałem ze to jakiś przypadek. Odpiąłem podpiąłem na nowo. Działa.
Wróciłem do domu, chciałem zrobić parę strzałów wewnątrz, wiadomo światło już nie tak dobre. i kolejne zaskoczenie. Podziałka AF ledwo przesuwała się w tym magicznym okienku. Za chwile zaskoczył na kilka zdjęć a po chwili znów zonk. Chodził szybko ale za to od 0 do nieskończoności w "te i na zad" tak jakby nie mogł trafić z ostrością.
Wątpię że to wina puszki bo druga eLka i nawet szkło na s działało poprawnie. Wyszedłem znowu na dwór. ok 100-150 zdjęć bezbłędnych. Już się ucieszyłem ale wystarczyło odpalić stabilizację. Potem aparat już w ogóle nie pikał, pierścień AF ani drgnął.
I teraz: czy ten typ tak ma? czy jest po prostu walnięta sztuka?
Wiem że 5DII AF to nie jakiś cud ale nie miałem żadnych kłopotów jak do tej pory.
Czy ktoś miał podobne doznania? Będę wdzięczy za jakąkolwiek wskazówkę.
Pozdrawiam

Kolekcjoner
15-05-2013, 22:54
I teraz: czy ten typ tak ma? czy jest po prostu walnięta sztuka?

To na pewno nie jest normalne zachowanie - czyściłeś styki w szkle?

trothlik
16-05-2013, 21:17
To na pewno nie jest normalne zachowanie - czyściłeś styki w szkle?

Tak ale chyba to nie było konieczne, szkło ma raptem kilka dni, a po podłączeniu pod leciwe 400D zachowuje się tak samo...

mk
16-05-2013, 23:28
Jeśli ma kilka dni to idź do sklepu i wymieniaj... Widocznie na wadliwą sztukę trafiłeś ; )

trothlik
18-05-2013, 20:43
Widocznie na wadliwą sztukę trafiłeś ; )

W którymś wątku drzewa szumiały, że to szklo ma bardzo głosny stabilizator i że " ten typ tak ma". Ten egzemplarz rzeczywiście był głośny ale nie martwiło mnie to skoro działał poprawnie. Po 3 dniach zonk. Dziś odebrałem nową sztukę i IS działa gdzieś o 63 razy ciszej. Póki co szkło jest w fazie testów. Ale to niemiła niespodzianka...