PDA

Zobacz pełną wersję : Naścienne mocowanie odbitek

KMV10
26-02-2006, 17:28
Czy zechcielibyście się podzielić swoimi pomysłami czy też stosowanymi rozwiązaniami dotyczącymi mocowania odbitek na ścianach ceglanych lub betonowych?
Zaznaczam od razu, że nie chodzi mi o antyramy oraz ramy.
Nie chodzi mi także o wiercenie niezliczonej liczby dziur w ścianie (SDS sobie świetnie z tym poradzi, ale to nie ta konkurencja ;) ).

Wyobraźmy sobie, że mamy sporo odbitek np. A4 i ścianę (ok. 10x3m). Odbitki powinny znaleźć się na tej ścianie, lecz tylko same odbitki - żadnych ramek. Materiał ściany jest chropowaty, zatem dobry byłby np. klej o takich samych właściwościach jak w Post-Itach - można fotkę przykleić a w razie potrzeby odkleić. No właśnie, a może jeszcze jakieś inne metody?

Mile widziane metody wdrożone.

shaqi
26-02-2006, 17:37
Ja naklejam na cienka sztywna tekture aby usztywnic. Nastepnie na sznurku (moze byc drut itd) w zdłuż sciany wieszam. Mozesz tez bezposrednio do sciany na klej, lub kauczuk, silikon

jadeit
26-02-2006, 18:01
ja wsadziłem pare fot w rozmiarze 60cm x 40cm do ramki czarnej chyba 100cm x 70 cm na czrnym paspartu? czy jak to tam sie pisze

widziałem także dość ciekawe ramki z grubej białej tektury, fota jakby wcisnięta w tą ramkę której krawędź wewnętrzna jest scieta pod kątem,
w przypadku małych fotek wygląda to ciekawie

pozdrawiam

Jac
26-02-2006, 18:04
skoro nie antyramy to to wydaje mi sie ze najlepiej bedzie do wykonania jednak jakas szyna po karniszu z cienkimi zylkami do zdjecia przyklejonego na jakas tekture... bedziesz mial ruchoma wystawke ;-)

RadiB
26-02-2006, 18:23
1.) Rozciagnij wzdluz sciany linki do halogenow, powies halogeny i przypnij do tego malymi zabkami zdjecia. Masz mozliwosc dowolnego rozmieszczania zdjec + rownoczesnie oswietlenie tego

2.) Kup cienka zylka w sklepie z wedkami. Naciagnij mocno, zdjecia albo przewlekac, albo mocowac klamerkami.

3.) Tesa Powerstrips. Male paski o konsystencji gumy do zucia. trzymaja do 1.5kg.

4.) Klej z sklepu fotograficznego. Konsystencja miekiego silikonu, przezroczysty, podobny do tego ktorego uzywa sie do przyklejania probek w gazetach.

KMV10
26-02-2006, 18:26
1.) Rozciagnij wzdluz sciany linki do halogenow, powies halogeny i przypnij do tego malymi zabkami zdjecia. Masz mozliwosc dowolnego rozmieszczania zdjec + rownoczesnie oswietlenie tego
Taki patent to mi wpadł w oko w IKEA'i...

3.) Tesa Powerstrips. Male paski o konsystencji gumy do zucia. trzymaja do 1.5kg.

4.) Klej z sklepu fotograficznego. Konsystencja miekiego silikonu, przezroczysty, podobny do tego ktorego uzywa sie do przyklejania probek w gazetach. Jak taki klej może się nazywać nie wiesz przypadkiem?

RadiB
26-02-2006, 19:12
Jak taki klej może się nazywać nie wiesz przypadkiem?

1.) "tesa powerstrips" (http://www.tesa.pl/consumer/products/rodzi13531/syste13535)

2.) Zerknij tez na "kropki kleju" (http://www.kropkikleju.pl/), nie wiem jakiej sa grubosci i czy beda trzymac. Tego typu patentow jest wiecej, przejzyj allegro lub wejdz do nastepnego sklepu fotograficznego.

3.) Klej o ktorym pisalem ma n.p. f-ma "hama" w sortymencie, o ile trafilem na dobry obrazek wyglada to tak:

https://canon-board.info/imgimported/2006/02/00007190abb-1.jpg
źródło (http://www.hama.de/bilder/00007/abb/00007190abb.jpg)
Poszukaj w MM. Klej jest przezroczysty, w opisie powinno byc ze mozna go usunac.

TommyTheCat
27-02-2006, 22:32
dobrym rozwiazaniem jest masa mocujaca firmy Henkel o nazwie Pritt, przeznaczona jest wlasnie do mocowania plakatow, zdjec itp rzeczy bezposrednio na sciana
ma konsystencje plasteliny z tym ze jest duzo bardziej "kleiste"
uzywam i jestem zadowolony
a tak to wyglada:
http://sklep.zetaprooffice.com/poz,ind_470063

do dostania np w ikea i tesco

RadiB
27-02-2006, 22:55
dobrym rozwiazaniem jest masa mocujaca firmy Henkel o nazwie Pritt

Powerstrips sa tez paskami z masy podobnej do gumy do zucia, maja jednak ta przewage, ze ta masa po rozciagnieciu przestaje sie kleic. Mozna ja ladnie usunac, gdy juz nie jest potrzebna.

McKane
28-02-2006, 00:33
Ja podobnie jak przedmowcy ... naklejam na ciemne tlo, sznurki na sciane (jak ceglana i trzeba gwozdzie wbic w cegle to pamietaj zebys kupil solidne stalowe a nie jakies badziwie) i kazde zdjecie dwoma drewnianymi klipsami.

Plusem jest mozliwosc przemieszczania dowolnie zdjec, przesuwania wzdluz sznurkow -po prostu blyskawiczna zmiana kompozycji. Jak cos przykleisz to umarl w butach ;)

Venio
28-02-2006, 22:11
mozesz dac jaką fote jak to wygląda? :)

Propi
01-03-2006, 00:36
Polecam dwustronne naklejki - około 9 zł za 1000 sztuk, więc mega tanio. Przykleja się je łatwo, co prawda gorzej jest ze zdejmowaniem... ale rozwiązanie jest naprawdę praktyczne.

Triszer
01-03-2006, 22:35
Propi, przyklejsłeś coś na te cudeńka do ściany?

Triszer
01-03-2006, 22:37
Aaaa, zapomniałem dodać, że zdejmuje się samo w najmniej oczekiwanym momencie - znaczy odpada:)

Propi
01-03-2006, 22:59
Szczerze powiedziawszy mam kilkadziesiąt zdjęć przytwierdzonych do ściany w ten sposób... póki co może ze dwa odpadły. Ale wtedy wystarczyło podkleić je świeżymy naklejkami i wszystko znowu działało.

Triszer
02-03-2006, 12:04
Eee, to masz szczęście, ja tą czynność powtarzałem 2 x dziennie:) no inna sprawa, że foty 30x45 + pianka.

KMV10
02-03-2006, 12:21
Polecam dwustronne naklejki - około 9 zł za 1000 sztuk, więc mega tanio. Przykleja się je łatwo, co prawda gorzej jest ze zdejmowaniem... ale rozwiązanie jest naprawdę praktyczne.
Masz na myśli naklejki stosowane w albumach zdjęciowych?

Propi
13-03-2006, 20:48
Masz na myśli naklejki stosowane w albumach zdjęciowych?

Tak, dokładnie.

Ostatnio zrobiłem niechcący eksperyment - i okazało się, że w pomieszczeniu z ciepłym, suchym powietrzem, zdjęcia zaczynają się odklejać od ściany ;)