jan pawlak
13-05-2013, 10:09
Stosowałem bezkrytycznie "zasadę" że należy wyostrzać pliki RAW 3 razy
- delikatnie (są nawet polecane ustawienia USM) w edytorze RAW bo filtr B
- w postprocesie
- przed wydrukiem
Do wywoływania RAW używam aktualnie LR 4.4 (zamiennie CR 7.4) ale "ważne" pliki powtarzam w DPP 3.13.
Do wyostrzania w postprocesie używam Topaz Detail, do przygotowywanie do wydruku do labu PhotoZoom Pro.
Proszono mnie, bym swoje zdjęcie powiększył znacznie na ścianę, zależało mi na efekcie, poszedłem ścieżka DPP
RAW (5d3), 24-70 II, 24mm, f/5.6, Tv 1/200, ISO 100.
Na tle nieba jest dźwig, pozioma belka z odciągami będąca przedmiotem kłopotów i "śledztwa"
http://www.dfv.pl/gallery/d/3997958-1/Sagrada-Familia.jpg
Fakty
1. Nawet minimalne wyostrzanie RAW w DPP dawało już białe halo na odciągach i belce
2. W LR oraz CR można ustawić małe wyostrzenie tak, że tego halo jeszcze nie ma
3. Można mieć identyczne skutki wyostrzenia w posprocesie (bez halo) zarówno dla plików wyostrzonych jak nie wyostrzonych w LR oraz CR oraz niewyostrzonych w DPP
Wniosek
Przy aktualnym sofcie, wyostrzanie wstępne plików RAW :
- w LR oraz CR jest zbędne
- w DPP pogarsza jakość
jp
- delikatnie (są nawet polecane ustawienia USM) w edytorze RAW bo filtr B
- w postprocesie
- przed wydrukiem
Do wywoływania RAW używam aktualnie LR 4.4 (zamiennie CR 7.4) ale "ważne" pliki powtarzam w DPP 3.13.
Do wyostrzania w postprocesie używam Topaz Detail, do przygotowywanie do wydruku do labu PhotoZoom Pro.
Proszono mnie, bym swoje zdjęcie powiększył znacznie na ścianę, zależało mi na efekcie, poszedłem ścieżka DPP
RAW (5d3), 24-70 II, 24mm, f/5.6, Tv 1/200, ISO 100.
Na tle nieba jest dźwig, pozioma belka z odciągami będąca przedmiotem kłopotów i "śledztwa"
http://www.dfv.pl/gallery/d/3997958-1/Sagrada-Familia.jpg
Fakty
1. Nawet minimalne wyostrzanie RAW w DPP dawało już białe halo na odciągach i belce
2. W LR oraz CR można ustawić małe wyostrzenie tak, że tego halo jeszcze nie ma
3. Można mieć identyczne skutki wyostrzenia w posprocesie (bez halo) zarówno dla plików wyostrzonych jak nie wyostrzonych w LR oraz CR oraz niewyostrzonych w DPP
Wniosek
Przy aktualnym sofcie, wyostrzanie wstępne plików RAW :
- w LR oraz CR jest zbędne
- w DPP pogarsza jakość
jp