Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tripo tr-980

zamiatin
12-05-2013, 17:41
Witam, jako że mam mały zamęt w głowie odnośnie 1 lampy pod C 40D, szukam i szukam i czytam i tak znalazłem ww lampę, czy macie jakieś doświadczenia z tym modelem? generalnie szukam czegoś z TTL'em oraz czytelnym dużym cyferblatem, LP 40+...zastanawiam się czy kupię lampe z ttl za 350 zł ;] i czy TTL będzie mi tak bardzo potrzebny na początek, bo jeśli nie to kupie 560II za grosze.

tongpo
12-05-2013, 22:06
Witam, jako że mam mały zamęt w głowie odnośnie 1 lampy pod C 40D, szukam i szukam i czytam i tak znalazłem ww lampę, czy macie jakieś doświadczenia z tym modelem? generalnie szukam czegoś z TTL'em oraz czytelnym dużym cyferblatem, LP 40+...zastanawiam się czy kupię lampe z ttl za 350 zł ;] i czy TTL będzie mi tak bardzo potrzebny na początek, bo jeśli nie to kupie 560II za grosze.

czesc... kolega kupił sobie triopo 980 , zrobiłem kilka fotek... całkiem fajna lampa...
wyświetlacz czytelny świeci ładnie na zielono, łatwa w obsłudze... wydawała mi sie trochę słabsza od mojej yn-565 ale może to subiektywne odczucie..
ps. na początek lampa koniecznie z TTL -em...
pozdro...

zamiatin
12-05-2013, 22:38
yhm - widzę że bez TTL'a to nie ma co kupować, tak też poczytałem jeszcze i widzę YN 500EX wydaje sie być w moim zasięgu $ ;] Z tego co forumowicze piszą to warto dołożyć niż zmieniać co chwila... a ta 500ex to powiedzmy mieści się w mojej górnej granicy max 600 zł, aczkolwiek planowałem wydać 300-400zł ale jednak zdecydowałem się dołożyć trochę. No i dodatkowo HSS to wg mnie spory + dla tej błyskotki.

Usjwo
13-05-2013, 15:25
yhm - widzę że bez TTL'a to nie ma co kupować, tak też poczytałem jeszcze i widzę YN 500EX wydaje sie być w moim zasięgu $ ;] Z tego co forumowicze piszą to warto dołożyć niż zmieniać co chwila... a ta 500ex to powiedzmy mieści się w mojej górnej granicy max 600 zł, aczkolwiek planowałem wydać 300-400zł ale jednak zdecydowałem się dołożyć trochę. No i dodatkowo HSS to wg mnie spory + dla tej błyskotki.
500ex to ma ttl, ale tylko jako slave na podczerwieni canona (przez stopkę nie ma ttl) to 560 z modułem infrared wirelless. TTL masz w yn565ex(bez hss) lub yn568EX (z hss), pierwszą możesz mieć za 550PLN drugą za 700PLN

zamiatin
13-05-2013, 16:48
oo dzięki za info, nie ma jak to fachowa porada:) czyli będę celował w 565ex, 550zł to jeszcze mogę dać jak na początek, 700 to już trochę dużo. Dzieki

zamiatin
13-05-2013, 18:30
500ex to ma ttl, ale tylko jako slave na podczerwieni canona (przez stopkę nie ma ttl) to 560 z modułem infrared wirelless. TTL masz w yn565ex(bez hss) lub yn568EX (z hss), pierwszą możesz mieć za 550PLN drugą za 700PLN

taki opis ma aukcja A... czyżby ten opis był nieprawdą?albo to jakas zmyłka?

...
Lampa może pracować zarówno na stopce aparatu w systemach E-TTL, E-TTL II (lub manualnie), jak i bezprzewodowo za pomocą sterowania zgodnego z systemami Canon Speedlite....
hmm to sam już nie wiem czy na stopce ma ten TTL czy nie ma?

link do aukcji z opisem: http://allegro.pl/yongnuo-yn-500ex-lampa-blyskowa-ttl-canon-z-hss-i3204412219.html

a na tym filmiku widac na 3 min 48 s jak owa lampka zamontowana na body wyswietla ETTL'a http://www.youtube.com/watch?v=YTvtl5rqu1I

Usjwo
14-05-2013, 02:16
Coś za dużo tych modeli wypuszcza YN i już się pogubiłem. Przepraszam za wprowadznie w błąd. Różnica do 568 to mniejsza moc, to przy hss (który i tak zmniejsza moc) może mieć dość duże znaczenie. Na plus jest wbudowany odbiornik radiowy kompatybilny z YN622, ciekawe czy włożą go do następcy 568.

zamiatin
14-05-2013, 19:26
YN to taki złoty środek jak widzę, bo kupując systemowe C' lampy to można zbankrutować a ja na początek zanim będę wiedział czy wejdę w konkretną działkę fotografii pobłyskam na czymś co za wiele nie odbiega od systemowych.;] a jest spoooro tańsze.