Zobacz pełną wersję : Foto Kurier - test 5D vs D200
Widzial ktos ten test? Bo mnie powalil na kolana....
K2_verti
26-02-2006, 14:01
Według mnie to co wypraia FK i Krzysztof. P. woła o pomstę do nieba.
Pseudo-fachowcy spisujący dane z broszurek :lol: :twisted:
Ostanio ten magazyn nawet nie nadaje się, aby uzywać go w kiblu do podcierania d.... :twisted:
zero komentarza !!
oskarkowy
26-02-2006, 17:14
Widzial ktos ten test? Bo mnie powalil na kolana....
Wiesz, ja bardzo dużo rozmawiałem na ten temat z naczelnym tego pisemka.
W ostatnim liście, gdy już mi oznajmił, że nie chce więcej ze mną rozmawiać (bo wytknąłem mu, że 5d ma dwa kółka i za ich pomocą ustawia się tryb M) dorzucił mi, że nie pisali na temat BP do tych aparatów, bo canon jeszcze nie ma a to wstyd..
Mam ten BP od 5 miesięcy, ale może się nie znam.
Tak samo jak się nie znam na matówkach. Podobno do d200 są dwie, ale tę drugą widział już tylko Patrycy. :mrgreen:
Kwiatków w wykonaniu tego testu była cała masa. Kto słyszał, żeby test szumów robić na jpgach, żeby aberracji szukać w jednym aparacie na szerokim kącie, w drugim na tele. Bzdur jest tam bez liku..
Jedynym zyskiem, jaki osiągnąłem przez te wszystkie dni to wywalenie z FK "red." Górki. Zalazł mi za skórę tym programatorem do pralki i teraz to była drobna zemsta ;) W każdym razie gazetce wyjdzie to tylko na dobre, bo rzetelność i uczciwość dziennikarska tego pana były gorsze niż u Ojca Dyrektora.
Jarek,
przepraszam, może mnie zamroczyło ale co to jest "BP"? :)
oskarkowy
26-02-2006, 17:36
Jarek,
przepraszam, może mnie zamroczyło ale co to jest "BP"? :)
Czasem chyba za bardzo skracam
Battery Pack, myślałem, że to już "oficjalny" skrót ;)
Test w FK potrafi nawet zadziwic Chucka Norisa!
Wiesz, ja bardzo dużo rozmawiałem na ten temat z
naczelnym tego pisemka.
Fanatyzm to straszna rzecz. Napisza cos brzydkiego o ulubionej zabawce i WOJNA.
:-(
oskarkowy
26-02-2006, 22:56
Co sugerujesz? Jaka wojna? Bo między mną a naczelnym FK nie ma żadnej wojny. Po prostu wyjaśniłem mu oczywiste kwestie, w których brakowało mu wiedzy. Zapewniam Cię, że byliśmy dla siebie mili i nie było tam żadnej wojny..
A może wiesz coś jeszcze i chcesz się z nami podzielić?
A może w końcu sam szukasz wojny na początku forumowej kariery?
Wojna? Nie, nie wojna - raczej zdziwienie i zażenowanie.
A może wiesz coś jeszcze i chcesz się z nami podzielić?
Twoje zaciekle, tasiemcowe posty na temat FK, maili z naczelnym, wspanialosci 5D i obrzydliwosci wrednego testu, ataki na majacych czelnosc miec watpliwosci i tym podobne czytam juz na niejednym forum fotograficznym, od wielu, wielu dni.
Toz to czysty fanatyzm w stylu "Naszego Dziennika" i Radia M.
I to w obronie czego? Kawalka plastikowego pstrykadla...
Przeciez to piaskownica.
Tomasz Golinski
26-02-2006, 23:03
Info dla wszystkich: tego Pana fajdrosa najprawdopodobniej wszyscy znamy i w większości w ignorach mamy.
oskarkowy
26-02-2006, 23:03
Przeciez to piaskownica.
Ale za to jaka fajna..
Czy na forum jest jakaś plonkownica? Bo ja nie lubię rozmawiać z ludźmi bez argumentów..
Ale za to jaka fajna..
Czy na forum jest jakaś plonkownica? Bo ja nie lubię rozmawiać z ludźmi bez argumentów..
Klikasz na fajdros i potem od góry na 1/3 wysokości ekranu po prawej dodaj fajdros do ignorowanych.
oskarkowy
26-02-2006, 23:12
Klikasz na fajdros i potem od góry na 1/3 wysokości ekranu po prawej dodaj fajdros do ignorowanych.
Dzięki, o ile ładniej ;)
Powiem tyle, ze pracownicy Nikon Polska sa tez zaskoczeni....;)
kasa, kasa, kasa.....jak d200 dostali do testów a potem "zostaje w redakcji" a 5d trzeba kupić bo canon polska nawet na oficjalna wystawę dystrybutora wypożyczyc nie chce ......to....to trzeba czymś za 200d podziekować
pozdrawiam
Powiem tyle, ze pracownicy Nikon Polska sa tez zaskoczeni....;)
Skad to wiadomo?
kasa, kasa, kasa.....jak d200 dostali do testów a potem "zostaje w redakcji" a 5d trzeba kupić bo canon polska nawet na oficjalna wystawę dystrybutora wypożyczyc nie chce ......to....to trzeba czymś za 200d
Jakieś dowody na poparcie tego twierdzenia może ?
Ja tam FK nie czytałem, ale każdy sam sam moze osądzić
http://www.cameralabs.com/reviews/NikonD200/page4.shtml
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page21.asp
szczególnie polecam Chroma (color) noise graph
i dziesiątki innych porównań w sieci.
Czy z tego będą ciekawsze zdjecia?
Ja tam FK nie czytałem, ale każdy sam sam moze osądzić
http://www.cameralabs.com/reviews/NikonD200/page4.shtml
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page21.asp
szczególnie polecam Chroma (color) noise graph
i dziesiątki innych porównań w sieci.
Czy z tego będą ciekawsze zdjecia?
dla mnie test w Fk w porownaniu do tych testow jest poprostu smieszny...
Piotr Milecki
27-02-2006, 01:06
Tak sobie czytam ten i kilka innych watkow porownawczych i nie moge wyjsc z podziwu nad niektorymi argumentami ktore sa tu przytaczane. Oto bowiem czytam ze ilekroc ktos napisze dobrze o D200 to albo musial dostac korpus na wlasnosc (Red FK), albo nie moze napisac calej prawdy wedlug uzytkownikow CB, bo nie dostanie juz zadnej puszki do testow (Askey), lub testowany egzemplarz 17-40L byl "uwalony" jak to okreslil jeden z uzytkownikow, a u Niego wszystko jest idealnie, albo na koniec ISO3200 jest argumentem kluczowym, mimo iz wiekszosc z nas go nie uzywa, zupelnie nie zwazajac na to ze ISO100 np. szumi w 5D bardziej niz w D200. Panie i Panowie, po co to wszystko? Po co te telefony do redakcji, lamenty na grupach i swoim forum? To takie wazne aby konkretny korpus zostal przez Was oceniony inaczej niz przez innych? Dla mnie tez 5D nie ma dwoch kol nastawow manualnych. I co? Sz. P. Jarek Grabek bedzie mi udowadnial ze wybierak wielofunkcyjny za niego robi? Niech udowania. Ja zdania nie zmienie, bo do kol nastawczych w takiej formie przyzwyczailem sie zanim Pan Jarek wzial swoj pierwszy aparat do reki. Grip do 5D? A gdzie w tescie FK jest o nim wzmianka w stylu jakim Pan Grabek przytoczyl kilka postow wyzej? Jeszcze jakies niedopowiedzenia zostaly wyjasnione w prywatnej rozmowie? Dowiedzmy sie, tylko JAKIE TO MA TERAZ ZNACZENIE? Zarowno Askey jak i pozostali oceniajacy dali Highly Recommended dla tego korpusu, czy to sie komus podoba czy nie. Czy to oznacza ze jest lepszy od 5D automatycznie? Nie, bo on rowniez ma Highly Recommended. W kilku elementach przewaza zdecydowanie, podobnie jak 5D w innych. Zajmujecie sobie czas porownaniami, ktorych istote, racjonalnosc, rzetelnosc i celowosc sami podwazacie? Szkoda Waszego czasu moi Drodzy...
Z fotograficznym pozdrowieniem.
Tomasz Golinski
27-02-2006, 01:10
Ja to bym wolał, żeby Canony były tragicznie oceniane! Żeby Nikon się sprzedawał rewelacyjnie. Wtedy spadną ceny Canona, może coś wyjdzie ciekawego i coś sobie kupie fajnego do zestawu :twisted:
Piotr Milecki
27-02-2006, 01:25
Problem w tym ze obie marki sprzedaja sie znakomicie. Brak trzeciego gracza ktory pogoni im marketingowa i jakosiowa kite. Te nasze pseudo wojenki wbrew temu co chcemy osiagnac, wlasnie nakrecaja koniunkture koncernom. Co za tym idzie, ceny stoja :(
Problem w tym, że testy różnego sprzętu i komponentów nie są obiektywne. Problem nie dotyczy tylko sprzętu foto. Mamy jeszcze komputery, samochody, pralki itp. Może i trudno o tą obiektywność. Ale rzetelne podejście do testów warte jest zachodu. Wymieniany art. FK nosi znamiona niestaranności. Jest na ten temat co nieco w innym wątku. M.In. dotyczy nieprawdziwych danych wyświetlania histogramu. Ja trafiłem w innej gazecie na art. dot. D200 o gólnie pozytywny, ale jednocześnie napisano, że bardzo źle radzi sobie z ujemnymi temperaturami. Taka informacja wykracza poza zakres zpecyfikacji aparatu, ale jest dość cenna dla nas jako użytkowników sprzętu. Szczerz mówiąc to niewiele mnie obchodzą testy. Bardziej jestem zainteresowany aby sprzęt jak najmniej przeszkadzal w tym co robię :D
Kurcze, tak sobie czytam wszystkie te psioczenia na FK, z tym ze test jest "lekko nieobiektywny" sie nawet zgadzam... ale jedno mnie zastanawia: co sie wszyscy tak uczepili tego histogramu? :-D Przeciez to akurat jest naprawde drobna i nieistotna pomylka...
...drobna i nieistotna pomylka...
Pewnie, że tak. z tym, ze zrobiona w "profesjonalnym" teście w ""profesjonalnym"" piśmie foto. Pomyłka nawet w najmniejszej pierdółce od razu sugeruje, że ów test był robiony niestarannie, nierzetelnie a co za tym idzie zmusza nas do tego, żebysmy do iinych wyników tego testu podchodzili z duuuużą rezerwą, a nuż będzie nastepna pomyłka :?: :?: :?:
MaciekCi
27-02-2006, 14:06
A ja powiem wam tak ... myślę, że bardziej zaawansowany user który rzeczywiście potrzebuje tak dobrego aparatu napewno nie będzie wybierać go z gazety ;) (nikt przy zdrowych zmysłach chyba nie wybiera aparatu z jednej gazety :p) bo to chyba "lekka" pomyłka ... poszuka w necie i dopatrzy się prawdy. A wszyscy laikowie, którzy wzorują się na gazetkach tego typu będą mieli nauczkę ...
Przemek Białek
27-02-2006, 14:47
jelsi chodzi o FK - to mysle ze to dupolizy NIkona, przy porowniu 300D i D70
to w 300D zrobili fotke duzemu bilbordowi zeby pokazac paskudna dystrsje kitowac a nikosiem pstrykneli fotke w lasku aby pokazac doskonalosc w odwzorowaniu wysokokontrastowych scen, jak test to test to samo zdjecie , to samo szklo i jazda, a tak co zauwazam od dluzszego czasu to o Canonie sie pisze w FK bardzo niechetnie a jak juz to na skruty i niezawsze prawde
Jarek Jaworski
27-02-2006, 23:16
Sadze, ze oba aparaty sa tak dobre jak podpiete do nich obiektywy ;)
W przypadku obiektywow stalogniskowych, po za, dwoma trzema szklami Nikon nie rozpieszcza swoich uzytkownikow.
I mozna mowic ze szkla Canona sa drogie, ale maja ta zalete, ze sa.
kasa, kasa, kasa.....jak d200 dostali do testów a potem "zostaje w redakcji" a 5d trzeba kupić bo canon polska nawet na oficjalna wystawę dystrybutora wypożyczyc nie chce ......to....to trzeba czymś za 200d podziekować
pozdrawiam
Skad ta wiadomosc?
Ciebie tez Oskarkowy wrzuci do swojego banku Ignore?
Nie slysze oburzenia na forum na takie zarzuty?
Tomku Golinski tym razem spisz?
Vitez?
Faktem pozostaje, ze test FK posiada bledy rzeczowe. Rownie dobrze wynikajace z niewiedzy testujacego, pospiechu, niekompetencji. Źle przeprowadzony test mogl im dac bledne wyniki i wnioski i teraz trudno redaktorowi wycofac sie "z twarza".
Metodologia źle dobrana? Nie wiem?
Natomiast na rewelacje Toniego nbalezy jakos zareagowac.
Czesc.Ch.
Czesc.Ch.
Skad to wiadomo?
Wyszlo w czasie rozmowy na jednym ze szkolen.
FK generalnie jest uwazany za pismo nieprzychylne Nikonowi. Ten test ich naprawde milo zaskoczyl ;)
Porownanie tych aparatow nie ma sensu. To tak jakby wziasc A1 i 300D do testow. Oba dobre ale troche inne mozliwosci. Nieszczesliwie dobrane w swietle wnioskow jakie plyna z podsumowania.
pozdrawiam
Takie skroty myslowe to lepiej zachowac dla siebie. To jest najnormalniejsze w swiecie pomowienie i jesli ktos chcialby sie uprzec to mogloby cie to troche kosztowac. To ze piszesz na internecie nie zwalnia cie od odpowiedzialnosci.
oskarkowy
28-02-2006, 11:10
Skad ta wiadomosc?
Ciebie tez Oskarkowy wrzuci do swojego banku Ignore?
oskarkowy w swoim ignore miał tylko jedną osobę, zresztą już w ogóle usuniętą..
Więc nie rozwijaj problemów, których nie ma
Faktem pozostaje, ze test FK posiada bledy rzeczowe. Rownie dobrze wynikajace z niewiedzy testujacego, pospiechu, niekompetencji. Źle przeprowadzony test mogl im dac bledne wyniki i wnioski i teraz trudno redaktorowi wycofac sie "z twarza".
Ten pan był zupełnie nie przygotowany do tego testu, brakowało mu podstawowej wiedzy. I bardzo brzydko reagował, gdy mu się wytykało jego błędy.
Metodologia źle dobrana? Nie wiem?
Natomiast na rewelacje Toniego nbalezy jakos zareagowac.
Czesc.Ch.
Czesc.Ch.
Faktem jest, że canon olał FK w dostarczaniu sprzętu do testów. Do 5D zaproponowali mu 24-105 i (uwaga!!!) 18-55. Przynajmniej tak twierdzi Patrycy i nie mam powodu mu nie wierzyć.
Pamiętam czasy, gdy superobiektywny "redaktur" Górko pisał, że więcej elektroniki od EOS3 miał już tylko programator od pralki. I z tego, co pisze naczelny tekst poszedł już po ocenzurowaniu! Pamiętam też wieczne problemy z obiektywnością choćby podczas zestawienia 300d z d70 (nie mam tektu przed oczami, mogę podeprzeć się tylko pamięcią). Zresztą nawet dwa dni temu redaktor Patrycy napisał mi, że 5d nie ma jeszcze gripa.. Sam pomogłem człowiekowi odkryć zastosowanie tego wielkiego kółka na plecach aparatu, bo nie wiedział do czego służy.
I czy w takiej sytuacji należy się dziwić canonowi, że szkoda im sprzętu, jak i tak będzie wiadomo, że wyjdą z tego same bzdury?
-----------
I jeszcze coś, co przed chwilą zwaliło mnie z nóg..
Dostałem odpowiedź od rednacza FK..
Niestety nie jest to prasa drukowana tylko internet. Nadal podtrzymuję
swoje zdanie na ten temat.
Pozdrawiam
Krzysztof Patrycy
Jarosław Grabek napisał(a):
> Szanowny Panie, już na koniec podeślę Panu wyniki tego, czego Pan się
> podjął, osiągnięte przez inne redakcje:
> http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page27.asp
> http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page21.asp
> http://www.cameralabs.com/reviews/NikonD200/page4.shtml
>
> Trochę dziwne, że wszyscy piszą i pokazują coś innego niż Pan. Niby
> wszsycy mają te same aparaty a tylko Pan ma inne wyniki..
Badzmy madrzejsi i nie podsycajmy, kazdy zdaje sobie sprawe z potencjalnych mozliwosci tych dwoch aparatow, test w FK to fakt, tego sie nie odkreci, rzeczowosc testu tez mam nadzieje ze zostanie jak plama w zyciorysie piszacego, tacy ludzie (pokroju Marcin Malewski - obawiam sie ze znany na forum tez pod innymi nickiem- przynajmnij ton wyowiedzi zblizony) jak i ich posty nie powinny byc wogole brane pod uwage... olewajmy to rowno i samo zdechnie. Poza tym nie ma sensu kogos przekonywac na sile o wyzszosci jednego aparatu nad drugim... to jest jego wybor!.
My juz wszszystko napisalismy zarowno o wadach obu jak i ich zaletach zakonczmy ten watek bo on do niczego juz nie doprowadzi...
Wałkujecie ten temat strasznie. Widziałem w necie testy porównanwcze w/w puszek np dot. szumów. To na co patrzyłem wyglądało zupełnie odwrotnie niż to w FK. Obejrzę gdzieś jeszcze i pewnie będą inne. Leję na to. Gazetki będę kupował tylko te w których naprawdę mnie coś zainteresuje. Róbcie zdjęcia :)
marabut199
28-02-2006, 22:38
Panowie! Przyznac musze, ze sie troszke zniesmaczylem tym calym zamieszaniem i niektorymi wypowiedziami. Oczekiwalem od tego forum wiecej profesjonalizmu a mnie pyskowek...
Nikon vs Canon... Posiadacze tych aparatow udowadniaja kwadrature kola dokladnie tak jak posiadacze BMW udowadniaja wyzszosc na Mercedesami, i odwrotnie. Wyzszosc Swiat Wielkiejnocy nad Bozym Narodzeniem?
Mialem i BMW i Merki, Nikony i Canony. Kazdy jest troche inny, kazdy fajny...5D i D200 tak samo. Pierwszy to zeskalowana 1-ka, drugi podrasowana 100-ka. Kazdy dla troche innego odbiorcy. Obraz, jak wynika z wiekszosci porownan, bardzo zblizony. Canon szumi chroma, Nikon - luminacja. W zaleznosci od obrazu kazdy moze byc bardziej dokuczliwy w danej sytuacji.
Glupawe porownania zawsze sie beda zdarzaly (jak np. porownanie z D50), ale czy to wystarczajace powody do pyskowki?
Zrobmy lepiej pare fotek...
I sorry, ze sie wtracam...
Pszczola
01-03-2006, 19:44
[...]Nikon vs Canon... Posiadacze tych aparatow udowadniaja kwadrature kola dokladnie tak jak posiadacze BMW udowadniaja wyzszosc na Mercedesami, i odwrotnie. Wyzszosc Swiat Wielkiejnocy nad Bozym Narodzeniem?
Nie znam sie na posiadaczach BMW ani Mercedesow. Posiadam Canony i nie udowadniam zadnej kwadratury kola. Jak kupowalem pierwszego analogowego Canona to zastanawialem sie takze nad Nikonem. Wybor padl na C. Mogl pasc inaczej. Sam nie znajduje powdow do udowadniania wyzszosci jednego systemu nad inny.
Właśnie. Każdy miał wybór. Każdy miał okreslone preferencje. I nie ma się co rozczulać. Lepiej robić zdjęcia :)
Dla przeciwwagi i z dedykacją dla FK
może fragment będzie czytelny
blueseba
21-03-2006, 10:46
Nie wiem czy zauważyliście ale Krzysztof P, zawsze był zatwardziałym Canonowcem we wszystkich dotychczasowych testach. Natomiast wiem, że wyniki porownania D200 i 5D przez tak "stronniczą osobę", były zaskoczeniem nawet dla NIKON Polska.
Wielu Nikoniarzy mi znanych kupiło 5d a nie d200. To chyba o czymś świadczy.
Ja nie podchodze do pesonaliów emocjonalnie. Jedynie co mnie razi to błędy rzeczowe (podawanie nieprawdziwych informacji niezależnie od ich wagi) oraz niezbyt saranny dobór optyki. Nie będe już grzebał w materiałach, ale na różnych stronach widziałem porównania np szumów, które wyglądały wręcz odwrotnie niż w FK. Mniejsza z tym. Powyższe skany dałem tylko poglądowo - jako przeciwwagę ;) Wolę jednak robic zdjęcia niż się w tym grzebać :D
Tomasz1972
21-03-2006, 19:25
Poniżej cytat z forum FOTO
Pełnoklatkowy, ponad 12-megapikselowy Canon EOS 5D wyznacza znakomity standard jakości, do którego można porównywać 10-megapikselowego Nkona D200, ale - niestety - nie da się go stawiać ponad aparatem Canona. Naiwnością byłoby wierzyć, że Nikon D200 daje potencjalnie wyższą od EOSa 5D jakość obrazu i ma bezwględnie niższe szumy. Po prostu praw fizyki nie da się przeskoczyć - EOS 5D ma znacznie większe piksele, które "łapią" więcej światła i w związku z tym dają lepszy stosunek sygnału do szumu. Ich boki mają po ponad 8 mikrometrów długości, podczas gdy w Nikonie - ponad 6 mikrometrów. To diametralna różnica. Natomiast niski poziom rejestrowanych szumów Nikona D200 wynika z zastosowania dość agresywnego filtra anty-szumowego (zmiękczającego obraz), dlatego też "drugą stroną medalu" jest dość słaba ostrość plików pochodzących prosto z tego aparatu, zarejestrowanych według nastawień fabrycznych. Jednak, jakby nie patrzeć - Nikon D200 to bardzo dobry aparat i absolutnie polecam go. Przecież aby się ścigać samochodami, wcale nie trzeba od razu kupować bolida Ferrari - wystarczy na przykład sportowy BMW. (http://foto.com.pl/forum/viewtopic.php?p=1944#1944)
Poniżej cytat z forum FOTO
(http://foto.com.pl/forum/viewtopic.php?p=1944#1944)
Zgadzam się z tym cytatem, sam sobie ten problem podobnie tłumaczę.
Ważne by mieć dystans do tego typu problemów.
Tomasz1972
21-03-2006, 21:32
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to , żę redaktorzy jednego czasopisma piszą tak , a redaktorzy innego odwrotnie . A prawda leży pewnie po środku :)
zaraz, a tak wogole dlaczego porownuje sie z d200 canona 5d? To nie jest tak ze bardziej odpowiadajacym mu modelem jest 1d mkII???
Tomasz1972
21-03-2006, 22:54
zaraz, a tak wogole dlaczego porownuje sie z d200 canona 5d? To nie jest tak ze bardziej odpowiadajacym mu modelem jest 1d mkII???
Zapytaj REDAKTORÓW W/W CZASOPISM
A skąd, za słaby - przecież tylko 8Mpix! Odpowiednim modelem do porównania jest 1Ds MkII - D200 trochę mniejszą rozdzielczość rekompensuje znacznie mniejszą podatnością na winietę i zniekształcenia w rogach, wynikającą z cropa (który jak udowodniły niezależne testy wpływa dodatnio na jakość zdjęć). Do tego jest od 1Dsa sporo tańszy. Zatem nawet i w takiej konkurencji D200 wygrywa, albo jest co najmniej porównywalny!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zatem nawet i w takiej konkurencji D200 wygrywa, albo jest co najmniej porównywalny!
no a poza tym ma jeszcze dusze :)
ech... potraficie walkowac temat. i przejmowac sie bredniami
Chciałbym coś dodać jeszcze- w ostatnim FK jest porównanie Olympusa i D20, który wg autorów kosztuje 5999 z 18-55, no ja przepraszam, ale tyle to on nie kosztuje. W tekscie zaś jest manipulacja taka, że wychodzi z sensu, że 20d korpus kosztuje 5999. To raz. Dwa, że produkty Canona sa pomijane kompletnie w dziale na końcu o cenach. Tak to wygląda, jakby Canon juz niczym nie handlował. Swoją drogą, FK to jedyny magazyn jaki mamy w robocie i mam go obcykanego niemal na pamięć- to jest obiektywnie ujmując podła gazeta.
Tomasz1972
23-03-2006, 21:47
Ceny podane przez FK są to ceny detaliczne sugerowane przez CANON POLSKA
20D już w cenniku nie ma , ale zobacz na ceny innych modeli http://www.foto-nova.com.pl/cennik_detal/cennik.htm