PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie się zaopatrywać?? Gwarancja, ubezpieczenie

Red Power
09-05-2013, 15:02
Z pomocą forumowiczów zapadła już decyzja o tym, co powinno się pojawić na "liście zakupów".
1. Pytanie teraz gdzie się zaopatrywać jeśli chodzi o nowy sprzęt, jakie sklepy, miejsca polecacie, a które omijać szerokim łukiem?
2. Jakie macie doświadczenia ze sklepami internetowymi? Jak wygląda kwestia ewentualnej reklamacji?
3. Jako, że sprzęt nie należy do najtańszych, a podróżuje i pracuje w różnych warunkach, a jak wiadomo wypadki się zdarzają. Wiem, że większe sklepy oferują ubezpieczenie sprzętu, np. na okres 5 lat, podobno nawet w sytuacji uszkodzeń mechanicznych, czy kradzieży nie trzeba się martwić? Macie jakieś doświadczenia z taką opcją ? Warto?
4. Co w przypadku mniejszych bądź internetowych sklepów, gdzie takiej opcji nie oferują? Czy istnieją jakieś inne sposoby zabezpieczania się?

krzyssp
09-05-2013, 17:59
A w jakim mieście? Bo jeśli chodzi o Warszawę, to na stacji metra centrum jest sklep Fotoformy, gdzie ostatnio kupowałem aparat, i było ok, miła i całkiem pomocna obsługa więc mogę polecić ;) No i ceny też były niezłe :D

Matick7
09-05-2013, 18:30
Wiem, że w Saturnie można dokupić dodatkowe ubezpieczenie na każdy sprzęt, do wyboru są bodajże 3 pakiety w tym najdroższy obejmuje ubezpieczenie od kradzieży i uszkodzenia mechaniczne. Na szczęście nie miałem potrzeby jeszcze z tego korzystać ; )

mk
09-05-2013, 19:50
A w jakim mieście? Bo jeśli chodzi o Warszawę, to na stacji metra centrum jest sklep Fotoformy, gdzie ostatnio kupowałem aparat, i było ok, miła i całkiem pomocna obsługa więc mogę polecić ;) No i ceny też były niezłe :D

A ja strasznie odradzam fotoforme, maja ceny z kosmosu a na e-mailową wycenę sprzętu na ponad 20 tysięcy czekałem miesiąc... Ja polecam w Warszawie FOTOit.pl <- idziesz i dogadujesz sie jak chcesz z nimi, kupiłem u nich całego canona i miałem różnicę między fotoformą a fotoit ponad 2 tysiące ; )

krzyssp
09-05-2013, 20:03
A ja strasznie odradzam fotoforme, maja ceny z kosmosu a na e-mailową wycenę sprzętu na ponad 20 tysięcy czekałem miesiąc... Ja polecam w Warszawie FOTOit.pl <- idziesz i dogadujesz sie jak chcesz z nimi, kupiłem u nich całego canona i miałem różnicę między fotoformą a fotoit ponad 2 tysiące ; )

To widać z droższym sprzętem mają gorzej :) Ja jak kupowałem mojego 60D to kupiłem go (body) za 20zł drożej niż jest najtaniej (wg. skąpca) oraz mieli sprzęt na miejscu, co było mi bardzo na rękę ;) no ale może po prostu miałem szczęście :D

Barptolomajos
09-05-2013, 20:19
W Warszawie polecam Interfoto.eu sklep i komis, na Pradze, chyba największy w Polsce.Kupowałem u nich zarówno nowy sprzęt jak i używany. Wszystko było w porządku, dodatkowo w rozliczeniu przyjmują stary sprzęt.Na pierwszy rzut oka ich ceny nie są tak atrakcyjne jak Fotoit, ale można się targować, każdy sprzęt można sprawdzić i od razu porównać przy watpliwościach, co do wyboru sprzętu bo praktycznie mają wszystko, co jest dostępne na rynku jeżeli chodzi o Canona i Nikona. Fotoit podobnie -pełny profesjonalizm, ale tutaj mają dużo mniej używanego sprzętu, chodź z kolei można u nich dostać nowy sprzęt, który wogóle w Polsce trudno kupić np. tokina 11-16. Dobry sklep w W-awie to także BTfoto w Śródmieściu, też mają nowy i używany sprzęt. Fotoforma według mnie ma mniej korzystne ceny niż wyżej wymienione.

muzyczny
09-05-2013, 20:33
Ja swojego Canona kupowałem na fotoaparaciki.pl
Jak piszą - oficjalny dystrybutor Canona na Polskę.

Kolekcjoner
09-05-2013, 22:15
Ja mogę polecić Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl) . I nie tylko ze względu na osobę właściciela forum ale też i dlatego że trochę gratów u nich kupowałem i zawsze odbywało się to wszystko wedle najlepszych standardów :D.

tomfoot
09-05-2013, 23:05
A ja zdecydowanie i bezapelacyjnie polecam Foto Ivy i/lub Foto Gandini.
W obu przypadkach bedzie najpewniej, najszybciej i pewnie najtaniej.

Yanczar
09-05-2013, 23:38
Ja niedawno kupowałem trochę sprzętu w Fotoit i również polecam, maja dobre ceny i co najważniejsze większość sprzętu na miejscu, który można przed zakupem obejrzeć. Dzwoniłem przed zakupami do kilku innych sklepów i prawie wszędzie sprowadzają dopiero po zamówieniu.

krzyssp
09-05-2013, 23:48
W sumie też mogę potwierdzić, na razie tylko raz kupowałem w Cyfrowe.pl ale było wszystko w porządku :)

darekPolsztyn
09-05-2013, 23:49
Ze swojej strony mogę polecić fotorimex.pl - kupowałem u nich już wiele rzeczy w tym dwa body, obiektywy i jakieś akcesoria i jestem zadowolony do dzisiaj. Z cenami można się dogadać, są terminowi a czas realizacji jest b. sprawny (przynajmniej w moim przypadku). Parę lat temu zamawiałem u nich telefonicznie body 40d, dzwoniłem o 14, następnego dnia o 7 dzwonił kurier z przesyłką :)
A jeśli chodzi o ubezpieczenie, czytałem coś ostatnio o AVIVIE, ale sam tego jeszcze nie sprawdzałem choć również noszę się z zamiarem ubezpieczenia.
pozdr.

Red Power
09-05-2013, 23:54
A jeśli chodzi o ubezpieczenie, czytałem coś ostatnio o AVIVIE, ale sam tego jeszcze nie sprawdzałem choć również noszę się z zamiarem ubezpieczenia.
pozdr.

To jak tylko się dowiesz daj znać :) Może będzie korzystniej niż te sklepowe opcje. No tylko teraz pytanie czy to faktycznie tak działa jak mówią, mam na myśli opcje z mechanicznym uszkodzeniem i kradzieżą??