Zobacz pełną wersję : Picture Style w 5D
Witam, w 5D mamy picture style do wyboru oraz 3 tryby indywidualne, no i właśnie, próbuje sobie ustawić sobie sensowny tryb na portret oraz drugi na krajobraz/architekturę. Nie chcę przestawiać co działkę suwak i sprawdzać na komputerze (jak przeliczyć x wszelkie opcje) bo trochę się tego nazbiera. Czy macie jakiejś sensowne ustawienia pod te dwie kategorie czy pozostajecie w ustawieniach fabrycznych?
Znalazłem picture style do pobrania z :
Canon : Picture Style (http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/file/eos-utility.html)
CZy ktoś z tego tymu dodatków korzystał? Warto sobie tym zawracać głowę?
Jeśli focisz w jpg, to zależy czy potem dalej obrabiasz te foty - jeśli nie to nic od siebie nie dodam, jeśli tak - to najlepszy jest 'camera neutral', stworzony specjalnie z myślą o dalszej obróbce.
Natomiast jeśli pracujesz w RAW, to przy mocnym kręceniu wg mnie najlepszy jest też 'camera neutral', bo 'adobe standard' nieco przewala saturację.
Ciekawy jest też 'camera faithful', natomiast reszta profili to lipa imho.
Powiem tak, w 80% sytuacji robię w RAW , według mnie nawet poświęcenie 5 minut na standardowej obróbce tonów, balansu bieli, wyostrzania da lepsze rezultaty niż bez pośrednio z aparatu. Jednak są sytuacje typu wyjazd gdzie ma się ograniczoną ilość miejsca na kartach i takie pstrykanie widoczków wolę zapisywać w small JPG. Jednakże robiąc już to zdjęcie człowiek chciałby mieć wierne oddanie kolorystyki, które rzeczowe 5D powinno oddawać. Tudzież żywsze kolory dla np. krajobrazów.
Panowie w innych krajach każde są pomocni w tej sprawie, by nie było oskarżeń o plagiat, ukazanie zmian kolorystyki dla danego picture style, świetnie ukazane:
Canon : Picture Style (http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/file/eos-utility.html)
underhand
09-05-2013, 10:47
Jednak są sytuacje typu wyjazd gdzie ma się ograniczoną ilość miejsca na kartach i takie pstrykanie widoczków wolę zapisywać w small JPG.
a ja Ci powiem,ze niewarto zasmiecac sobie i te small Jpgi zostaw sobie w pamieci (w głowie) ;). Generalnie nie dasz rady ogarnac ustawien takich jak jeden styl do wszystkiego, ale jak juz musisz to zrob sobie 4,0,2,2 w Neutral jednak najlepiej ;)
to nie działa w RAWach
a tak to lubię standard
Działa w RAW - w ACR wybierasz profile w zakładce 'camera calibration' :)
Działa w RAW - w ACR wybierasz profile w zakładce 'camera calibration' :)
ale to chyba nie te same style