Zobacz pełną wersję : Pytanie o filtr polaryzacyjny
Witajcie, ostatnio miałem możliwość (nieco ograniczona przez deszcz ale zawsze) robić zdjęcia w zoo. Fakt nie mam jakichś mega obiektywów i dlatego musiałem w używać wysokich ISO ale nie o tym. Mam na Tokinie filtr polaryzacyjny typu kołowego (taki tani za 45zł) no i moje pytanie brzmi następująco. Czy jeśli kupię droższy filtr (200-300zł) to zniweluje on odbicia na szybach całkowicie?
Goranick
06-05-2013, 13:35
Droższy będzie bardziej wytłumiał odblaski, ale całkiem pewnie nie (...albo czegoś nie wiem) - dużo zależy to od kąta. Swoja drogą to w zoo (w pomieszczeniach) jest niewiele światła, a polar jeszcze sporo "zabiera" więc chyba tylko jakieś "śpiące / odpoczywające zwierzaki można by..
Jak napisał Goranick największe znaczenia ma kąt.
Poczytaj sobie o kącie Brewstera.
Ogólnie jak będziesz fotografował prostopadle do szyby, to nigdy odblasków nie wytłumisz całkowicie. Możliwe jest to tylko pod jednym, ściśle określonym dla danego materiału (szkła) kątem.
Witajcie, ostatnio miałem możliwość (nieco ograniczona przez deszcz ale zawsze) robić zdjęcia w zoo. Fakt nie mam jakichś mega obiektywów i dlatego musiałem w używać wysokich ISO ale nie o tym. Mam na Tokinie filtr polaryzacyjny typu kołowego (taki tani za 45zł) no i moje pytanie brzmi następująco. Czy jeśli kupię droższy filtr (200-300zł) Canon 700 (https://www.facebook.com/CanonEOS700Dpage) to zniweluje on odbicia na szybach całkowicie?
Posiadam Canon 600D, jaki typ filtrów będzie do niego pasować?
jacek_73
09-05-2013, 21:05
Będzie pasować tak samo jak ten spamerski link w cytowanym poście. A kto wie, może nawet lepiej.
trothlik
09-05-2013, 22:01
Filtry podpinasz pod szkło a nie aparat wiec musisz obadać jaki masz obiektyw, jaka średnica no i czy kreci "mordką" przy ostrzeniu, bo jak kręci to używanie polara czy szarych polówek będzie nieco bardziej niż "letko upierdliwe". a średnicę masz namalowaną na obiektywie.
P.S. może to ci jeszcze dopomoże:
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/popsuty-polarz-69338/index3.html
Witajcie, ostatnio miałem możliwość (nieco ograniczona przez deszcz ale zawsze) robić zdjęcia w zoo. Fakt nie mam jakichś mega obiektywów i dlatego musiałem w używać wysokich ISO ale nie o tym. Mam na Tokinie filtr polaryzacyjny typu kołowego (taki tani za 45zł) no i moje pytanie brzmi następująco. Czy jeśli kupię droższy filtr (200-300zł) to zniweluje on odbicia na szybach całkowicie?
cena filtra nie ma w tym wypadku znaczenia