Zobacz pełną wersję : Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór
jarodslr
05-05-2013, 11:26
Witam,
Jestem na etapie zakupu nowej lustrzanki. Zastanawiam się nad Canonem 7D i Nikonem D7100, oba mają podobne parametry.
Nikon jest nowym aparatem z 2013r., 7D w produkcji już 4 rok.
Wydaje mi się, że zdjęcia są porównywalne, lecz moja subiektywna ocena odnośnie filmów przemawia za 7D, choć jest to model starszy niż D7100.
To będzie moja pierwsza lustrzanka, więc mam dylemat w jaki system pójść. Potem będzie rozbudowa szklarni.
Nie mam zamiaru zmieniać body przez kilka lat.
Wiem, że jest cała masa tematów odnośnie wyboru aparatu, ale w konfrontacji D7100 i 7D nic szczegółowego nie znalazłem. Mam nadzieję, że nie zakończycie tego tematu. Liczę na Waszą pomoc:)
Im więcej czytam, tym większy mam problem w wyborze Nikon/Canon.
Wykorzystanie aparatu będzie mniej więcej w proporcjach 50/50 (foto/video). Oprócz zdjęć, chcę montować dużo filmów turystycznych.
Macałem wczoraj w fotojokerze oba aparaty i lepiej w ręcę leży mi Canon.
Pomóżcie co wybrać. Liczę na Wasze konstruktywne wypowiedzi.
Czy wybrać model z przed kilku lat , czy "nowocześniejszego" Nikona.
Z góry bardzo dziękuje za wypowiedzi.
McMelassa
05-05-2013, 11:35
Nikon D7100 vs Canon EOS 7D - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_GWBetElHYU&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A&index=3) - na początek coś takiego do obejrzenia.
Forum Canona - polecą Canona, Forum Nikona - polecą Nikona ;)
Nikon ma lepszą matrycę, lepsze ISO przede wszystkim. W Canonie natomiast masz więcej fps'ów. Co do obsługi 7D jest zdecydowanie wygodniejszy. Ale to kwestia przyzwyczajenia ;) Bierz co lepiej leży w ręce ;)
I najważniejsze - sprawdź szkła jakie Cię interesują i ile wyniosą Cię w Canonie, a ile w Nikonie ;)
jarodslr
05-05-2013, 20:35
Lepiej w ręce siedzi canon.
Tak naprawdę wybór pozostaje pomiędzy kilkuletnimi już modelami np. 60D/7D czy "nowym" modelem, ale ze stajni Nikona D7100.
Czy warto wchodzić w systemy Nikona? Jest to mój wybór na najbliższe kilka lat.
PS. ceny są porównywalne.
Szkoda, że Canon nic nie wypuszcza nowego. Mówi się o nowym 7D Mark II i 70D, ale póki co cisza. Zbyt długo canon zwleka. Czekam już rok na nowości canona i nic się nie pojawia, oprócz 6D (ale to już inna półka cenowa).
Czy jest sens kupować to co jest teraz z Canona czy jednak wejść w nowego Nikona?
Trudny orzech do zgryzienia :/
tkosiada
05-05-2013, 21:09
napisz jakie szkła będziesz chciał kupić
idz do sklepu i pomacaj... miałem 7D i powiem jedno... jest ot jeden z najlepszych body z małą matrycą... dobre ISO, b. dobry AF... pancerna obudowa i mocna migawka...150tys. cykli.
jarodslr
06-05-2013, 15:19
napisz jakie szkła będziesz chciał kupić
Mam zamiar na początek wybrać 2 obiektywy:
1) coś w miarę uniwersalnego - Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS lub Tamron 17-50mm f/2.8 (to światło 2.8 mnie kusi, ale znów tracę na ogniskowej)
2) portretówka Canon 50mm 1.8
Na razie ograniczam się do zestawu dwóch obiektywów, fundusze ograniczone :)
A jakie ma znaczenie rok produkcji dla Ciebie?
Zastanów jakie obiektywy docelowo chcesz mieć a nie na początek bo te, które podałeś nie przesądzają o wyborze. 50/1,8 wolę nikonowską.
Kupujesz świetne body do słabych szkieł, powinno być odwrotnie ;) Nie lepiej zacząć od 550D z 17-55 IS 2.8 niż 7D z 18-55 IS ?
jarodslr
06-05-2013, 15:56
Rok produkcji nie ma dla mnie większego znaczenia, ale kupując nowe body chciałbym, żeby było w miarę "swieże" na kilka następnych lat.
Nie mam zamiaru szybko zmieniać body.
Na razie te obiektywy w/w mi wystarczą. Coś z uniwersalnych + portretówka.
Może kiedyś skuszę się na coś z jasnych obiektywów. Na dużych zoomach mi nie zależy.
Aparat będę głównie wykorzystywać wycieczkowo. Oprócz fotek mam zamiar kręcić filmy z tych wypadów.
Wiem, że te szkła nie są super extra, ale zarazem chciałbym mieć w przyszłości możliwości rozbudowy mając dobre body, które będę użytkować przez kilka lat.
To będą moje początki, mam dużo nauki przed sobą z dslr.
Hmm Mike7, może lepiej jednak gdybym kupił 60D, ale za to z lepszym szkłem ... "uniwersalnym"?
Sorry za moje wypowiedzi, ale jestem początkujący ;) Dzięki za wyrozumiałość.
60D ma tą samą matrycę co 7D, ale ma słabszą obudowę, wolniejszy tryb seryjny i podobno (choć nie wiem jak to możliwe) ma ciut słabsze wysokie ISO. Jeśli Ci na tym nie zależy to bierz 60D, obracany ekranik może się przydać przy filmach.
Jeżeli chcesz używać aparatu wycieczkowo to zwróć uwagę na masę. Początkowo posiadanie lustrzanki dodaje skrzydeł i nie czuje się tego ciężaru, jednak po dłuższym czasie będziesz zastanawiał się jak odchudzić cały zestaw aby wykorzystać cały potencjał przy jak najniższej wadze ; ) A jeżeli chodzi o świeżość konstrukcji to stawiałbym na nowego Nikona niż starego Canona jeżeli już wybierać między tymi dwoma puszkami. Jednak rozpatrując inne możliwości to zastanowiłbym się również nad 60d Canonem z racji na uchylany ekran co w filmowaniu bardzo ułatwia życia na ciekawsze kadry i wygodniejsze kręcenie, albo spojrzałbym na inny system mianowicie coś z bezlustekowców, osiąganiami niemalże dorównują lustrzankom, a ich masa jak i rozmiar pozwala zabrać je dosłownie zawsze i wszędzie ; )
tkosiada
06-05-2013, 20:01
Mam zamiar na początek wybrać 2 obiektywy:
1) coś w miarę uniwersalnego - Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS lub Tamron 17-50mm f/2.8 (to światło 2.8 mnie kusi, ale znów tracę na ogniskowej)
2) portretówka Canon 50mm 1.8
Na razie ograniczam się do zestawu dwóch obiektywów, fundusze ograniczone :)
przenieś część funduszy na lepsze szkło, zdecydowanie
już lepiej wyjdzie 50D jako używka z C17-55 2,8
co ci po wysokim modelu puszki jak szkło nie bedzie w stanie przeniesć tej jakości na matryce? nawet C550 lub N5100 wybierz i do tego zawodowe szkiełko
bedzie bardzo dobra baza do nauki a i sam będziesz miał frajde z fotek
szczerze, zacznij od szkieł, to jest stary, ale sprawdzony patent, nie zależnie od wybieranego systemu
Kolekcjoner
06-05-2013, 20:16
Sama prawda, to nie magnez czy ilość pokręteł rejestruje zdjęcie. W przypadku ograniczonego budżetu jest to najwłaściwsza droga.
SkowronWro
06-05-2013, 22:25
50d/60d z 24-70 2.8 chyba najlepiej. przy 2.8 i ogniskowej 50-70 portreciki wychodzą ok:) a 17 to też nie jest szeroko wiec spokojnie moze być 24.;) Bradziej skłaniałbym sie ku 60d jezeli body nie chcesz zmieniać. Potem najwyżej szkła takie jak potrzeba kupisz 70-200/85 1.8/10-22/30 1.4 zależy co bedziesz potrzebował. Sam mam 50d i podpięte 50-150 2.8 i nawet go nie ruszam, do architektury za wąsko ale obrazek super. Jak chce szerzej zakładam 18-55 za psie pieniądze
Do trybu video w 50% w Twoim założeniu lepiej 60D , obracany ekran to wbrew pozorom bardzo ale to bardzo przydatny ficzer. Seria 6 fpsów wystarczy. używaną 60tke kupisz za 2200-2300zł nówkę 2800 zł wybór prosty :-) Resztę kasy na szkła za dwa lata zamienisz na 7D mark II i dalej będziesz zadowolony. Iso 800 w video używalne dalej bywa różnie :)
7d czy d7100? może to pomoże Nikon D7100 vs Canon EOS 7D - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_GWBetElHYU)
używanego 7D można mieć za 3tys... więc też daje to do myślenia...
jarodslr
07-05-2013, 09:18
Dzięki za odpowiedzi.
Chcę kupić coś nowego. Nowy zestaw na lata:)
Po Waszych wypowiedziach może jednak skuszę się na tańsze body 60D, ale z lepszym szkłem.
Panowie, pozostaje teraz wybór obiektywu:
- Canon 24-70 2.8 - dla mnie ta cena zbyt wysoka, chyba że odpowiednik np. Sigma (cena już do przyjęcia, ale z drugiej strony nie chcę mieć problemów na początku np. kalibracją, problemy BF/FF)
- Canon 17-55 2.8 IS USM - dużą zaletą jest stałe światło 2.8
- Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM - a może coś takiego - szerszy zakres, ale już światło 4.0
Panowie, proszę o pomoc. Aparat będę głównie wykorzystywać w większości w plenerze w ciągu dnia, rzadziej pomieszczenia/noc, a zarazem będę kręcić też sporo filmów. Stabilizacja jest mi niezbędna.
Czy jasny obiektyw będzie mi tak bardzo potrzebny 17-55 2.8 IS USM (wiem, że w gorszych warunkach oświetlenia się wtedy przyda, a może są jeszcze inne zalety tego szkła), czy lepiej szerszy zakres ale ciemniejszy f/4.0 24-105 mm?
Skupić się na obiektywach Canona, czy brać pod uwagę tańsze Tamrony / Sigmy?
PS. Canon zwraca teraz kasę (promocja za zakupy 29.04.2013 - 30.06.2013), więc można coś wybrać
http://www.canoncashback.pl/index.php/pages/produkty#content_scroll
Pozdrawiam
Jaro
świeże to są bułki w markecie, czytając twój post dochodzę do wniosku ze za rok to body i tak będziesz zmieniał
a jak dalej nie wiesz to czytaj takich tematow są tu dziesiątki
SkowronWro
07-05-2013, 10:22
24-105 bedzie lepsze pod wzgledem przyjescia na FF, dostaniesz go taniej niz 17-55. a dłuższa ogniskowa lepiej rozmywa. Bedziesz chciał cos jasnego kupisz stałke. 17-55 dostaje taką samą rodzielczość jak 24-105 przy f4, czyli teoretycznie i tak trzeba przymknąć. Zamiast dokładac do 17-55 wolałbym 24-105 i 430EX. Body chyba dość proste 60d dostaniesz licząc cashback poniżej 3tys nowe.
Gdybym miał żyć z jednym szkłem na cropie, to byłoby to właśnie 24-105. Może taki udany egzemplarz miałem, ale dawał fantastyczny obrazek no i ten zakres ogniskowych.
Ostatnio podpiąłem c10-22 i mając taki zestaw na cropie to ho ho.
jarodslr
08-05-2013, 09:42
Podoba mi się 24-105, dla mnie będzie to główny obiektyw - traktowany jako "uniwersalny". Ma stałe światło f/4.
Chcę kupić jeden, dobry obiektyw do większości zastosowań. Drugim obiektywem będzie portretówka.
Czy będzie mi mocno brakowało jaśniejszego obiektywu w ciemniejszych pomieszczeniach. Czy ten obiektyw C 24-105 da radę w miejsach ze słabym światłem i czy nie będzie mi aż tak brakować szerokości - jest to mocno zauważalne? Cena jest dość wysoka i wolę się upewnić.
Pytam, bo jestem amatorem. Będę używać aparatu tylko prywatnie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Kupujesz świetne body do słabych szkieł, powinno być odwrotnie ;) Nie lepiej zacząć od 550D z 17-55 IS 2.8 niż 7D z 18-55 IS ?
Zdecydowanie się zgadzam. Myślałem, że te szkła do 7D to tak na razie. Jeśli to docelowy zestaw i do celów takich jak mówisz to zastanów się nad szklarnią.
Amator ma ten komfort, że "nie musi". Brak możliwości sprzętowych na wykonanie zdjęcia? - olewam i szukam innego miejsca/tematu.
Coś za coś.
Do całych budynków będzie wąsko, w mieszkaniu u cioci na imieninach również całego pokoju się nie obejmie ale ludzi przy stole bezproblemowo. Za to na spacerze - rewelka. Portrecik widoczek kwiatek czy wiewiorka. Co do światła, jakie to miejsca ze słabym światlem? Tutaj często i 2.8 nie pomoże. SkowronWro polecił lampę i to bardzo pomocna rzecz.
Ale najlepiej wybrać się do sklepu/znaleźć osobę z takim szkłem, przymierzyć i samemu ocenić :)
Kolekcjoner
09-05-2013, 04:54
Podoba mi się 24-105, dla mnie będzie to główny obiektyw - traktowany jako "uniwersalny". Ma stałe światło f/4.
Chcę kupić jeden, dobry obiektyw do większości zastosowań. Drugim obiektywem będzie portretówka.
Czy będzie mi mocno brakowało jaśniejszego obiektywu w ciemniejszych pomieszczeniach. Czy ten obiektyw C 24-105 da radę w miejsach ze słabym światłem i czy nie będzie mi aż tak brakować szerokości - jest to mocno zauważalne? Cena jest dość wysoka i wolę się upewnić.
Pytam, bo jestem amatorem. Będę używać aparatu tylko prywatnie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Moim zdaniem bardziej będzie Ci brakowało szerokości niż światła. Ja sam używam tego szkła na cropie i mam odczucia bardzo ambiwalentne - raz mnie wqurza innym razem zachwyca :).
SkowronWro
09-05-2013, 13:35
Do ciasnych pomieszczeń 18-55 za 200 zł wystarczy i pomyślałbym o lampie;-)
jarodslr
09-05-2013, 14:20
Dzięki Panowie za liczne rady! :)
Początkowo miało być 7D, ale poradziliście mi tańsze body z lepszym szkłem i rzeczywiście będzie to lepsze rozwiązanie. Stawiam na jakość obrazka.
Będzie zestaw 60D, ale za to z C24-105.
Liczyłem, że pojawi się w międzyczasie 70D, przeczekałem całą zimę, a tu lipa. Nie ma konkretnego terminu kiedy pojawi się na rynku :(
Myślę, że będę zadowolony z 60D (stara, sprawdzona konstrukcja pozbawiona chorób wieku dziecięcego).
Ostatnio miałem w sklepie w ręku Canona 100D. Wskazane rozważenie go jako zamiennika do 60D. Jednak jest znacznie mniejszy i ma wygodny tryb filmowy dzieki ustawianiu wszystkiego na dotykowym ekranie. tak na oko w sklepie - rewelacja. Fakt- brak odchylanego ekranu. Aż dziw bierze, że tego nie dali byłby ideał. Ponieważ autor wątku pisze o tym, że bedzie duzo filmował, warto rozważyć.
Dodatkowo - przy opcji filmowania - wskazane rozważenie Sigmy 18-200. C100D + Sigma 18-200 - idealny spacer komplet. A już szczególnie do filmowania.
C60D ma jednak przy filmowaniu stosunkowo niskie użyteczne ISO.
24mm to dosc wasko na APS-c, spójrz w wizjer i spróbuj zrobić kilka zdjęć, abyś potem nie przeklinał.
Pisałem to już w innym wątku.
Po co Ci takie "cegły" ? Kup sobie bezlusterkowca. Ja przynajmniej tak zrobiłem pozbywając się Canona 600D i dwóch niezłych do niego szkieł /15-85 USM IS i 85/1.8 USM/. Nabyłem Nex-6 i jestem bardzo zadowolony. Do tego stałkę Sony 50/1.8 , która jest ostra od pełnej dziury, nie to co wydmuszka Canona 50/1.8, którą też miałem, a używalna przysłona dopiero od 2.5.
Kolekcjoner
11-05-2013, 12:01
Po co Ci takie "cegły" ? Kup sobie bezlusterkowca. Ja przynajmniej tak zrobiłem pozbywając się Canona 600D i dwóch niezłych do niego szkieł /15-85 USM IS i 85/1.8 USM/. Nabyłem Nex-6 i jestem bardzo zadowolony. Do tego stałkę Sony 50/1.8 , która jest ostra od pełnej dziury, nie to co wydmuszka Canona 50/1.8, którą też miałem, a używalna przysłona dopiero od 2.5.
Ciekawe bo moja 50tka na 1.8 jest całkowicie użyteczna 8-).
Mam 60D i naprawdę polecam tą puszkę, co do porównania ISO z 7D - dla mnie takie same, nie wiem jak może być inne skoro to ta sama matryca z tym samym Digic'em. Testowałem, dla mnie to samo, ale może ktoś widzi różnicę, ja nie ;) A szybkości nie potrzebuję, może AF z 7D tylko (ilość punktów ;)).
Co do 24-105 L - miałem pod 50D, genialne szkiełko, piękne kolory, świetna stabilizacja, normalnie same plusy, jeden minus - brak szerokości... :( Czasami jej naprawdę brakuje do "wycieczkowo-rodzinnych" zdjęć... Sam stoję teraz pod podobnymi przemyśleniami, co chwile je mam, co kupić, czy ponownie 24-105 L (sprzedałem bo sprzedawałem cały system), 17-40 L czy 17-55 2.8, sam już nie wiem ;) Więc nie pomogę ;) Ale kolorki z 24-105 L lepsze niż z 17-55 2.8 ;)
Ciekawe bo moja 50tka na 1.8 jest całkowicie użyteczna 8-).
To masz szczęście, że masz wyjątkowo od pełnej dziury. Wiekszość niestety tak nie ma.
Kolekcjoner
11-05-2013, 14:25
To masz szczęście, że masz wyjątkowo od pełnej dziury. Wiekszość niestety tak nie ma.
A ile sztuk zbadałeś 8-)? Ja sobie zdaję sprawę że to szkło o wyjątkowo pancernej budowie ;) ale kilka egzemplarzy przeszło przez moje ręce i żaden nie miał większych problemów z ostrością na pełnej dziurze.
FrancisBegbie
12-05-2013, 09:28
Ja wybrałem 7d po wielkiej batalii wewnętrznej. Powód dosyć prozaiczny..
1. kupiłem prawie nowy sprzęt (1500 klapnięć oraz 2 lata gwarancji na upadek i przypadkowe uszkodzenie) za niecałe 3600 zł z kartą 8gb i całą resztą kompletowych akcesoriów jak kable, pudło itd. Za nikona trzeba pewnie 1000 doliczyć.
2. sprzęt jest sprawdzony, solidny i mam zamiar nie uważać zbytnio na puszkę chodząc po górach. Nikon jest mało sprawdzony, poprzednia wersja to same problemy(nikoniarze to potwierdzają w swych wątkach) zaś przed kupnem (z uwagi na jakość obrazka wybrałbym nikona) przeczytałem kilka postów, że i w tym nowym (7100) pojawiły się pierwsze problemy - co dla mnie jest żenującą informacją wobec faktu, że to nowy sprzęt, który miał być solidniejszy od nieudanego poprzednika.
3. W osiągach nie widzę większej różnicy... więc zadecydowała nomen omen ekonomia.
Mam podobne zdanie.
Piszesz, że jesteś amatorem i masz zamiar dużo filmować za pomocą DSLR. Może najpierw zbierz nieco informacji na ten temat, bo obawiam się, że czeka Cię duże rozczarowanie. Jeżeli ma być to "poważne" filmowanie, to puszka jest tylko początkiem długiej listy wydatków. Jeżeli natomiast filmowanie typu "u cioci na imieninach", to lepiej kupić kamerę wideo: wyjdzie taniej i efekt będzie lepszy.
Jesteś pewien, że DSRL jest Ci niezbędne?
7D używam. Obrazek z niego nigdy mnie nie zachwycał z powodu szumu. Matrycą z D7100, to inna liga.
Tak czy inaczej, powodzenia.
jarodslr
13-05-2013, 09:33
No właśnie mam obawy co do "nowej" konstrukcji D7100. Mogą znowu pojawić się problemy z poprzednika.
Co do DSLR, aparat będę wykorzystywać również do zdjęć. Chcę pogodzić zdjęcia i filmy na jednym urządzeniu.
Jeśli zdecyduję się na C 24-105L, to co proponujecie z obiektywów z szerokim kątem w miarę rozsądnej cenie (jakość/cena). Też obiektyw Canona czy innej firmy?
Hmm, czytałem że w przypadku szerokokątnych obiektywów, lepsze są jasne szkła 2.8
SkowronWro
13-05-2013, 09:53
10-22 canona do APS-C. Drożej Sigma 8-16 lub Canon 8-16
Ponieważ to mój pierwszy post na forum to chciałbym przede wszystkim powitać Wszystkich.
Aby już nie mnożyć wątków napiszę tutaj, otóż,
chcę zmienić system i rozważam zakup 7d używanego z w miarę małym przebiegiem (ew. 60d nowego - różnica w cenie ok 1 tys zł).
Szkła które rozważam to albo 17-55/2.8 IS, ew. Sigmę 17-50/2.8 OS (o ile dobrze działa z Canonem) a do tego stałka C 85/1.8 i może jeszcze 50/1.8 ale z tego co czytam to słabe jest :/
Zastosowanie to krajobraz, trochę portretów i aktów w studio. Rzadko zdarza mi się fotografować obiekty w ruchu - ale tutaj pytanie do Was - jaka jest różnica szybkości i celności działania AF w 60d i 7d - w sytuacji kiedy w kierunku aparatu zbliża się np grupa biegnących zawodników lub ktoś jadący na rowerze? I które szkło lepiej się spisze w tej roli?
Dziękuję z góry za opinie,
brat
No właśnie mam obawy co do "nowej" konstrukcji D7100. Mogą znowu pojawić się problemy z poprzednika.
Nie tyle, co te same, ale całkiem nowe. Jak np status miernika baterii pokazujący 0%, a ludzie są jeszcze w stanie zrobić 400-500 zdjęć.
Jeśli zdecyduję się na C 24-105L, to co proponujecie z obiektywów z szerokim kątem w miarę rozsądnej cenie (jakość/cena). Też obiektyw Canona czy innej firmy?
Hmm, czytałem że w przypadku szerokokątnych obiektywów, lepsze są jasne szkła 2.8
Canon ma swojego 10-22/3,5-5,6 całkiem udane szkiełko. Sigma ma w swojej ofercie kilka szkiełek. Najciekawsze, to 10-20/4-5,6 i 8-16. Z czego na ten drugi nie nałożysz żadnych filtrów. Samyang też ma dosyć ciekawe rozwiązanie, 14/2.8. Z tego wszystkiego wziąłbym albo 8-16 albo 10-22.
Ponieważ to mój pierwszy post na forum to chciałbym przede wszystkim powitać Wszystkich. Aby już nie mnożyć wątków napiszę tutaj, otóż,
chcę zmienić system i rozważam zakup 7d używanego z w miarę małym przebiegiem (ew. 60d nowego - różnica w cenie ok 1 tys zł).
Witaj. Szkoda, że wszedłeś w temat, który jeszcze nie dostał całkowitego rozwiązania.
Z jakiego systemu przechodzisz? Dlaczego canon? Jakich szkiełek używałeś w poprzednim systemie?
Szkła które rozważam to albo 17-55/2.8 IS, ew. Sigmę 17-50/2.8 OS (o ile dobrze działa z Canonem)
Oba są warte swojej ceny. Niektórzy narzekają na wyposażenie canona, ale osłona przeciwsłoneczna, to wcale nie tak spory wydatek.
i może jeszcze 50/1.8 ale z tego co czytam to słabe jest :/
Zajrzyj do galerii na cb, dotyczącej tego szkiełka, może jednak się przekonasz:p
I które szkło lepiej się spisze w tej roli?
Nadbiegających zawodników?
70-200/2.8 IS USM
Witaj. Szkoda, że wszedłeś w temat, który jeszcze nie dostał całkowitego rozwiązania.
Z jakiego systemu przechodzisz? Dlaczego canon? Jakich szkiełek używałeś w poprzednim systemie?
Oba są warte swojej ceny. Niektórzy narzekają na wyposażenie canona, ale osłona przeciwsłoneczna, to wcale nie tak spory wydatek.
Zajrzyj do galerii na cb, dotyczącej tego szkiełka, może jednak się przekonasz:p
Nadbiegających zawodników?
70-200/2.8 IS USM
Mimo wszystko pouczająca lektura.
Zmieniam Minoltę/Sony na .... Z tego systemu mam obecnie Alfę 700 a szkła 16-50/2.8 SSM, 50/1.7, 85/2.8 - miałem też inne szkła ale dla mnie ogniskowe >100 są zupełnie nieprzydatne. Sigmą 70-300 kupioną jako nową przez 13 lat zrobiłem może 100 zdjęć - zupełnie serio mówię.
Biję się z myślami co zrobić, kupić nowe 7d które po cashbacku wyjdzie ok 4300zł, czy też z małym przebiegiem na allegro 3600-3800. A może nowe 60d? Rozważałem jeszcze Nikona d300s ale ludzie piszą żeby dać sobie z nim spokój.
Więc mam kręćka,
brat
Ja kupiłem 7d od asgoodas.nu na allegro. Minus brak oryginalnego kartonika i dostałem nieoryginalną ładowarkę.
Plusy - stan praktycznie idealny, CENA - 2700 z wysyłką, rok gwarancji i przebieg - uwaga 1380 klatek!!!!
Nie obiecuję że inne od nich będą w takim stanie, ale mi się trafiła mega okazja.
Ja kupiłem 7d od asgoodas.nu na allegro. Minus brak oryginalnego kartonika i dostałem nieoryginalną ładowarkę.
Plusy - stan praktycznie idealny, CENA - 2700 z wysyłką, rok gwarancji i przebieg - uwaga 1380 klatek!!!!
Ciekaw jestem - puszka wygląda na nową, czy też ma tyle przebiegu po wymianie migawki?
Wygląda na nową, praktycznie zero oznak użycia, jedynie na obudowie lampy u góry jakaś jedna mikro ryska. Wyświetlacze jak nowe, od spodu zero rys, a wiem jak wygląda body po ~50 tyś bo mój 30d ma tyle i nie da się uniknąć rys od spodu.
jellyeater
17-05-2013, 11:59
Dziwne, że bez pudełka i ładowarki...
To są tzw Refubrished. O opakowainu na aukcji jest zaznaczone że ich firmowe, o ładowarce akurat nic nie było że jest zamiennik. Zresztą teraz to i tak nie ważne bo widzę że sprzedali już wszystkie (jak kupowałem mieli 3 sztuki wystawione).
Lucky Luck
17-05-2013, 13:46
Nie obiecuję że inne od nich będą w takim stanie, ale mi się trafiła mega okazja.
Gwarancja Canona czy tylko sprzedającego? Jeżeli sprzedającego to jaki jest sposób jej realizacji, zapytałeś o to?
Kupiłem kiedyś przedmiot z "niefirmową" gwarancją która okazała się "niegwarancją" :)
Od sprzedawcy, to jest wielka firma z Niemiec co sprzedaje używany sprzęt elektroniczny. Jetzt gebrauchtes Handy verkaufen! Handyankauf bei WIRKAUFENS! (http://www.asgoodas.nu)
Akurat gwarancja to i tak nie jest istotne bo kupując używane body i tak bym jej nie miał, przynajmniej na tych aukcjach co śledziłem, no i body z przeviegiem w okolicach 15k kosztowało jakieś 3200 na allegro. Nikogo też nie namawiam, bo nie wiem jaki stan mają inne aparaty, ja kupiłem w ciemno po tym jak mnie przelicytowano na kilku aukcjach ale się opłaciło.
Ja kupiłem dokładnie ten:
CANON EOS 7D Body aparat lustrzanka 18 MPX (3232268684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-body-aparat-lustrzanka-18-mpx-i3232268684.html)
To rzeczywiście wygląda na dobrą transakcję. W tej chwili ludzie na allegro mają 7d z niedużym przebiegiem powystawiane za kwoty 3200-3700 co w mojej ocenie - przy cenie nowego 7d za 4200 po cashbacku jest ceną zbyt wygórowaną. Oczywiście to ich sprzęt i ich prawo - ale jak dla mnie ceną do rozważenia byłoby właśnie okolice 3 tys zł. A już cena 2700zł za body z nieco ponad 1 tys klapnięć lustra to jest okazja. Pozostaje mi życzyć zadowolenia ze sprzętu :)
Egzemplarz który kupiłem jest naprawdę spoko, ale co do samego 7d trochę się zawiodłem na szumach - szumi bardziej niż moje 30d, wiadomo jeżeli porównujemy cropa 1:1, po przeskalowaniu obrazu z 7d do rozdziałki 30d siódemka wygrywa, do tego na wyższych iso szumi zdecydowanie mniej. Za to AF w porównaniu do starej puszki to bajka. Dzięki niej zostanie chyba ze mną tamron 17-50 którego właśnie chciałem się pozbyć przez zbyt kapryśny AF w połączeniu z 30d.
Egzemplarz który kupiłem jest naprawdę spoko, ale co do samego 7d trochę się zawiodłem na szumach - szumi bardziej niż moje 30d, wiadomo jeżeli porównujemy cropa 1:1, po przeskalowaniu obrazu z 7d do rozdziałki 30d siódemka wygrywa, do tego na wyższych iso szumi zdecydowanie mniej. Za to AF w porównaniu do starej puszki to bajka. Dzięki niej zostanie chyba ze mną tamron 17-50 którego właśnie chciałem się pozbyć przez zbyt kapryśny AF w połączeniu z 30d.
W takiej sytuacji pozostaje chyba jedynie pełna klatka :D tylko te ceny... :shock:
W takiej sytuacji pozostaje chyba jedynie pełna klatka :D tylko te ceny... :shock:
Pytanie. Czemu zmieniasz zdanie jak liście na wietrze? Mamy tutaj całkiem spore tasiemce o siódemce
Klik_1; (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/7d-juz-oficjalnie-51865/)
Klik_2; (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/czy-7d-ma-dobry-afz-77221/)
Klik_3; (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/5dmk2-czy-7d-53029/)
Przejrzyj, sprawdź czy cię satysfakcjonują, znajdź kogoś z twojej okolicy i umówcie się na przetestowanie aparatu. Proste, a jakie przydatne. Ja bardzo lubię 7D, iso mogło by być lepsze, ale nadal mam do użytku rawy ;)
Przejrzyj, sprawdź czy cię satysfakcjonują, znajdź kogoś z twojej okolicy i umówcie się na przetestowanie aparatu. Proste, a jakie przydatne. Ja bardzo lubię 7D, iso mogło by być lepsze, ale nadal mam do użytku rawy ;)
Jestem tego samego zdania. Najlepiej samemu pomacać, pstryknąć kilka fotek na różnych iso, obrobić i sam szybko będziesz wiedział, czy to pucha dla ciebie.