PDA

Zobacz pełną wersję : Dobre zdiecia- ale jak?

Haze
25-02-2006, 23:19
Mam pytanie, czy moge w pelni polegac na calkowicie automatycznych ustawieniach w 350d czy tez powinienem w miare mozliwosci uzywac manual? Nie bardzo sie znam narazie na ustawieniach recznych wiec chce poprostu spytac czy da sie robic pozadne zdiecia (no nie takie profesjonalne) uzywajac full automat a moze powinienem poznawac bardziej technike fotografii i uczyc sie na wlasnych bledach???

arturs
25-02-2006, 23:43
Mam pytanie, czy moge w pelni polegac na calkowicie automatycznych ustawieniach w 350d czy tez powinienem w miare mozliwosci uzywac manual? Nie bardzo sie znam narazie na ustawieniach recznych wiec chce poprostu spytac czy da sie robic pozadne zdiecia (no nie takie profesjonalne) uzywajac full automat a moze powinienem poznawac bardziej technike fotografii i uczyc sie na wlasnych bledach???

To zależy.. jak już kupiłeś 350D to pstrykając na zielonym będziez pewnie zawiedziony bo z tego co piszą ludzie to automatyczne programy są, delikatnie mówiąc, słabe. i zdjęcia z kompaktu będa lepsze. Nie porównywałem chociż też mam 350D ;-), u mnie przeważa tryb Av, czasem M i Tv. Poczytaj w sieci jakikolwiek kurs fotografii i potem spróbuj robić zdjęcia - sądzdz z pytania powinieneś wię dowiedzieć co to przesłona, głębia ostrości (i zleżności mięzy nimi), czsy naświetlania (i co uzysksz na zdjęciu dobierając rózne czasy)... Najlepiej kupić podręcznik fotografii w formie książkowej (najlepiej bez przymiotnika "cyfrowa" w tytule;-) ) lub znaleźć w necie (linki w archiwum) i trochę poczytać.
Co do jakości zdjęcia to zdjęcia powinno bronić się samo.. albo jest dobre i wszystko jedno czym było robione albo jest słabe i nawet aparat za 10000 nie pomoże, może trochę nie na temat ale cytat z Jacka Kaczmarskiego o tym jak mówili czy jest dobrym czy złym śpiewakiem:" Nieważne czy młody początkjący czy stary kończący, ważne jak śpiewa" i to samo można odnieść do fotografii..
I jeszcze jedna ważna uwaga.. pooglądaj trochę galerii (np. na tym forum) i poczytaj opinie użytkowników to będziesz wiedział na co zwracać uwagę (kompozycja, ostrość itp.), polecam też dział "szkoła fotografii CB", jak już pooglądasz i stwiedzisz że robisz podobne zdjęcia to dopiero je pokazuj ;-)

Pozdrawiam
Artur Starz

Haze
26-02-2006, 00:19
Dzieki za odpowiedz, widze ze musze troche posiedziec i poczytac na temat fotografi i chyb musze raczej zaczac sie oswajac z recznymi ustawieniami. Pozdrawiam

Argento
27-02-2006, 16:22
Dzieki za odpowiedz, widze ze musze troche posiedziec i poczytac na temat fotografi i chyb musze raczej zaczac sie oswajac z recznymi ustawieniami. Pozdrawiam

Jak mowi stare przyslowie: "trening czyni mistrza" ;).

Cykaj, cykaj, az wycykasz.

Yogi
27-02-2006, 16:30
i nie martw sie; na poczatku jak kupilem 350D to mialem dola, ze wydalem nie potrzebnie pieniadze! zdjecia byly duzo gorsze od kompaktu. tzreba sie przyzwyczaic do lekkiej cyfrowej obróbki fotek.

ukasbadu
27-02-2006, 16:32
Jak mowi stare przyslowie: "trening czyni mistrza" ;).Cykaj, cykaj, az wycykasz.

To trochę jak z odpowiedzią na pytanie 'Jak się dostać do filharmonii' :D ... ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :-)