Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie działaja punkty ostrosci

wokas0
02-05-2013, 16:35
Witam
Problem dotyczy canona 600d. Nie znam go jeszcze dokładnie a w sieci nie udało mi sie znaleźc odpowiedzi lub poprostu szukam w złych miejscach.
Do tej pory wszystko działało, ale od jakiegos czasu ostrzy mi tylko centralny punkt ostrosci. Wszystkie punkty które znajduja się po bokach nie ostrzą ani na automacie ani na manualu. Sprawdzałem tez na innych obiektywach i jest to samo.
Czy jest mozliwośc ustawienia aby znów wszystkie zaczęły działac czy jest to problem z puszka?

ArtMoon
02-05-2013, 16:56
Zrób reset do ustawień fabrycznych, dopiero wtedy jeśli nic się nie zmieni będzie trzeba szukać innych przyczyn.

dzidofon
02-05-2013, 17:24
Do tej pory wszystko działało, ale od jakiegos czasu ostrzy mi tylko centralny punkt ostrosci. Wszystkie punkty które znajduja się po bokach nie ostrzą ani na automacie ani na manualu.

Musi co przestawiłeś na ostrzenie w tym właśnie punkcie, możliwe że przypadkowo. Dosyć łatwo niechący to zrobić, tak więc upewnij się najpierw czy tak nie jest.

--- Kolejny post ---

Czy jest mozliwośc ustawienia aby znów wszystkie zaczęły działac czy jest to problem z puszka?

Problem z puszką raczej bym wykluczył (choć różnie bywa). Na Twoim miejscu zajrzałbym w instrukcję i przeczytał w jaki sposób powrócić do ostrzenia na wszystkich punktach.

jacek_63
02-05-2013, 17:31
Poczytaj w instrukcji rozdział "Zmiana punktu AF" albo "Wybór punktu AF" (czy jakoś tak :)) - prawdopodobnie przypadkowo ustawiłeś ostrzenie tylko centralnym punktem. No chyba, że przy ustawieniu na "zielonym kwadraciku" też ostrzy jedynie centralnym, to wtedy coś z puszką...

wokas0
02-05-2013, 18:03
Aby ustawić wszystkie punkty ostrosci (punkty AF) należy nacisnąć prawy przycisk pod prawym kciukiem (zlokalizowany na samej górze aparatu po prawej stronie). Wyświetlą się nam na LCD wszystkie aktywne punkty. (W moim przypadku wyświetlał sie tylko jeden - centralny). Aby zaznaczyć wszystkie nalezy nacisnąć przycisk SET połozony w samym srodku pomiedzy przyciskami kierunkowymi.
W tym momencie ostrza wszystkie punkty tak samo w AF jak i MF

Instrukcja dla aparatu canon 600d

Dzieki za pomoc.