PDA

Zobacz pełną wersję : Mikroregulacja obiektywu w Canon EOS 6d

malum
01-05-2013, 21:20
Witam!
Mam jedno dość szybkie pytanie.
Niedawno zakupiłem Canona 6d i postanowiłem przeprowadzić mikroregulację swoich obiektywów, podobnie jak robiłem to w Canonie EOS 50d.
Ku mojemu zaskoczeniu zamiast jednej osi regulacji pojawiły się dwie.
Zrobiłem więc zdjęcia na skrajnych wartościach każdej z osi.
Zauważyłem, że oś T przy +20 daje ostrość ustawioną ok 3cm za celem, a -20 ok 3cm przed celem, czyli oś T służy do korekcji BF i FF.
Druga oś to oś W. Również zrobiłem zdjęcia przy +20 i -20 i nie widzę żadnej różnicy między nimi.
Szukałem opisu w instrukcji, alejest tylko wzmianka o tym, że można przeprowadzić mikroregulację, ale nie ma opisu jak to zrobić.

Czy może mnie ktoś uświadomić do czego służy oś W ?

MC_
01-05-2013, 21:31
W=wide czyli regulacja dla skrajnych ogniskowych w zoomach.

malum
01-05-2013, 21:35
W=wide czyli regulacja dla skrajnych ogniskowych w zoomach.
Czyli ustawiając T zoom powinien być ustawiony w środku skali, a przy min i max należy ustawiać W?
A dlaczego nie widać różnicy na zdjęciach podczas zmian ustawienia W?

MC_
01-05-2013, 21:36
T=tele. Czyli dlugi koniec.
Co do reszty to nie pomoge, bo nie uzywam mikroregulacji.

malum
01-05-2013, 21:46
T=tele. Czyli dlugi koniec.
Co do reszty to nie pomoge, bo nie uzywam mikroregulacji.
Nie zaskoczyłem - chyba zmęczony jestem :-)
W - czyli szeroki kąt
T - czyli tele
Dzięki za podpowiedź.

grzegorzki
02-05-2013, 06:43
Witam!
Zauważyłem, że oś T przy +20 daje ostrość ustawioną ok 3cm za celem, a -20 ok 3cm przed celem

A przy ustawieniu na 0 jest FF czy BF ? Na logikę chyba jest OK, więc jaki sens regulacji ?

latant
02-05-2013, 21:50
Witam!

Szukałem opisu w instrukcji, alejest tylko wzmianka o tym, że można przeprowadzić mikroregulację, ale nie ma opisu jak to zrobić.

Czy może mnie ktoś uświadomić do czego służy oś W ?

Wzmianka jest dosyć spora bo od 314 do 319 strony i jest opisane czytelnie jak to zrobić :lol:

W ten sposób reguluje się teleobiektywy, na osi W regulujesz najkrótszą ogniskową a na osi T najdłuższą a pośrednie system wylicza

teo5ooD
06-02-2014, 12:44
Nie bawiłem się mikro regulacja ale z ciekawości zapytam gdzie ta opcja się znajduje?

Martinez69
06-02-2014, 13:23
O qrcze, kalibrując tylko stałki w moim 6D nie byłem świadom, że posiada taką regulację, w 5D mark II nie było czegoś takiego.

jaś
06-02-2014, 16:54
Wzmianka jest dosyć spora bo od 314 do 319 strony i jest opisane czytelnie jak to zrobić :lol:

W ten sposób reguluje się teleobiektywy, na osi W regulujesz najkrótszą ogniskową a na osi T najdłuższą a pośrednie system wylicza

Czy mógłbym prosić o namiar na tą instrukcję bo moja ma ledwie ponad 100 stron a połowa z nich to opis wiązania paska do korpusu. Jest w pudełku? na płycie? ze strony?

jaś
06-02-2014, 20:10
Ok, już znalazłem :).

teo5ooD
07-02-2014, 08:05
Ok, już znalazłem :).

Gdzie znalazłeś podaj namiar...

jaś
07-02-2014, 09:06
google:
"manual 6D pdf"
http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300009238/01/eos6d-im-en.pdf
i mam go ponoć na płytce w pudełku ale jeszcze nie sprawdzałem :)

swoją drogą to nie wiem czemu nie jest wydrukowany w pudełku, wiem jestem czołowym malkontentem ale dali takie śmieszne i mało przydatne w trzech językach (angielskiego brak co jest wadą bo jak nie rozumiem co autor tłumaczenia miał na myśli to czytam angielski) słowem makulatury kupa a treści niewiele - wolałbym mieć wydrukowaną tą dostarczaną na płytce - wystarczy mi wersja angielska bo jakość tłumaczenia jest zwykle "taka sobie".

marjo
07-02-2014, 10:15
Tutaj instrukcja po polsku: EOS_6D_Instruction_Manual_PL.pdf (http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0300009634/01/EOS_6D_Instruction_Manual_PL.pdf) dla osób które preferują rodzimy język.
Domyślam się że Canon nie wydrukował ze względu na ochronę lasów tropikalnych albo wielorybów w oceanach, ewentualnie słoni w Afryce :D

pan.kolega
07-02-2014, 10:52
Tutaj instrukcja po polsku: EOS_6D_Instruction_Manual_PL.pdf (http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0300009634/01/EOS_6D_Instruction_Manual_PL.pdf) dla osób które preferują rodzimy język.
Domyślam się że Canon nie wydrukował ze względu na ochronę lasów tropikalnych albo wielorybów w oceanach, ewentualnie słoni w Afryce :D

Nie, Canon nie wydrukował, żeby zaoszczędzić 25 centów.:roll:

Instrukcje obsługi sa na płytach i zdarzyło mi się drukować je jednostronnie na imponujacej stercie papieru. Natomast np. "magazyn" reklamowy VOGUE przysyłaja za darmo. Ma nawet 800 stron i waży czasem ponad 2 kilo. :shock: Zawiera wiele ładnych ostrych i kolorowych zdjęć; niestety jest to fotografia produktowa, taka sama jak zdjęcia papieru toaletowego i mięsa mielonego z ulotki zklepu spożywczego.
Katalogiem B&H też można zabić.
Ja wyrzucam co 2 tygodnie z ćwierć metra3 zadrukowanego papieru bez nawet rzucenia okiem na ten druk.

teo5ooD
07-02-2014, 11:50
A może ktoś napisać po prostu coś na styl "MENU->3 ostawienie (wchodzisz) i masz" :P

Yaru
07-02-2014, 16:03
A może ktoś napisać po prostu coś na styl "MENU->3 ostawienie (wchodzisz) i masz" :P

Wjedź w menu tam na końcu jest gwiazdka "Moje menu tworzenie" - gdzieś tam to widziałem.
Nie mam teraz puszki przy sobie ale z tego co pamiętam ta opcja tam się znajduje, jak wejdziesz w moje menu tworzenie to dalej masz rejestracja albo rejestruj nie pamiętam dokładnie wchodzisz i tam na liście jest mikro regulacja.

Podoba mi się konfiguracja tej puszki, np. pod przycisk podglądu głębi ostrości przyporządkowałem sobie Al Servo - działa gdy trzymam wciśnięty przycisk jak puszczam mam One Shot.

Dostałeś też PW w tej sprawie ;)