Zobacz pełną wersję : Canon Cashback 2013 !!!
Co Panowie powiecie na tę propozycję: Canon Cashback (http://www.canoncashback.pl/)
Najwyższy zwrot jaki można uzyskać to 1230 złotych :)
Produkty w promocji:
1.1. aparaty fotograficzne EOS 700D (w dowolnej konfiguracji),
1.2. aparaty fotograficzne EOS 60D (w dowolnej konfiguracji),
1.3. aparaty fotograficzne EOS 7D (w dowolnej konfiguracji),
1.4. obiektywy EF 16-35 mm f/2.8L II USM,
1.5. obiektywy EF 24-70 mm f/2.8L II USM,
1.6. obiektywy EF 17-40 mm f/4L USM,
1.7. obiektywy EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM,
1.8. obiektywy EF-S 10-22 f/3.5-4.5 USM,
1.9. obiektywy EF 40 mm f/2.8 STM,
1.10. obiektywy EF 8-15 mm f/4L Fisheye USM,
1.11. obiektywy EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS,
1.12. obiektywy EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM,
1.13. obiektywy EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM,
1.14. obiektywy EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,
1.15. obiektywy EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM,
1.16. lampy błyskowe Speedlite 600EX-RT,
1.17. lampy błyskowe Speedlite 430EX II.
szambonur
29-04-2013, 13:34
To tylko zwiastuje nagłe i nie małe podwyżki w sklepach...:(
jacek_73
29-04-2013, 13:47
To tylko zwiastuje nagłe i nie małe podwyżki w sklepach...:(
Tak samo można powiedzieć, że obrazuje jak bardzo ceny na sprzęt canona są sztucznie zawyżone. Co do tego cashbacka to jak zwykle się wzruszyłem, a ocierając ukratkiem łzę wzruszenia różne dziwne rzeczy przychodzą do głowy.
Proponuję spojrzeć jaki cashback wynika z informacji na stronie a jaki z regulaminu jeśli chodzi o lampy.
Domyślam się, że nie jesteście zainteresowani żadnym z promocyjnych produktów (podobnie jak ja) i stąd ten brak zachwytu :)
Wielu ludzi pewnie ucieszy. A delikatnie wkurzy tych którzy kupią sprzęt ze względu na promocje a nie załapią się na zwrot :D
szambonur
29-04-2013, 14:03
Przerabiałem już kilka cashback'ów rożnych firm i uważam że jest to najgorsza z możliwych akcja promocyjna dla Firmy. Wychodzi przy tym więcej niesmaków niż pożytku. W pierwszej kolejności wyjdzie którzy sprzedawcy sprzętu foto są tak naprawdę uczciwi. Niestety większość podniesie ceny o kwotę bardzo zbliżoną jaka teoretycznie należy się przy zwrocie. Warto obserwować teraz sprzedawców i wyciągać wnioski na przyszłość. Kolejna sprawa że po akcji promocyjnej ceny już tak łatwo nie spadają. Dalej kwestia wypłaty pieniędzy. Przeważnie przelewy realizowane są z zagranicznych banków i pewna część klientów określonych banków otrzyma zwrot niższy nawet o około 90zł. Kwota ta stanowić będzie opłatę za przelew zagraniczny. Przerabiałem ten temat osobiście i nawet w przypadku dobrych chęci producenta czy dystrybutora to niesmak pozostał, ponieważ wszyscy nieuczciwi pośrednicy musieli na tym zarobić. Sprzedawca bez oporu pierwszy podniesie cenę, wychodząc z założenia że przecież klient i tak dostanie zwrot.
Canon_Board
29-04-2013, 14:21
Oficjalny komunikat Canon Polska:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/121/canongrafika.jpg)
Firma Canon przygotowała promocję, dzięki której można uzyskać częściowy zwrot pieniędzy za zakupiony sprzęt – nawet do 1230 złotych. Obejmuje ona wybrane produkty systemu EOS nabyte w okresie od 29 kwietnia do 30 czerwca 2013r.
W ramach promocji, każdy kto zdecyduje się na zakup wybranego produktu i dokona prawidłowego zgłoszenia na stronie Canon Cashback (http://www.canoncashback.pl) ma szansę otrzymać częściowy zwrot pieniędzy. Promocja obejmuje produkty marki Canon, które zostały wprowadzone do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej przez Canon Polska lub autoryzowanych dystrybutorów Canon Polska.
Promocją objęte są następujące produkty:
• EOS 7D – zwrot 410 zł
• EOS 60D – zwrot 330 zł
• EOS 700D – zwrot 205 zł
• EF 16-35mm f/2,8L II USM – zwrot 820 zł
• EF 24-70mm f/2,8L II USM – zwrot 1230 zł
• EF 70-200mm f/2,8L IS II USM – zwrot 1230 zł
• EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM – zwrot 410 zł
• EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM – zwrot 410 zł
• EF 17-40mm f/4 L USM – zwrot 410 zł
• EF-S 18-200mm f/3,5-5,6 IS – zwrot 290 zł
• EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM – zwrot 290 zł
• EF 40mm f/2,8 STM – zwrot 205 zł
• EF 8-15mm f/4 L USM Fisheye – zwrot 820 zł
• EF100mm f/2,8 L Macro IS USM – zwrot 410 zł
• EF-S60mm f/2,8 Macro USM – zwrot 290 zł
• Speedlite 600EX-RT – zwrot 410 zł
• Speedlite 430EX II – zwrot 205 zł
Szczegółowe informacje oraz regulamin dostępne są na stronie: www.canoncashback.pl (http://www.canoncashback.pl)
A ktoś, kto się załapał ostatnio mógby coś napisać jak przebiegło Cashabck 2012?
A propos obaw szambonur-a to z regulaminu promocji wynika, że oranizatorem jest podmiot polski i to on wypłaca kasę, więc IMHO żadnych potrąceń "manupulacyjnych" być nie może - jedynie kwestia podatku, ale to obciąża uczestnika promocji.
Sam się ostro zastanawiam, nad C 17-55/2.8 ;)
VomitroN
29-04-2013, 15:47
Pkt 6, §4 "Organizator ma prawo wcześniejszego zakończenia przyjmowania zgłoszeń w przypadku wyczerpania puli premii pieniężnych w Promocji."
Nie wiadomo ile wynosi ta pula, więc gdy jeszcze pod koniec czerwca, w czasie trwania promocji, kupię sobie 16-35 i ciesząc się jak głupi do sera będę liczył na cashback, nagle, na drugi dzień spotka mnie przykrość, bo zgodnie z regulaminem Canon poda informację, że właśnie pula się wyczerpała. :)
Czy to czasem nie nadaje się do zaskarżenia z tytułu stosowania klauzul niedozwolonych ?
kurna... jak patrze na te ceny, to to jak w morde strzelil jest przeliczone z Eurasow. ale na niderlandzkiej stronie Canona ani sladu takiego cashbacku. nawet Niemcy nie maja.
prawda, ze np. EF-S 60 nawet po cashbacku jest w PL drozszy niz w NL (o DE to nawet nie wspominam), ale mimo wszystko... ja tez chce zwrot kasy ;)
PS. z innej beczki: 700D jeszcze sie w sklepach nie pojawil, a juz jest obnizka... wow! way to go, Canon! nie ma jak przyznac od wejscia, ze sie uzytkownikow dyma bez mydla... :(
Kolekcjoner
29-04-2013, 15:56
Ja myślę że nawet gdyby dopłacali do sprzętu to by i tak było marudzenie - że czemu tak mało ;).
Ja myślę że nawet gdyby dopłacali do sprzętu to by i tak było marudzenie - że czemu tak mało ;).
No póki co to jakoś tak dziwnie brak zadowolenia z tej promocji :D
No to ceny podskoczą :) trzeba się wstrzymać z zakupami.
Nie wiadomo ile wynosi ta pula, ...
Wiadomo ;)
http://www.canoncashback.pl/static/Canon_CashBack_Regulamin.pdf#content_scroll
5.3
Duuużo puszek, szkieł nieproporcjonalnie mało...
No póki co to jakoś tak dziwnie brak zadowolenia z tej promocji :D
Brak zadowolenia? Chłopaki, nawet nie wiecie, jak mnie rozwaliliście tym newsem!!! Akurat dziś rano, w pełnej nieświadomości, złożyłem zamówienie na 24-70 :mrgreen: A teraz patrzę i będzie 1230zł zwrotu!!! :shock:
Dobrze, że wczoraj zamówić nie zdążyłem! :)
Kwapiszon
29-04-2013, 17:27
Kupiłem kiedyś 40D w takiej promocji i nie zauważyłem podwyżek cen, nikt nie potrącił za przelew, kwota zwrotu zgadzała się z ogłoszoną w promocji. Niektórzy chyba będą marudzić nawet wtedy, gdy im ktoś ozłoci. Jakie to polskie :(
VomitroN
29-04-2013, 18:48
Wiadomo ;)
http://www.canoncashback.pl/static/Canon_CashBack_Regulamin.pdf#content_scroll
5.3
Duuużo puszek, szkieł nieproporcjonalnie mało...
Ooo! Dzięki, patrzyłem na to i widziałem cały czas ceny, a nie ilość :)
A z 40/2.8 to swoją drogą lekka przesada. Przy jego cenie powinno być chyba 1000.
Brak zadowolenia? Chłopaki, nawet nie wiecie, jak mnie rozwaliliście tym newsem!!! Akurat dziś rano, w pełnej nieświadomości, złożyłem zamówienie na 24-70 :mrgreen: A teraz patrzę i będzie 1230zł zwrotu!!! :shock:
No to jesteś pierwszym zadowolonym :)
Obyś tylko załapał się jeszcze do pierwszej 50 szczęśliwców :D
A ktoś, kto się załapał ostatnio mógby coś napisać jak przebiegło Cashabck 2012?
Od jakiegoś czasu przymierzałem się do 70-200 f4 IS, więc cenę obserwowałem i nie było podwyżek, cena nadal jest taka sama. Zwrot kasy był taki jak w regulaminie, bez potrąceń i podatków, który organizator wziął na siebie. Jetem zadowolony więc może teraz też się skuszę bo mam jeden na oku i cenę obserwuję dłuży czas więc jak drgnie to napiszę.
Zgodnie z tutejszym zwyczajem marudzą Ci co nie kupili, nie używają, nie korzystali i nie mają zamiaru skorzystać a narzekać lubią :evil:
Od tej premii trzeba odliczyć podatek :shock: wysłać oryginał kodu kreskowego, w poprzedniej edycji wystarczyło zdjęcie, ech więcej zachodu.
blackninja
29-04-2013, 22:07
Korzystałem dwa razy z Cash Back i żadnych problemów czy obcinek kasy nie było. Warto chyba przyjąć, że zwrot jest wartością dodaną a nie motywacją do zakupu sprzętu. Kupujesz bo tanio czy dlatego, że potrzebujesz?
Upewnij się, czy sprzęt ze sklepu gdzie kupujesz obiektyw jest honorowany w tym cashback'u :mrgreen:
szambonur
30-04-2013, 00:43
Pokusiłem się na takie małe zestawienie. Pierwsza i dziesiąta pozycja według ceneo. Odrzucam oferty promowane. Wyznacza to przedział cenowy w jakim teraz można rozsądnie kupić dany obiektyw. Wrócę do tego za miesiąc i porównam. Obym się mylił, ale jakoś nie wierzę w uczciwość pewnej grupy sprzedawców. Nie wnikam w konkretnych handlowców, tylko to co pokaże się w pierwszej dziesiątce na ceneo...
1.4. obiektywy EF 16-35 mm f/2.8L II USM, 5200 - 5379
1.5. obiektywy EF 24-70 mm f/2.8L II USM, 7790 - 8397
1.6. obiektywy EF 17-40 mm f/4L USM, 2780 - 2859
1.7. obiektywy EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, 3599 - 3679
1.8. obiektywy EF-S 10-22 f/3.5-4.5 USM, 2850 - 2988
1.9. obiektywy EF 40 mm f/2.8 STM, 789 - 820
1.10. obiektywy EF 8-15 mm f/4L Fisheye USM, 5200 - 5439
1.11. obiektywy EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS, 1725 - 1799
1.12. obiektywy EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM, 8299 - 8441
1.13. obiektywy EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM, 3250 - 3310
1.14. obiektywy EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM, 1695 - 1748
1.15. obiektywy EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM, 1699 - 1759
Sprzedawcy są różni i to się nie tyczy tylko sprzętu foto, ale nie licząć tych mało nazwijmy to "rozsądnych i myślących długofalowo", podwyższanie teraz cen to wg mnie strzał w kolano, bo przecież to nie oni dkładają tą kasę, tylko Canon, a im sprzdaż może tylko wzrosnąć, przy zachowaniu dotychczasowych cen.
Ja na razie w KRK obserwuję dwa sklepy i ceny nie skoczyły.
Robert Dy
30-04-2013, 10:16
W jednym krakowskim, który obserwuję, podniesiono cenę na 24-70 f/2.8L. Dzisiaj: 8699-zł.
Napisz konkretnie w którym. Będzie wiadomo którego sklepu unikać.
Robert Dy
30-04-2013, 11:49
Nie chcę im robić antyreklamy, bo jako jeden z nielicznych w Krakowie mają dobrze zaopatrzony sklep stacjonarny i ogólnie ceny mają rynkowe. Sklep przy ulicy musi mieć marżę, która pozwoli im zarobić na koszty. I zazwyczaj jest tak, że klienci potrafią to zaakceptować, pod warunkiem, że cena znacząco nie odbiega średniej internetowej.
Nie trzeba być wielkim znawcą marketingu żeby wiedzieć, że każda akcja promocyjna, jeżeli ma być skuteczna musi dostarczyć potencjalnym nabywcom impulsu do zakupu. W tym przypadku ktoś decyzyjny skutecznie zgasił ten impuls: podniósł cenę po rozpoczęciu promocji i wychodzi z założenia, że w obecnych czasach większość tego nie zauważy.
No to sobie poużywam :(, czego robić nie lubię :(, więc będzie delikatnie - same fakty :)
Odwiedziłem dwa sklepy oba na „F” na Karmelickiej i Studenckiej w Krakowie w celu nabycia C 17-55/2.8.
Sklep na „F” na Karmelickiej – mają szkło, ceny nawet nie podnieśli, ale szkło z dystrybucji niemieckiej...
Sklep na „F” na Studenckiej, szkło rano kosztowało 3699 zł, teraz kosztuje 3899 zł, powiedzieli, że mogą sprzedać za 3800... niby różnica nie duża, ale „niesmak” pozostaje.
Tak więc, zmieniam zdanie i dopisuję się do sceptycyzmu szambonura ;)
Radzę jednocześnie wszelkim zapaleńcom sprawdzić dokładnie przed zakupem z jakiej dystrybucji jest dany sprzęt, by potem nie było żalu, dla przypomnienia § 2 ust. 3 Regulaminu akcji promocyjnej „CashBack”:
"Organizator informuje, że Promocja obejmuje produkty marki Canon, które zostały wprowadzone do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej przez Canon Polska lub autoryzowanych dystrybutorów Canon Polska."
mariusz2704
30-04-2013, 17:13
A fotojoker ??? Czy w tym sklepie obowiązuje promocja?
szambonur
30-04-2013, 17:29
Nie chcę im robić antyreklamy, ....
...
Odwiedziłem dwa sklepy oba na „F” na Karmelickiej i Studenckiej w Krakowie w celu nabycia C 17-55/2.8.
Sklep na „F” na Karmelickiej – mają szkło, ceny nawet nie podnieśli, ale szkło z dystrybucji niemieckiej...
Sklep na „F” na Studenckiej, szkło rano kosztowało 3699 zł, teraz kosztuje 3899 zł, powiedzieli, że mogą sprzedać za 3800... niby różnica nie duża, ale „niesmak” pozostaje.
..."[/I]
Pisać śmiało co to za sklepy, nieuczciwe praktyki powinny być piętnowane publicznie... Proszę tylko robić to rzetelnie, najlepiej podać jaka była zaobserwowana cena przed promocją a jaka jest aktualnie po sztucznym zawyżeniu...
mariusz2704
30-04-2013, 18:30
Pisać pisać bo tak czy tak ja kupuję 70-200 i fajnie by było gdyby promocja w FJ obowiązywała.
Nie wiem dlaczego nie podajecie nazw sklepow? Zakladam ze nie sciemniacie, wiec napisanie prawdy nie jest oczernianiem tylko przedstawieniem faktow.
Kolekcjoner
30-04-2013, 20:55
Nie wiem dlaczego nie podajecie nazw sklepow? Zakladam ze nie sciemniacie, wiec napisanie prawdy nie jest oczernianiem tylko przedstawieniem faktow.
Dokładnie tak. Nie mamy żadnego interesu żeby chować pod dywan tego typu praktyki :).
Grzesiek_PL
30-04-2013, 21:08
Wystarczy popatrzeć w archiwum google, weźmy pod lupę dobry sklep w Krk fotoplus.
Aktualnie - FOTO > Obiektywy > Obiektywy do lustrzanek (http://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/canon)
18 Kwi 2013 - http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:RwSOujFtz2YJ:www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek+http://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/canon&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
Dziś :
Canon EF 8-15mm - 5449 zł
Canon EF-S 10-22mm - 3149 zł
Canon EF 17-40mm - 2949 zł
Canon EF 16-35mm f/2,8L II - 5899 zł - różnica w cenie 650zł, cashback 820zł = 170zł taniej
Canon EF 24-70 mm f/2,8L II - 8699 zł
Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II - 8998 zł
18 Kwi 2013 :
Canon EF 8-15mm - 5349 zł
Canon EF-S 10-22mm - 2999 zł
Canon EF 17-40mm - 2815 zł
Canon EF 16-35mm f/2,8L II - 5249 zł
Canon EF 24-70 mm f/2,8L II - 8499 zł
Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II - 8398 zł
To nie wszystkie droższe szkła, tak tylko do przedstawienia efektów promocji.
mariusz2704
30-04-2013, 21:29
Ja w FJ zamówiłem przez neta za 8300zł przed chwilą 70-200 2.8II.
Kwapiszon
30-04-2013, 21:33
,,- Panie kierowniku. On się na wszystkie sklepy obraża. Mieszkamy na Służewcu, to aż do Żoliborza mamy wszystkie sklepy poobrażane.
- Pański sklep jest ostatni. To teraz już chyba na Bielany będziemy…
- Do Bydgoszczy będę jeżdził, a tu nie będę kupował! ”
Grzesiek_PL
30-04-2013, 22:57
Ciekawe czy to sklepy podnoszą cenę, bo chcą więcej zarobić, czy Canon podnosi cenę na nową dostawę bo chce zwrócić sobie promocje ;)
No chyba każdy, przynajmniej z Krakowa lub okolic, wie jakie są sklepy na "F" na Studenckiej i Karmelickiej ;)
Zresztą fotoplus już tu padł, a przypadek z 17-55/2.8 rozegrał się na przestrzeni jednego dnia.
Można powiedzieć, że przesadzam, co tam dwie stówki, skoro stać Cię na szkło za taką cenę, może i owszem, ale za te 200 stówki to można mieć filtr, a tak poza tym, to patrząc z ich punktu widzenia to niby ile więcej zarobią na takiej akcji podnosząc cenę? Wg mnie zdecydowanie mniej niż zostaje smrodu, bo gdyby mi sprzedali popołudniu szkło za cenę z rana, to bym gotówkę wyłożył, a tak nie oni ją dostaną ;) A przynajmniej jeszcze nie teraz ;)
Kolekcjoner
30-04-2013, 23:10
Ciekawe czy to sklepy podnoszą cenę, bo chcą więcej zarobić, czy Canon podnosi cenę na nową dostawę bo chce zwrócić sobie promocje ;)
Pod warunkiem że wszystkie sklepy zrobią podwyżki to może tak być 8-).
szambonur
30-04-2013, 23:20
Dystrybutor cen z tego powodu nie podnosi, to jest wyłącznie decyzja handlarza... Firma Canon jak najbardziej w dobrej wierze organizuje taką promocję niestety przez ten "margines" wizerunek firmy również cierpi...
...To nie wszystkie droższe szkła, tak tylko do przedstawienia efektów promocji.
Tak działa ekonomia - to dość oczywista prawidłowość :-)
Dokładnie ten sam mechanizm spowodował że po zakończeniu programu "rodzina na swoim" ceny mieszkań spadły do tego stopnia że bardziej się opłaca je kupić bez dopłaty do odsetek.
deszcz, susza, pierwszy maja, nowa tańsza wersja czy cashback - każdy powód dobry aby podnieść cenę
Ale spójrzcie też na to jeszcze tak, przez pryzmat tego punktu regulaminu, który podałem. Jesteśmy w UE, mamy strefę wolnego handlu, globalizację itd., a tu przez taki paragraf jest wg mnie całkiem duży problem, bo podobno (tak słyszałem) cała masa sklepów, szczególnie internetowych i tych tańszych nie ma sprzętu z polskiej dystrybucji...
Na Karmelickiej w KRK już podnieśli; wczoraj dzwoniłęm do KRK i pytam o C17-40 na necie cena 2800 PLN; pytam czy mają orginalne pudełko bo do cashbacka potrzebuje a sprzedawca do mnie "że co jest CASHBACK? zadzwonie do Pana za chwile bo musze sprawdzić cenę jaką mam na sklepie............ ". Do tej pory nie zadzwonił a cena juz na necie 2945 PLN; uczciwość I klasa; omijam ten sklep z daleka!
http://allegro.pl/canon-17-40-f-4-l-usm-zwrot-410zl-nowy-gwar-i3214411719.html
Tu sprzedawca napisał w opisie aukcji o zwrocie 205zł. Jak to możliwe?
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
To ja dodam swoje 3 grosze.
To już 3-ci Cashback którym się interesuje. I przy każdym z nich były podnoszone ceny przez sprzedawców.
Przypomnę że klient musi wyłożyć jednak pieniądze z własnej kieszeni, ewentualnie potem ma możliwość otrzymania części swoich pieniążków (przy spełnieniu kilku punktów regulaminowych i przy zaangażowaniu się klienta żeby otrzymać parę złotych zwrotu).
Sklepy żerując na tym że klient ma szansę odzyskać parę złotych i jeszcze z tej sumy chcą uczknąć kąsek.
To jak podatek Belki. Albo ja czegoś nie rozumie, ale dla mnie to złodzieje.
Pominę wcześniejsze Cashbacki, chodź we wcześniejszym kupiłem 24-105 L i w sumie dobrze na tym wyszedłem, ale to kwestia szczęścia była.
W Casback 2013 interesuje mnie C17-40 L i jakie moje "zdziwienie". Sklep Fotoceny z Chorzowa z którego jestem ogólnie zadowolony i większość sprzętu właśnie u nich kupiłem ma obiektyw C17-40 na sklepie i jednego dnia cena 2815zł, ogłaszany jest Cashback i na drugo dzień 2949zł. Podrożał o 134zł.
Śmiem twierdzić że sklep chce odemnie haracz w wysokości 33% kwoty Cashbacku, która w tym wypadku wyności 410zł.
Czyli w tym wypadku mam możliwość zwrotu (podkreśle MOŻLIWOŚĆ) zwrotu 276zł. Nie podoba mi się to i będe to piętnował.
Co innego gdyby sklepy załatwiały cały Cashback i obniżyli by cenę nie o 410zł, ale o 276zł.
I wtedy obiektyw w zakupie byłby tańszy, klient nie miał by problemów z załatwianiem tego wszystkiego (nie każdy musi się interesować takimi tematami, niektóry idą i kupują aparat, obiektyw w sklepach nie dla idiotów i robią zdjęcia nic nie wiedząc o zwrotach), a sklepy jeszcze by na tym zarobiły.
Niestety w Polsce już okradają klientów przed zwrotem.
Nie tylko w Polsce. Canon z pewnością świetnie sobie zdaje sprawę że sprzedawcy podniosą ceny ale i tak wyjdzie na swoje. Cashback nie bierze się przecież z powietrza, Canon już wcześniej podniósł ceny aby z większych zysków ten cashback wypłacać. Klienci na hasło "cashback", "promocja" zawsze pozytywnie reagują i tylko nieliczni zauważą że przed chwilą ceny wzrosły prawie o wysokość promocji. W supermarketach na dzień przed promocją podnosi się ceny artykułów żeby następnego dnia zrobić "promocję".
Kolekcjoner
01-05-2013, 14:36
Nie przesadzasz aby z tymi epitetami? Ja rozumiem że sprzedawcy wykorzystują okazję żeby więcej zarobić ale mówienie o "kradzieży" to gruba przesada.
N W supermarketach na dzień przed promocją podnosi się ceny artykułów żeby następnego dnia zrobić "promocję".
Nie zawsze i nie wszędzie jest to regułą. Tak generalizując to można udowodnić że ziemia jest płaska.
Lucky Luck
01-05-2013, 16:18
[QUOTE=Kolekcjoner;1159634]Nie przesadzasz aby z tymi epitetami? Ja rozumiem że sprzedawcy wykorzystują okazję żeby więcej zarobić ale mówienie o "kradzieży" to gruba przesada.
Panie Kolekcjonerze :) .... jeżeli akcja pod nazwą cashback kierowana jest do właścicieli sklepów lub hurtowni to o kradzieży nie może być mowy.
W poprzedniej takiej akcji mój zwrot od canona / dokładnie jego 70%/ przejął właśnie sklep lub hurtownia.
ale skoro cała akcja skierowana była do nich, a nie do klienta docelowego .... to tak jak napisałem w pierwszym zdaniu ... :)
Nie przesadzasz aby z tymi epitetami? Ja rozumiem że sprzedawcy wykorzystują okazję żeby więcej zarobić ale mówienie o "kradzieży" to gruba przesada.
Niech każdy sobie sam wyciągnie wnioski.
A przy okazji... Nie łapie się to czasami pod zagadnienie "Zmowa cenowa"?
Kolekcjoner
01-05-2013, 16:48
Niech każdy sobie sam wyciągnie wnioski.
A przy okazji... Nie łapie się to czasami pod zagadnienie "Zmowa cenowa"?
Tego to nie wiem. Trzeba by tu już jakiegoś prawnika pytać ale podejrzewam że ciężko byłoby to udowodnić.
No to ja powiem po obserwacji "rynku", że mimo tego cashback'u nie kupię szkła. Nie dam zarobić tym co się na tej akcji chcą NACHAPAĆ.
Tak się zawziąłem :banghead:
na jakich marżach % pracują oficjalni dealerzy Canon w PL ?
nigdy nie kupiłbym nawet śrubki u takiego który podniósł ceny na wieść o cashbacku...
benicjusz
02-05-2013, 06:40
Paliwo w dół ceny fanaberii w górę. Kilka lat temu skusiłem się na caschback w systemie na P. nikt nie podniósł cen o złotówkę bo i tak jak na niszową markę, ceny mają raczej wysokie, były problemy dla kilku osób bo Francuzi namieszali cos w systemie, a sam regulamin także był bardziej klarowny, bo po spełnieniu warunków zwrot był gwarantowany.
Jako biedakowi zostaje mi patrzeć z boku na te całe akcje Canona i po cichu dalej zbierać na K-5IIs aby samemu K-7 nie było smutno w jednej torbie albo zamienić bo człek zamiast robić foty to Kira na kolejne puszki i dźwignia coraz więcej...
Jeśli ciężar caschback jest przeniesiony na sprzedawcę to jakoś to mogę zrozumieć ale jeśli płaci za to dystrybutor to ni jak nie mogę tego sobie wytłumaczyć jak chęć uszczknięcia kliku kasków z pańskie stołu przy okazji run'u wszystkich kanonierów na sklepy w celu obkupienia się gdyż promocja ta wyrywa z kapci w swej atrakcyjności, a zwroty słuszne i wyższe niż onegdaj w P, tylko ta loteria, a gdy się nie uda to co 1200,- zwrotu za 70-200/2.8 IS II zostanie zwrócone tylko na plakacie w sklepie?
Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2
szambonur
02-05-2013, 09:20
No to ja powiem po obserwacji "rynku", że mimo tego cashback'u nie kupię szkła. Nie dam zarobić tym co się na tej akcji chcą NACHAPAĆ.
Tak się zawziąłem :banghead:
Zawsze możesz skorzystać z oferty uczciwych sprzedawców...:)
jacek_73
02-05-2013, 10:26
Uczciwy sprzedawca :evil: Gdzieś - kiedyś taki zwrot mi się obił o uszy (albo oczy). Czy to nie było w "Lalce" Prusa? Nie - Prus, wybitny pisarz nie używał oksymoronów. Z podnoszeniem cen przez sprzedawców jest jak z podnoszeniem nogi przez psa w celu oddania moczu. Jeden podniesie, to wszystkie zaczną podnosić.
Można omijać te drzewo,tylko smród pozostanie.....
Zawsze możesz skorzystać z oferty uczciwych sprzedawców...:)
Jeśli znasz takowych to zechciej ujawnić.
Sądzę, że nie tylko ja za to podziękuję ;-)
Sklep ze studenckiej właśnie łowi na fejsie ;)
jellyeater
02-05-2013, 12:45
Najzabawniejsze jest to, że zwrot nie jest gwarantowany. A podwyżka pewna.
Można by zacytować Wiedźmina to o tym co pozostało na świecie. Ale to niecenzuralne.
Kolekcjoner
02-05-2013, 13:13
Panowie bo jak się będziecie dalej tak nakręcać to psycholog będzie na forum potrzebny ;).
Psyhologa mam w domu ;) niestety to nie pomaga :mrgreen:
i pomyśleć że w tych trudnych czasach dało się kupić nowiutkie 85 1.2 L II z PL dystrybucji za 6k ;)
Uczciwy sprzedawca :evil: Gdzieś - kiedyś taki zwrot mi się obił o uszy (albo oczy).
No cóż, zawsze sam możesz zostać sprzedawcą.
jacek_73
02-05-2013, 13:49
No cóż, zawsze sam możesz zostać sprzedawcą.
Kiedyś, jak już wszyscy zostaną sprzedawcami szybo okaże się, że nie będzie do sprzedania nic prócz marzeń. A marzeniami nieźle można napełnić głowę, ale brzucha już nie. Dlatego lepiej jak nie wszyscy zostaną sprzedawcami.
Dokładnie ten sam mechanizm spowodował że po zakończeniu programu "rodzina na swoim" ceny mieszkań spadły do tego stopnia że bardziej się opłaca je kupić bez dopłaty do odsetek.
W ogólnym rozrachunku i podczas programu RnS tak było - RnS miał za to inny plus - ze względu na spore dopłaty do odsetek kredyt nie "zabijał" w początkowym okresie po zakupie mieszkania, kiedy zazwyczaj z kasą jest najbardziej krucho.
Nie mniej jednak spadek cen mieszkań w Polsce nie był (póki co) drastyczny - dla przykładu ceny w IE poszły w dół nawet o 50%.
cashback zawsze szkodliwie wpływa na ceny potem trzeba czasu żeby spadły do akceptowalnego poziomu może to metoda canona? ceny za bardzo spadną robimy cashback? może użytkownik końcowy jest tylko owieczką w tym łańcuszku?
W ogólnym rozrachunku i podczas programu RnS tak było - RnS miał za to inny plus - ze względu na spore dopłaty do odsetek kredyt nie "zabijał" w początkowym okresie po zakupie mieszkania, kiedy zazwyczaj z kasą jest najbardziej krucho.
Nie mniej jednak spadek cen mieszkań w Polsce nie był (póki co) drastyczny - dla przykładu ceny w IE poszły w dół nawet o 50%.
Zgadzam się w pełni, zresztą sam mam taki kredyt ;)
A tak w ogóle to wątek niedługo chyba trzeba będzie przenieść do Hydeparku ;)
Kolekcjoner
02-05-2013, 17:00
A tak w ogóle to wątek niedługo chyba trzeba będzie przenieść do Hydeparku ;)
Albo posprzątać ;).
/I]czy w tym sklepie dalej doliczają % przy płatności kartą? to dodatkowy niesmak, po którym nawet nie sprawdzałem już tam cen, ale może coś się zmieniło, bo to jeszcze było gdy drugi mieli na Pomorskiej.
Baloniew
03-05-2013, 10:30
Kupiłem wczoraj w MM w Gdańsku 17-40 za 2799 bez podwyższonej ceny.Jak się Cashback uda,będzie fajnie )
czy w tym sklepie dalej doliczają % przy płatności kartą? to dodatkowy niesmak, po którym nawet nie sprawdzałem już tam cen, ale może coś się zmieniło, bo to jeszcze było gdy drugi mieli na Pomorskiej.
Tak, doliczają bodajże 1% od kwoty. Ja ten sklep już od dawna omijam szerokim łukiem...
Grzesiek_PL
03-05-2013, 14:01
Ja ten sklep już od dawna omijam szerokim łukiem...
Ja tylko tam kupuję obiektywy (jasne stałki), ceny wyższe ale bez problemu można wybrać szkło, w razie problemów wymienić do tygodnia na inną sztukę. Wolę dopłacić trochę i mieć spokój.
Jak kupujesz nowe to masz gwarancję i zawsze można wysłać do kalibracji...
Grzesiek_PL
03-05-2013, 14:57
Jak kupujesz nowe to masz gwarancję i zawsze można wysłać do kalibracji...
Ja w gwarancję już nie wierzę ;)
szambonur
04-05-2013, 15:14
Pozamiatane...;) do dyskusji o prowizjach zapraszam tutaj: http://www.canon-board.info/hydepark-cafe-64/platnosc-karta-a-prowizje-90446/
Sprzedawcy są różni i to się nie tyczy tylko sprzętu foto, ale nie licząć tych mało nazwijmy to "rozsądnych i myślących długofalowo", podwyższanie teraz cen to wg mnie strzał w kolano, bo przecież to nie oni dkładają tą kasę, tylko Canon, a im sprzdaż może tylko wzrosnąć, przy zachowaniu dotychczasowych cen.
Ja na razie w KRK obserwuję dwa sklepy i ceny nie skoczyły.
Patrzyłem na EF 100mm/2.8L IS i KRK w jednym sklepie z "plusem" jego cena skoczyła o ile mnie pamięć nie myli o 50 zł - cena przed 3499 zł, po ogłoszeniu cashback ten sam obiektyw w cenie 3549 zł (z informacją o zwrocie 410 zł).
Patrzyłem na EF 100mm/2.8L IS i KRK w jednym sklepie z "plusem" jego cena skoczyła o ile mnie pamięć nie myli o 50 zł - cena przed 3499 zł, po ogłoszeniu cashback ten sam obiektyw w cenie 3549 zł (z informacją o zwrocie 410 zł).
To i tak nie dużo, bo w przypadku C 17-55 cena skoczyła o ok. 200 PLN
Temat mnie zaciekawił to wrzucę tylko info co myślę. Admin też człowiek i też kupuje obiektywy dla siebie :). Choć wątpię abym miał czas na aktywną dyskusję :)
Cashback jest dla wszystkich konsumentów, nie ma losowania czy kto pierwszy ten lepszy. Ale tak jak poprzedni "konkurs Canon" musi być tak pokrętnie sformułowane bo nasze prawo utrudnia robienie tego typu akcji.
Dlatego zrobili cashback aby nie obniżać ceny na rynku bo firma na N. też walczyłaby ceną, a tak tylko okresowo można "obniżyć cenę dla konsumenta". Dlaczego dla konsumenta? Bo jednak trzeba podawać numery seryjne i dowody zakupu, wszystko wpada do bazy danych i przez to sprzedawcy trudno jest samemu odebrać zwrot na 20 szkieł (różne dane musiałby dac itd, mnóstwo zabawy) dlatego w założeniu cashback nie powinien powodować spadku cen na rynku, ale konsument ostatecznie kupuje taniej.
Zmiany cen mogą być spowodowane innymi czynnikami.
p.s. mam prośbę do użytkowników piszących z Tapatalk, aby wykasowali podpisyw typu "Wysłano z ...." bo śmieci na forum
szambonur
06-05-2013, 13:40
.... dlatego w założeniu cashback nie powinien powodować spadku cen na rynku, ale konsument ostatecznie kupuje taniej.
Zmiany cen mogą być spowodowane innymi czynnikami....
Nikt nie oczekuje obniżek, problem polega na tym że wiele podmiotów handlujących w tym czasie ceny podnosi...
Jak sprwadzić w google jakie były ceny przed akcją cashback w sklepie na "F" z joker-em w nazwie, tak jak to zrobił Grzesiek_PL w poście #33?
Polecam serwis cenowarka.pl, wyszukujemy interesujacy nas produkt i klikamy historia ceny live czy cos takiego
... Cashback jest dla wszystkich konsumentów, nie ma losowania czy kto pierwszy ten lepszy
Jeżeli jest oferowane 30 szt to jak może otrzymać zwrot kasy 35 osób? Czyli jest kto pierwszy ten lepszy, więc jest to cashback po polsku.
Lucky Luck
06-05-2013, 22:08
Jeżeli jest oferowane 30 szt to jak może otrzymać zwrot kasy 35 osób? Czyli jest kto pierwszy ten lepszy, więc jest to cashback po polsku.
Casback po polsku to prawie totolotek :) Zwrot w danej kategorii dotyczy 30szt . - w okresie promocji dany towar nabędzie 87 osób czyli 57 osób zwrotu nie otrzyma.
Nie tylko nie otrzyma zwrotu, ale w związku z podwyżkami cen w tym okresie zapłaci za towar więcej niż gdyby promocji nie było wogóle :) De facto beneficjentami
takich promocji są sprzedawcy i .... Canon :)
:-) Moim zdaniem to wabik aby szybko kupować, a tak na prawdę to jest unlimited :). Umówcie się tutaj na forum i sprawdźcie :)
:-) Moim zdaniem to wabik aby szybko kupować,...
Spoko, spoko... ;)
Czytać regulamin i wrzucić na luzik:
"§ 7. Postanowienia końcowe
1. W trosce o interesy Uczestników Promocji, w szczególności zaś konsumentów, Organizator
może zwiększyć pulę Premii Pieniężnych w Promocji, o której mowa w §5 ust. 3 Regulaminu."
Słowo klucz - może, co nie znaczy, że musi....
jellyeater
07-05-2013, 06:26
Nikt Ci tyle nie da co może obiecać. :D
Słowo klucz - może, co nie znaczy, że musi....
IMO paranoja jakaś :shock:
"Jak byk stoi": "może zwiększyć", więc zamiast akceptować tą korzystną możliwość, wybrzydzasz że nie piszą "musi" :?:
Najlepiej zapewne byłoby "musi pod zagrożeniem karą śmierci" :twisted:
"Jak byk stoi": "może zwiększyć", więc zamiast akceptować tą korzystną możliwość, wybrzydzasz że nie piszą "musi" :?:
Nie wybrzydzam, tylko stwierdzam fakt.
Moja wypowiedź nie miała charakteru ocennego, więc uprzejmie proszę o nie nadinterpretowanie mojego stosunku do podanego zdania z regulaminu. Dziękuję.
Ja kupiłem 60D CANON EOS 60D body Fvat23% SKLEP Szczecin (3226279715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3226279715) czy kwalifikuję się do cashback?
No to sobie poużywam :(, czego robić nie lubię :(, więc będzie delikatnie - same fakty :)
Cuda Panie! Cuda!
Jak widzę ceny w fotoplus "wróciły" do poziomu sprzed ogłoszenia akcji cashback np. 17-55 - 3449 zł
Co się stało, euro/dolar potaniały tak bardzo czy nowe dostawy w niższej cenie? ;)
Pewnie czytają canon-board :)
Grzesiek_PL
07-05-2013, 14:25
Jak widzę ceny w fotoplus "wróciły" do poziomu sprzed ogłoszenia akcji cashback
Nie do końca, zależy od szkła ;)
Nie do końca, zależy od szkła ;)
Nie sprawdzałem wszystkich a tylko rzuciłem okiem na kilka, których ceny padły w tym wątku.
C 17-55 wg strony kosztuje teraz 3699 zł i tyle wlaśnie widziałem rano wtedy, kiedy pisałem.
@gervee - gdzie widzisz 3499??? bo jak tyle kosztuje to lecę!!!
Na fajsie podjałem z nimi nawet polemikę ;)
Może to cena szkieł z niepolskiej dystrybucji ;) albo poszło info z góry, że limit w cashabck dla tych szkieł się wyczerpał ;)
Pomyliłem się w takim razie bo widzę 3699 zł .... przepraszam za "narobienie smaków" na zakup w atrakcyjnej cenie ;). Sam już pogubiłem się w tym co i ile podrożało.
Tak dla zainteresowanych (ceny z fotoplus.pl) np. :
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
2011-10-21 3 300,00 zł
2011-10-24 3 300,00 zł
2011-11-27 3 400,00 zł
2011-12-25 3 400,00 zł
2012-01-02 3 450,00 zł
2012-01-09 3 450,00 zł
2012-01-26 3 600,00 zł
2012-02-15 3 480,00 zł
2012-02-29 3 450,00 zł
2012-03-09 3 650,00 zł
2012-03-24 3 600,00 zł
2012-04-01 3 600,00 zł
2012-04-16 3 600,00 zł
2012-05-14 3 700,00 zł
2012-06-08 3 550,00 zł
2012-06-21 3 550,00 zł
2012-07-11 3 550,00 zł
2012-07-31 3 485,00 zł
2012-08-06 3 485,00 zł
2012-09-19 3 450,00 zł
2012-11-09 3 500,00 zł
2012-12-02 3 349,00 zł
2013-01-23 3 279,00 zł
2013-05-07 3 449,00 zł
Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
2011-10-21 4 000,00 zł
2011-10-24 4 000,00 zł
2011-11-27 4 200,00 zł
2011-12-25 4 250,00 zł
2012-01-02 4 250,00 zł
2012-01-09 4 250,00 zł
2012-01-26 4 285,00 zł
2012-02-15 4 250,00 zł
2012-02-29 4 250,00 zł
2012-03-09 4 250,00 zł
2012-03-24 4 250,00 zł
2012-04-01 4 350,00 zł
2012-04-16 4 650,00 zł
2012-05-14 4 700,00 zł
2012-06-08 4 550,00 zł
2012-06-21 4 550,00 zł
2012-07-11 4 550,00 zł
2012-07-31 4 450,00 zł
2012-08-06 4 450,00 zł
2012-09-19 4 400,00 zł
2012-10-26 4 350,00 zł
2012-11-09 4 350,00 zł
2012-12-02 4 289,00 zł
2013-01-23 4 229,00 zł
2013-05-07 4 289,00 zł
Canon EOS 7D
2011-10-21 5 150,00 zł
2011-10-24 5 150,00 zł
2011-10-25 5 150,00 zł
2011-11-27 5 250,00 zł
2011-12-25 5 150,00 zł
2012-01-02 5 150,00 zł
2012-01-09 5 150,00 zł
2012-01-26 5 750,00 zł
2012-02-15 5 400,00 zł
2012-02-29 5 400,00 zł
2012-03-09 5 300,00 zł
2012-03-24 5 300,00 zł
2012-04-01 5 200,00 zł
2012-04-16 5 200,00 zł
2012-05-14 5 200,00 zł
2012-06-08 5 295,00 zł
2012-06-21 5 400,00 zł
2012-07-11 5 400,00 zł
2012-07-31 5 095,00 zł
2012-08-06 5 095,00 zł
2012-08-25 5 095,00 zł
2012-09-09 5 145,00 zł
2012-09-19 5 095,00 zł
2012-09-27 5 095,00 zł
2012-10-26 4 995,00 zł
2012-11-09 4 995,00 zł
2012-12-02 4 929,00 zł
2013-01-23 4 749,00 zł
2013-03-23 4 639,00 zł
2013-05-07 5 399,00 zł
Canon Speedlite 430 EX II
2011-10-21 1 000,00 zł
2011-10-24 1 000,00 zł
2011-10-25 1 000,00 zł
2011-11-27 1 050,00 zł
2011-12-25 1 050,00 zł
2012-01-02 1 050,00 zł
2012-01-09 1 050,00 zł
2012-01-26 1 050,00 zł
2012-02-15 1 050,00 zł
2012-02-29 1 050,00 zł
2012-03-09 1 050,00 zł
2012-03-24 1 050,00 zł
2012-04-01 1 050,00 zł
2012-04-16 1 050,00 zł
2012-05-14 1 050,00 zł
2012-06-08 1 050,00 zł
2012-06-21 1 050,00 zł
2012-07-11 1 050,00 zł
2012-07-31 1 000,00 zł
2012-08-06 1 000,00 zł
2012-08-25 1 000,00 zł
2012-09-09 1 020,00 zł
2012-09-19 1 020,00 zł
2012-10-26 1 020,00 zł
2012-12-02 1 019,00 zł
2013-01-23 1 099,00 zł
2013-03-23 1 099,00 zł
2013-05-07 1 099,00 zł
7D ładnie poszło do góry między końcem marca a końcem kwietnia. Cashback "działa" :-/
Lucky Luck
07-05-2013, 19:51
7D ładnie poszło do góry między końcem marca a końcem kwietnia. Cashback "działa" :-/
No ... 760zł , a potem zwrócą człowiekowi 410zł i radości będzie co nie miara. :)
Widze ze 24-70 L II az tak bardzo nie poszedl w gore, a na niego jest najwiekszy cashback :)
http://www.skapiec.pl/wykrespopup.php?compid=3973391
Ja kupiłem 60D CANON EOS 60D body Fvat23% SKLEP Szczecin (3226279715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3226279715) czy kwalifikuję się do cashback?
Podpowie ktoś, formularz już wysłałem, aparat ma europejską gwarancję z tego co widzę, tak mam napisane.
Podpowie ktoś, formularz już wysłałem, aparat ma europejską gwarancję z tego co widzę, tak mam napisane.
Toż to oczywiste, co tu podpowiadać.
Cyt.: Aparaty są fabrycznie nowe, zapakowane w oryginalne opakowania i pochodzą od oficjalnego polskiego dystrybutora Canon. Polskie menu, gwarancja Canon Polska.
Kolekcjoner
08-05-2013, 00:44
Teraz chyba zawsze jest europejska.
Teraz chyba zawsze jest europejska.
Też takie info dostałem w kilku sklepach.
a sprzęt z dystrybucji niemieckiej będzie się kwalifikować? bez paragonu, faktury?
mariusz2704
08-05-2013, 17:16
a sprzęt z dystrybucji niemieckiej będzie się kwalifikować? bez paragonu, faktury?
Tak i bez pudełka jeszcze. Nie potraficie czytać??? na stronie jest wszystko opisane.
są szkła które mogą się same napełnić kasą :)
trzeba tylko ich odpowiednio użyć :)
Kubek - termos Canon 70-200 nie caniam! (3219380324) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/kubek-termos-canon-70-200-nie-caniam-i3219380324.html)
stajesz z takim na Monciaku, jesteś fun dla spacerujących i kasa wpada
cashback można olać, szybko wpadnie więcej niż cały koszt zakupu :)
ja w ostatniej edycji dostałem Cash Back :D...kupilem na allegro nowy 55-250 II i wysłałem zgłoszenie...dostałem na konto jakies 130 zł :D
Myślę o kupnie z Cashbacka C17-40 i tak przy okazji poczytałem regulamin, nie wiem czy wszyscy doczytali. We wcześniejszym Cashbacku było to inaczej rozwiązane (lepiej).
Ktoś wie ile taki podatek wyniesie z kwoty 410zł którą Canon zwraca za ten obiektyw.
Podwyżka cen sklepów + Podatek do opłacenia + wysłanie kodów kreskowych pocztą (czas) + niepewność zwrotu (130 sztuk) = Średnio ten Cashback wygląda :-/
10. Organizator informuje, że wypłacane Premie Pieniężne stanowią dla Uczestników przychód, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Obowiązek odprowadzenia podatku do właściwego urzędu skarbowego obciąża w całości Uczestnika. W przypadku Uczestników, będących osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej, Organizator wystawia formularz informacji podatkowej PIT-8C, który zostaje wysłany na adres Uczestnika podany w Formularzu Zgłoszeniowym. Informacja zostanie wysłana do Uczestnika do 28 lutego 2014 roku.
szambonur
10-05-2013, 12:14
Myślę o kupnie z Cashbacka C17-40 i tak przy okazji poczytałem regulamin, nie wiem czy wszyscy doczytali. We wcześniejszym Cashbacku było to inaczej rozwiązane (lepiej).
Ktoś wie ile taki podatek wyniesie z kwoty 410zł którą Canon zwraca za ten obiektyw.
Podwyżka cen sklepów + Podatek do opłacenia + wysłanie kodów kreskowych pocztą (czas) + niepewność zwrotu (130 sztuk) = Średnio ten Cashback wygląda :-/
10. Organizator informuje, że wypłacane Premie Pieniężne stanowią dla Uczestników przychód, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Obowiązek odprowadzenia podatku do właściwego urzędu skarbowego obciąża w całości Uczestnika. W przypadku Uczestników, będących osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej, Organizator wystawia formularz informacji podatkowej PIT-8C, który zostaje wysłany na adres Uczestnika podany w Formularzu Zgłoszeniowym. Informacja zostanie wysłana do Uczestnika do 28 lutego 2014 roku.
bardzo dobre pytanie..., ja kiedyś od pewnej drobnej wygranej musiałem odprowadzić 10%. Skoro jednak Organizator informuje, że premia będzie stanowić przychód to podatek wydaje mi się że będzie wyższy..., możne jaki księgowy się wypowie...
Ano dokładnie.
I jeszcze pudełko masz zniszczone, co teoretycznie może odgrywać jakąś tam minimalną rolę przy odsprzedaży (w sensie - mając do wyboru dwa DOKŁADNIE takie same "idealne" obiektywy, osobiście wybiorę ten z całym pudełkiem). ;)
szambonur
10-05-2013, 13:51
Ano dokładnie.
I jeszcze pudełko masz zniszczone, co teoretycznie może odgrywać jakąś tam minimalną rolę przy odsprzedaży (w sensie - mając do wyboru dwa DOKŁADNIE takie same "idealne" obiektywy, osobiście wybiorę ten z całym pudełkiem). ;)
Mam kilka pudełek po obiektywach w szafie, w idealnym stanie!!! może chcesz kilka dla poprawienia samopoczucia... ;)
A to nie będą standardowe stawki podatku dochodowego?
Wg mnie też trochę to niejasne, ale wydaje mi się, że nie łapie się ta kasa pod zwolnienie z ustawy o podatku dochodowym art. 21 ust. 1 pkt 6a :(
Sam nie wiem.
Goranick
10-05-2013, 20:08
A to nie będą standardowe stawki podatku dochodowego? (...)
Tak. Po prostu przy rozliczaniu rocznego PITa, dopisujemy kwotę Cashback do rubryki: dochód - inne źródła iii...
...cóż podatek saaam "wyjdzie" ;) - (18% v 32% - mi drugi próg i tak nie grozi...)
"Uwielbiam" Takie podarunki
Opodatkowaniu podlega dochód, czyli przychód minus koszty, więc można rozliczyć koszty związane z danym przychodem. W tym wypadku jedynie koszt znaczka pocztowego z listu z kodem kreskowym z opakowania :lol:
Goranick
11-05-2013, 09:46
Opodatkowaniu podlega dochód, czyli przychód minus koszty, więc można rozliczyć koszty związane z danym przychodem. W tym wypadku jedynie koszt znaczka pocztowego z listu z kodem kreskowym z opakowania :lol:
Racja
PS. ...ale "rzeźba"... :D
W saturnie jest promocja.
Oddając stary aparat, dostajemy 10% upust na nowy + zwrot kasy przez canona i mamy ciekawą oferte .
Udało się ! :)
Dostałem właśnie info.
Zgłosznie w necie dokonane w czwartek wieczorem.
List wysłany w piątek.
Dziś jest wtorek.
Szacun
A co kupowałeś? Bo ja chce kupić 17-40 ale powoli zastanawiam się nad dobrą używką, bo sklepy powoli doprowadzają mnie do granic wytrzymałości.
sklepy powoli doprowadzają mnie do granic wytrzymałości
W jakim sensie? Albo inaczej - dlaczego?
Bo sklep w którym chciałem kupić, podniósł cenę dość mocno (pisałem o tym wcześniej), potem ceny trochę spadły (oczywiście nie do poziomu z przed Cashbacku) i już miałem kupować, gdy właśnie cena skoczyła o 20zł i znów się we mnie zagotowało :-)
a co kupowałeś? Bo ja chce kupić 17-40 ale powoli zastanawiam się nad dobrą używką, bo sklepy powoli doprowadzają mnie do granic wytrzymałości.
c 17-55/2.8
Fajne szkło, używałem z 50D niedawno sprzedałem, ale polecam każdemu.
Cena mocno skoczyła po Cashbscku? Plus ten podatek trzeba doliczyć chyba 18%. Po cichu miałem nadzieję na
10% za "wygraną".
Kupiłem w Fotojoker i szczerze powiem, że nie wiem czy u nich skoczyła, bo ich nie śledziłem (sledziłem 2 sklepy w KRK o czym w postach na początku wątku). Fotojoker miał cenę 3621 + jakieś 30 PLN za odbiór w sklepie, wyszło ok. 3650 - 2% zwrotu z karty płatniczej - cashback (pamiętam o podatku), więc wyszło całkiem znośnie.
czy ktos z was dostal juz kase od canona ? ja narazie zrobilem gloszenie i czekam na jakies informacje.
Kasy nie dostałem, ale dostałem info na maila, że premia została przyzna i przelew otrzymam najpóźniej do dnia 31.08.2013r. (zgodnie z Regulaminem).
Generalnie było tak, że po wypełnieniu formularza na stronie dostałem maila z info, że zgłoszenie wpłynęlo i trzeba jeszcze wsyłać w realu papierki.
Potem drugi mail z info, że przyznano premię.
I nic więcej.
O fotojokerze zapomniałem, ale niestety 17-40 nie mają. Ceny fajne, tak jak by nie podrożało. Przykład pierwszy z brzegu, canon 16-35 w fotojokerze 5200, w Fotoceny w Chorzowie ponad 5500pln.
ja dopiero dzis wyslalem papierki
Kupiłem w Fotojoker i szczerze powiem, że nie wiem czy u nich skoczyła, bo ich nie śledziłem (sledziłem 2 sklepy w KRK o czym w postach na początku wątku). Fotojoker miał cenę 3621 + jakieś 30 PLN za odbiór w sklepie, wyszło ok. 3650 - 2% zwrotu z karty płatniczej - cashback (pamiętam o podatku), więc wyszło całkiem znośnie.
Widzisz a Fotoceny C17-55 mają po 3900pln. Pazerność nie zna granic :-\
Ja o mało co nie kupiłem w Fotoplusie, planowałem za 3699 (taką mieli cenę), ale potem skoczyła o 200 zł, potem spadła o te 200, ale miałem już nagrany temat w Fotojokerze, ktory finalnie był tańszy :)
mariusz2704
15-05-2013, 11:56
Ja zakupiłem obiektyw w fotojokerze i jestem zadowolony. Obserwowałem cenę 70-200 2.8 i przed promocją cena spadła do zadowalającej i zdecydowałem się na zakup. Gdy przyszła akcja cashback cena stoi taka sama. Po co szukacie po jakiś dziwnych sklepach i płaczecie to nie mam pojęcia. Chyba, że któregoś obiektywu czy aparatu nie ma w FJ to jeszcze rozumiem.
Ja na wstępie nawet nie myślałem o FJ widząc ceny na półce, dopiero jak odwiedziłem sklep internetowy okazało się, że jest taniej niż na półce (mimo doliczania kosztów dostawy do punktu, co ciekawe wyższych niż kurier do domu).
Generalnie pozytywnie mnie zaskoczył ten sklep.
Tak jak pisałem nie obserwowałem u nich cen, ale Pan z punktu twierdził, że nie zmieniali.
Zreszta finlanie byli tańsi od sklepów na F z Krakowa, o których pisałem wcześniej (nawet na Karmelckiej znaleźli szkło z polskiej dystrybucji, ale chcieli 3700, a nie 3600 jak pierwotnie złożyłem zamówienie - ostro się nawet spierałem z nimi o to, ale olałem temat).
I właśnie takim podejściem Fotojoker może wygrać. Jeden z nielicznych który nie wziął udziału w "zmowie cenowej". Niestety nie mają w ofercie bardzo popularnego szkła jakim jest canon 17-40.
Kupiłem Canon 60D, wypełniłem formularz i 15.05 wysłałem kod kresowy , dzisiaj tj.17.05 dostałem znaną informację:
" Informujemy, że Twoje zgłoszenie do udziału w akcji promocyjnej Canon CashBack przeszło pozytywnie proces weryfikacji!
Przyznana premia pieniężna zostanie wypłacona na Twój rachunek bankowy podany w formularzu zgłoszeniowym najpóźniej do dnia 31.08.2013.
Serdecznie gratulujemy! " ;)
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na forum CB.
Z mojej strony wysłałem papierki na Cashback we wtorek, a już w piątek miałem pozytywną odpowiedź - sprawnie działają (mam porównanie - 16 lat siedzę w IT, a tam akcja promocyjna to najwyżej kubek albo otwieracz, na który czekasz pół roku)
Czy ktoś dostał odmowę z tytułu wyczerpania puli lub np z powodu nie-polskiej dystrybucji? Chciałbym sobie kupić lampę ale mam obawy czy nie jest za późno.
Kupiłem Canon 60D, wypełniłem formularz i 15.05 wysłałem kod kresowy , dzisiaj tj.17.05 dostałem znaną informację:
" Informujemy, że Twoje zgłoszenie do udziału w akcji promocyjnej Canon CashBack przeszło pozytywnie proces weryfikacji!
Przyznana premia pieniężna zostanie wypłacona na Twój rachunek bankowy podany w formularzu zgłoszeniowym najpóźniej do dnia 31.08.2013.
Serdecznie gratulujemy! " ;)
Moje zgłoszenie 60D również przeszło pozytywnie weryfikację. Teraz trzeba czekać za przelewem ;)
Czy ktoś dostał odmowę z tytułu wyczerpania puli lub np z powodu nie-polskiej dystrybucji? Chciałbym sobie kupić lampę ale mam obawy czy nie jest za późno.
Też jestem ciekaw, napisałem do nich ale bez odpowiedzi.
Ja bym na waszym miejscu kupował, na początku tematu było o tym pisane, że wszyscy się powinni załapać na promotions;)
Ja zrobilem zgloszenie w wtorek tydzien temu, w piatek wyslalem poleconym kod i narazie nic, czekam.
Edit:
Wlasnie dostalem maila bedzie zwrot 1230 zl :)
Czyli wychodzi na to ze 24-70 L II kosztowal mnie 7400-1230= 6170 zl
Robert Dy
23-05-2013, 15:17
Gdzie kupiłeś 24-70 II za 7400 ?
Na allegro gandini czy jakos tak, ogolnie polecany gosc tutaj na forum. Tzn znalazlem na allegro jego aukcje i kupilem poza, on ma aukcje chyba za 7399 zl
Edit
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=50590&order=dd&us_id=20315108
Gdzie kupiłeś 24-70 II za 7400 ?
Też chciałbym się dowiedzieć. Nawet w kitach za tyle nie wychodzi. :shock:
Napisalem do niego czy ta cena to cena kup teraz, odpisal ze jesli poza to tak, przelalem kase i mam obiektyw :)
Na allegro gandini czy jakos tak, ogolnie polecany gosc tutaj na forum. Tzn znalazlem na allegro jego aukcje i kupilem poza, on ma aukcje chyba za 7399 zl]
Pytanie, czy obiektywy sprzedawane przez Sławomir Wypchło
FOTOGandini zostały wprowadzone do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej przez Canon Polska lub autoryzowanych
dystrybutorów Canon Polska :?:
Nie wnikam, zrobilem zgloszenie i dostalem maila:
Informujemy, że Twoje zgłoszenie do udziału w akcji promocyjnej Canon CashBack przeszło pozytywnie proces weryfikacji!
Serdecznie gratulujemy!
Czego mam chciec wiecej ? Malem obawy czy przejde proces ale wyszlo ze tak :)
No, to gratulacje. IMO wyjątkowo korzystny zakup. :)
adi760303
23-05-2013, 17:27
Ja zrobilem zgloszenie w piątek, oraz w piatek wyslalem poleconym kod i wlasnie dostalem maila bedzie zwrot 1230 zl
Czyli wychodzi na to ze 24-70 L II kosztowal mnie 7990-1230= 6760 zl minus VAT 23% :P
Ogólnie pierwszy raz skorzystałem z CashBack - interesuje mnie tyko kiedy zrobią przelew bo niby napisali że do 31.08.2013
ps zapomniałem dopisać zakup w foto-ivy - pewny i bezpieczny
mariusz2704
24-05-2013, 00:13
Też jestem ciekaw, napisałem do nich ale bez odpowiedzi.
Kupować śmiało!!! Podobno jest jakaś pula, ale słyszałem, że i tak wszyscy dostaną zwroty. Mi za 70-200 przyszła informacja, że jest ok. Chyba jeszcze lampę zamówię :-)
Czyli wychodzi na to ze 24-70 L II kosztowal mnie 7990-1230= 6760 zl minus VAT 23% :P
Kosztował trochę więcej, pamiętaj o podatku do zapłacenia :lol:
--- Kolejny post ---
Podobno jest jakaś pula, ale słyszałem, że i tak wszyscy dostaną zwroty.
Pula nie jest podobno a wynika z regulaminu, gdzie słyszałeś że wszyscy dostaną zwrot, u baby na targu ?
mariusz2704
25-05-2013, 12:06
Kosztował trochę więcej, pamiętaj o podatku do zapłacenia :lol:
--- Kolejny post ---
Pula nie jest podobno a wynika z regulaminu, gdzie słyszałeś że wszyscy dostaną zwrot, u baby na targu ?
U kogoś innego, ale za brak kultury Ci nie powiem.
U kogoś innego, ale za brak kultury Ci nie powiem.
A innym możesz powiedzieć?
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Chcę zgłosić 430 ex II i zatanawiam się gdzie niby jest numer seryjny na opakowaniu? Na palniku jest zupełnie inny...
No wiec stało się... kupiłem 17-40L i dostałem maila o pozytywnej weryfikacji i wygranej.
Ale nie o to chodzi. Przy kupnie porozmawiałem ze sprzedawcą o praktyce podwyższania cen przy okazji cashbacku.
Otrzymałem informacje że zna temat, tylko że ceny nie podnosi sklep tylko hurtownia z której mają towar i sklepy nie mają tu nic do powiedzenia.
Dowiedziałem się też że sklepy też czasami podnoszą cenę, jeśli wiedzą że np. jakiś obiektyw jest praktycznie niedostępny,
a dany sklep go ma na stanie.
Kolekcjoner
27-05-2013, 18:24
No wiec stało się... kupiłem 17-40L i dostałem maila o pozytywnej weryfikacji i wygranej.
Ale nie o to chodzi. Przy kupnie porozmawiałem ze sprzedawcą o praktyce podwyższania cen przy okazji cashbacku.
Otrzymałem informacje że zna temat, tylko że ceny nie podnosi sklep tylko hurtownia z której mają towar i sklepy nie mają tu nic do powiedzenia.
A w hurtowni pewnie powiedzą że to centrala im podwyższa ;).
Pomijam już że wiele sklepów bierze sprzęt prosto z Canon Polska.
Kampnapka
27-05-2013, 22:48
Witam
Czy ktoś zgłaszał 430 ex II?
Gdzie jest numer seryjny na opakowaniu??
Ja wysłałem wczoraj wycięty okd kreskowy i dopisałem osobno numer seryjny z lampy...
Kupiłem sobie Canona 40, 10 dni po wysłaniu kodu dostałem informację o pozytywnym rozpatrzeniu. 799-200zł= 600zł :)
Casback po polsku to prawie totolotek :) Zwrot w danej kategorii dotyczy 30szt . - w okresie promocji dany towar nabędzie 87 osób czyli 57 osób zwrotu nie otrzyma.
Nie tylko nie otrzyma zwrotu, ale w związku z podwyżkami cen w tym okresie zapłaci za towar więcej niż gdyby promocji nie było wogóle :) De facto beneficjentami
takich promocji są sprzedawcy i .... Canon :)
Witam Wszystkich,
sorki,ale jeszcze nie doczytałem do końca i nie mogę się powstrzymać.
Taki regulamin promocji,kesz beka,czy jak go zwał, to wg mnie byc moze,prawdopodobnie,ale wcale niekoniecznie,zwykłe draństwo.Ale, co ja ta wiem.
Może znajdzie się na forum jakis wykształciuch i przeczyta ze zrozumieniem promocje niemiecką i poinformuje nas jak tam sie sprawy mają.
Pozdrawiam
jacek
--- Kolejny post ---
strajk konsumencki wystarczy
--- Kolejny post ---
A innym możesz powiedzieć?
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Ja tez chciałbym to wiedzieć :-))
ale sobie postów nabije!
Kupiłem sobie Canona 40, 10 dni po wysłaniu kodu dostałem informację o pozytywnym rozpatrzeniu. 799-200zł= 600zł :)
Gratuluję.
Podoba mi sie Twój styl.Kiedyś jakiś urzędniczyna po "pozytywnym rozpatrzeniu wniosku"przyznawał przydział na papier toaletowy.
Udanych zdjątek.
jacek
Cena już za takie szkiełko przyzwoita :p tylko pstrykać
Zwrot za 430 ex uznany, podobno były jakieś niejasności z centralą co do numeru EAN na opakowaniach lampy.
Te mityczne centrale :) Gdzie bym nie pracował, z kim bym nie rozmawiał, czy też np. brał kredyt, załatwiał sprawę itp. - zawsze jest jakaś "centrala" i tam są "wyjaśniane niejasności" :) Czyli "nie mamy Pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi".
Taka centrala to nawet z fotografią dużo wspólnego ma - fotograf tez lubi "wyjaśniać niejasności" :) Np. takim jasnym szkiełkiem lub Adobe LR :P
Pablosso
11-06-2013, 08:29
[QUOTE=mysiaty;1164682]Witam Wszystkich,
Taki regulamin promocji,kesz beka,czy jak go zwał, to wg mnie byc moze,prawdopodobnie,ale wcale niekoniecznie,zwykłe draństwo.Ale, co ja ta wiem.
Może znajdzie się na forum jakis wykształciuch i przeczyta ze zrozumieniem promocje niemiecką i poinformuje nas jak tam sie sprawy mają.
Służę koledze.
Otóż na stronie Canon Deutschland - Canon Cash Back (http://www.canon.de/For_Home/promotions/cash_back/index.aspx) jest informacja tylko o tym , że po przesłąniu "Kopie der Rechnung und den ausgeschnittenen EAN-Codes per Post zusammen mit der Registrierungsbestätigung ein" czyli "kopii rachunku wraz z wyciętym kodem oraz potwierdzeniem rejestracji"
"Innerhalb von drei Wochen nach Posteingang der vollständigen Unterlagen sowie der erfolgreichen Prüfung erhalten Sie einen Scheck in Höhe des jeweiligen CashBack Betrages" czyli "w ciągu trzech tygodni po dostarczeniu przesyłki z kompletnymi załącznikami i pozytywnej weryfikacji otrzymacie państwo czek na kwotę danej wartości CashBack".
Tak więc nie ma ani słowa o "Szczęśliwych wygranych" lub "wybrańcach" lub "kto pierwszy - ten lepszy.
Pozdrawiam
[QUOTE=mysiaty;1164682]Witam Wszystkich,
Służę koledze.
Otóż na stronie Canon Deutschland - Canon Cash Back (http://www.canon.de/For_Home/promotions/cash_back/index.aspx) jest informacja tylko o tym , że po przesłąniu "Kopie der Rechnung und den ausgeschnittenen EAN-Codes per Post zusammen mit der Registrierungsbestätigung ein" czyli "kopii rachunku wraz z wyciętym kodem oraz potwierdzeniem rejestracji"
"Innerhalb von drei Wochen nach Posteingang der vollständigen Unterlagen sowie der erfolgreichen Prüfung erhalten Sie einen Scheck in Höhe des jeweiligen CashBack Betrages" czyli "w ciągu trzech tygodni po dostarczeniu przesyłki z kompletnymi załącznikami i pozytywnej weryfikacji otrzymacie państwo czek na kwotę danej wartości CashBack".
Tak więc nie ma ani słowa o "Szczęśliwych wygranych" lub "wybrańcach" lub "kto pierwszy - ten lepszy.
Pozdrawiam
Wielkie dzięki za informację.
Pozdrawiam
użytkownik systemu canon "II kategorii"
McKiller
13-06-2013, 17:24
W tamtym roku skorzystałem, w tym może też coś wezmę. Bardzo fajna akcja.
Jestem nowy na forum, tak więc witam wszystkich na początek :)
Mam zapytanie odnośnie programu CashBack. Zakupiłem Canona 60D + 18-135mm IS i muszę wysłać kody drogą pocztową. Na pudle są dwa osobne białe pola z kodami.
1. kod Body No, Numer Seryjny, Numer Seryjny Obiektywu
2. Kod EAN (i drugi raz podany Body No)
Wyciąć to w całości czy wystarczy wersja nr 2. ?
@Jurak, ja bym wybrał opcje 1. Dzisiaj przyszykowałem sobie list, który jutro wyślę, zobaczymy co z tego będzie, mam nadzieję, że się uda. :)
robson999
18-06-2013, 08:47
Cześć, na jaki adres mam wysłać pocztą te wycięte kody?? Kupiłem obiektyw 100mm makro.
Robert
robson999
18-06-2013, 09:30
Cześć, na jaki adres mam wysłać pocztą te wycięte kody?? Kupiłem obiektyw 100mm makro.
Robert
Mam adres. Trzeba uważnie czytać warunki zgłoszenia:?. Dziekuję!
mariusz2704
18-06-2013, 09:32
Robert
masz na stronie cashbacku!!!!!!!!!!!
robson999
18-06-2013, 11:28
Spokojnie, nie krzycz:). Napisałem wyżej, że już mam. Dzięki.
Robert
Myślicie, że ma sens jeszcze kupować sprzęt, którego dotyczy promocja i liczyć na cashback ?
Dzis widzialem ze zmienili regulamin, zwiekszyly ilosci na niektore produkty :)
marecki86
18-06-2013, 21:58
Myślicie, że ma sens jeszcze kupować sprzęt, którego dotyczy promocja i liczyć na cashback ?
Myślę, że tak podobno oddają wszystkim, osobiście korzystałem w 2012 dość późno wysłałem wniosek, ale na zwrot się załapałem.
Widzę w regulaminie, że wysokość kwoty, którą dostaniemy w promocji, trochę obniżyła poprzeczkę od 14 czerwca. :P Wniosek wysłany w poniedziałek, czekam na odpowiedź. :)
No to chyba spróbuję. Przymierzam się do 17-40, po odliczeniu vatu oraz cashbacku wyjdzie tyle co używka na allegro. Dopytam jeszcze jak wygląda sprawa kwoty cashback 410zł - od tego trzeba jeszcze odjąć vat ? Więc tak na prawdę otrzymam przelewem 315zł ?
Trochę offtop (mam nadzieję, że mnie admin nie zbanuje:P) : kombinuję z szerokim kątem pod 5d jak koń pod górę, chyba już z pół tego forum przeszukałem. Co wybrać : Sigma 12-24 (używki po 1500zł), wspomniany 17-40, samyang 14, tokina 12-24 lub coś innego ?
Zastosowanie : Krajobrazy (więc podejrzewam, że im szerszy kąt tym lepiej), rzadko reportaż, panoramy cylindryczne. Pod sferyczne poluję na zenitara 16, ale to w drugiej kolejności. Żadnego innego spacerzooma nie mam. A tak w ogóle to na razie nie mam nawet aparatu :) Dzięki za porady!
ps. jeśli już to w jakim sklepie kupować tego 17-40 żeby zaakceptowali cashback? Tylko te co na stronie wypisane ?
swishu Stoję przed podobnym wyborem, szerokie uwa do 5D classic. Najwięcej + i głosów za jest za tą elką 17-40, jest jeszcze tańszy canon 20-35 usm.
A ja mam pytanie, czy ktoś już dostał zwrot pieniędzy na konto?
§ 5. Premia Pieniężna
7. Uczestnik otrzymuje powiadomienie o przyznaniu Premii Pieniężnej na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym, w terminie do 7 (siedmiu) dni roboczych od pozytywnej weryfikacji zgłoszenia udziału w Promocji dokonanego przez tego Uczestnika.
Taką dostałem.
8. Premie Pieniężne wypłacane są przez Organizatora niezwłocznie po pozytywnej weryfikacji, o której mowa w ust. 7, nie później jednak niż do 31 sierpnia 2013 r.
Chciałem podkreślić wyraz "niezwłocznie" u mnie mija już prawie miesiąc, ale są tacy co wcześniej z promocji skorzystali.
@ swishu - zgodnie z Regulaminem sprzęt ma być z polskiej dystrybucji, nieważane w jakim sklepie kupisz.
@ McLaren - podobnie jak u Ciebie dostałem potwierdzenie, kasy jeszcze nie ma.
Trochę się pospieszyłem... Bo właśnie dzisiaj pieniążki są na koncie.
lubiebardzo
20-06-2013, 12:09
Wycinek pudełka mam im przesłać od razu po zarejestrowaniu się, czy dopier jak mnie zweryfikują i przyznają zwrot?
Ja dziś także dostałem przelew 330zł za Canona 60D. Zgłoszenie wysyłałem 7 maja, akceptacja była 16maja.
U mnie też był przelew za 60d i 430EX
Wycinek pudełka mam im przesłać od razu po zarejestrowaniu się, czy dopier jak mnie zweryfikują i przyznają zwrot?
A jak jest w Regulaminie???
Od razu wysyłasz.
do mnie także dzisiaj przyszedł przelewik (kupowałem jakoś w maju)
u mnie tez juz kaska jest za 24-70 L II :D
diabolique1982
20-06-2013, 14:50
Ja również potwierdzam, kasa za 24-70L II pojawiła się na koncie.
A ja widzę na stronie poczty polskiej, że dopiero doszedł dzisiaj list do Krakowa, a wysłałem priorytetem w poniedziałek, ah ta poczta, mam nadzieję, że Canon zweryfikuje pozytywnie moje zgłoszenie, bo przydała by się kaska. :P
a powiedzcie mi, czy kwoty zwrotu jakie otrzymaliście były takie same jak w reklamie tzn. w regulaminie :) ?
mariusz2704
20-06-2013, 19:44
nie później jednak niż do 31 sierpnia 2013 r.
diabolique1982
20-06-2013, 22:15
a powiedzcie mi, czy kwoty zwrotu jakie otrzymaliście były takie same jak w reklamie tzn. w regulaminie :) ?
Tak, zwrot taki jak podany w regulaminie. Za 24-70L II - 1230zł przelane na konto.
adi760303
21-06-2013, 08:49
Witam.
Potwierdzam ze wczoraj miałem 4 zwroty na zakupy które zrobiłem na kwoty zgodnie z regulaminem. Chodź wczoraj wcześniej wysłałem do nich zapytanie o status przelewów.
Kupiłem szkło w redcoon.pl i dostałem akurat z niemieckiej dystrybucji (niemieckie napisy, brak naklejki Canon Polska) Uff, trochę strachu było, ale przeszło :) Kolejne 4 stówki do przodu jak by nie było :) Poprzednie zakupy były z cyfrowych.pl, więc tam nie było wątpliwości.
Właśnie dostałem wiadomość o pozytywnym zweryfikowaniu mojego podania. Cieszę się i mam nadzieję, że szybko dostanę pieniążki. :P
Ja też dostałem, ale z tego co tu widzę trzeba z miesiąc poczekac na przelew.
Potwierdzam, dzisiaj dostałem zwrot cashbacku na konto o godzinie 11:00:p
@ketras
Ja tam dłużej już nie czekałem i kupione :) Od czytania na forach, recenzji, tabelek, wykresów itd itp rozbolała mnie głowa. A może sigma12-24, a może tamron17-35, a może, a moze...buee..
Uznałem po co kombinować skoro 17-40 to powinno być względnie dobre, szerokie szło pod 5d i już. A jak się nie będzie spisywać to sprzedam :)
Sorry za offtop: Powiedzcie mi tylko czy jest jakaś metoda by stwierdzić, że moja sztuka 17-40 działa poprawnie w sensie technicznym ? Jakaś specjalna kombinacja mm oraz f by ujawniła swoje wady? Bo po wycięciu kodu z pudełka i zarejestrowaniu raczej ciężko będzie mi w sklepie ją wymienić :) Dzięki za cenne porady!
Kupiłem szkło w redcoon.pl i dostałem akurat z niemieckiej dystrybucji (niemieckie napisy, brak naklejki Canon Polska) Uff, trochę strachu było, ale przeszło :) Kolejne 4 stówki do przodu jak by nie było :) Poprzednie zakupy były z cyfrowych.pl, więc tam nie było wątpliwości.
I to jest własnie ****a bandyckie , bo w polskim regulaminie jest napisane jednoznacznie, że towar ma pochodzic z polskiej dystrybucji(podobnie jest u niemczurów,że trza byc mieszkańcem De,lub coś w tym rodzaju). a nie ****a z niemieckiej,czy jakiejkolwiek innej.
Cieszę się razem ze wszystkimi, którzy dostali zwrot kasy, ale bardzo proszę o zwrócenie uwagi na sposób przeprowadzenia akcji reklamowej prowadzonej przez canona i na oficjalny regulamin.
Jeżeli Wam to odpowiada, to w każdej innej sytuacji życiowej, jak czegoś nie doczytacie w umowie lub kogoś z Was, zgodnie z prawem, jakis ****, oszuka, to morda w kubeł i nie protestować, nie żalić się na forach, po prostu , spierdalać.Mogę oficjalnie uzywać wulgaryzmów, bo mam na to stosowne papiery. bo jestem lekko po*******ony.
Pozdrawiam serdecznie ludzi z pasją i życzę wielkiej radości z każdego cykniętego zdjęcia.
jacek
--- Kolejny post ---
A, chciałem jeszcze napisać, ze Koleżanki i Koledzy, biorący udział w takiej akcji canona, psują rynek i wpływa to na ceny , i.t.p. i i.t.d. , w przyszłości. Amen lub Enter, w zależności od orientacji.
Pozdrawiam
jacek
I to jest własnie ****a bandyckie , bo w polskim regulaminie jest napisane jednoznacznie, że towar ma pochodzic z polskiej dystrybucji(podobnie jest u niemczurów,że trza byc mieszkańcem De,lub coś w tym rodzaju). a nie ****a z niemieckiej,czy jakiejkolwiek innej.
Cieszę się razem ze wszystkimi, którzy dostali zwrot kasy, ale bardzo proszę o zwrócenie uwagi na sposób przeprowadzenia akcji reklamowej prowadzonej przez canona i na oficjalny regulamin.
Jeżeli Wam to odpowiada, to w każdej innej sytuacji życiowej, jak czegoś nie doczytacie w umowie lub kogoś z Was, zgodnie z prawem, jakis ****, oszuka, to morda w kubeł i nie protestować, nie żalić się na forach, po prostu , spierdalać.Mogę oficjalnie uzywać wulgaryzmów, bo mam na to stosowne papiery. bo jestem lekko po*******ony.
Pozdrawiam serdecznie ludzi z pasją i życzę wielkiej radości z każdego cykniętego zdjęcia.
jacek
--- Kolejny post ---
A, chciałem jeszcze napisać, ze Koleżanki i Koledzy, biorący udział w takiej akcji canona, psują rynek i wpływa to na ceny , i.t.p. i i.t.d. , w przyszłości. Amen lub Enter, w zależności od orientacji.
Pozdrawiam
jacek
Pozdrawiam
jacek[/QUOTE]
Przykładem niech będzie oferta MM na C 100mm makro za 3999 lub cos koło tego(dane z dnia 21.06,2013,wcześniej było w granicach 3200, bo nie było takiego zwrotu) , a teraz zwrot na około 1220. Nie wnikam, czy to tylko marketing MM, czy w porozumieniu z CPL, ale dzieje się to właśnie na styku 2 wielkich firm na terenie Polski. które maja nas za debili.
pozdrawiam
jacek
benicjusz
22-06-2013, 13:35
Też skorzystałem, nie mogąc się zdecydować 17-40 czy co innego, w końcu zakupiłem Sigmę 35 ;).
Nie wiem o co Ci chodzi, ale radziłbym czytać ze zrozumieniem, kupiłem w polskim sklepie (oddziale) Redcoon.pl. Po otrzymaniu towaru stwierdziłem, że sprzęt chyba jest z niemieckiej dystrybucji, ale w sumie nie jestem od tej branży ekspertem, więc zgłoszenie wysłałem i zostało ono zaakceptowane. Skoro zostało zaakceptowane, to widocznie sprzęt jest z dystrybucji PL, albo w inny sposób jego zakup jest zgodny z regulaminem (polska faktura, polski oddział sklepu czy coś innego, nie wiem).
Dostanę kasę i tyle - i to miałem zamiar tu zakomunikować, a Twoja chaotyczna, pozbawiona sensu wypowiedź i wulgarne, rynsztokowe słownictwo świadczą tylko o Tobie.
Nie wiem o co Ci chodzi, ale radziłbym czytać ze zrozumieniem, kupiłem w polskim sklepie (oddziale) Redcoon.pl. Po otrzymaniu towaru stwierdziłem, że sprzęt chyba jest z niemieckiej dystrybucji, ale w sumie nie jestem od tej branży ekspertem, więc zgłoszenie wysłałem i zostało ono zaakceptowane. Skoro zostało zaakceptowane, to widocznie sprzęt jest z dystrybucji PL, albo w inny sposób jego zakup jest zgodny z regulaminem (polska faktura, polski oddział sklepu czy coś innego, nie wiem).
Dostanę kasę i tyle - i to miałem zamiar tu zakomunikować, a Twoja chaotyczna, pozbawiona sensu wypowiedź i wulgarne, rynsztokowe słownictwo świadczą tylko o Tobie.
Teraz to opisujesz trochę inaczej.W swoim poprzednim poście #195 ,napisałeś jednoznacznie,ze cytuję"dostałem akurat z niemieckiej dystrybucji....". (W regulaminie redcoona równiez nie ma wzmianki skąd pochodzi towar i ani słowa o keszbeku-dużo wczesniej odwiedziłem ten sklepik).
Być może pochopnie wyciagnąłem wniosek, że CPL świadomie nie przestrzega własnego regulaminu.
Kupiłęs ,dostałeś towar,dostałeś keszbek,jesteś zadowolony-Twoja sprawa.
Jeżeli ktos jest małej wiary, to informuję, że CPL w mejlu , kilkanaście dni temu, napisał do mnie , żebym Im zaufał,pieniędzy wystarczy dla wszystkich
:mrgreen:
Pozdrawiam
jacek
Eberloth
23-06-2013, 01:02
Twardziele regulaminów nie czytają ;) Decyduje jakaś "data stempla pocztowego" czy wystarczy, że będę miał fakturę/paragon <= 30.06.2013?
benicjusz
23-06-2013, 05:53
Jeżeli ktos jest małej wiary, to informuję, że CPL w mejlu , kilkanaście dni temu, napisał do mnie , żebym Im zaufał,pieniędzy wystarczy dla wszystkich
Łaskawcy, może przy okazji następnego caschback napiszą to w regulaminie, a nie tworzą zapisy dla tych co uważają, iż im się zawsze uda, bo zawsze im się udaje. Kiedyś skorzystałem z podobnej promocji w systemie na P - dziękuję postoje - należę do garstki pechowców którzy czekali na przelew chyba rok. Dlatego mając pecha każda nieścisłość i loteria, ograniczona ilość czy liczy się kolejność zgłoszeń to gra na presji czasu.
Zapewne CPL następną akcje zrobią jak należy bez dziwnych zapisów w regulaminie choć może takie są reguły ogólno-światowe w akcjach tego typu organizowanych przez Canona.
Ciekawe, czy już wykorzystano limit premii pieniężnych dotyczących 40/2.8. 770zł - 205 to byłaby bardzo miła cena :) Tylko pozostaje właśnie kwestia, czy to nie za późno.
Łaskawcy, może przy okazji następnego caschback napiszą to w regulaminie, a nie tworzą zapisy dla tych co uważają, iż im się zawsze uda, bo zawsze im się udaje. Kiedyś skorzystałem z podobnej promocji w systemie na P - dziękuję postoje - należę do garstki pechowców którzy czekali na przelew chyba rok. Dlatego mając pecha każda nieścisłość i loteria, ograniczona ilość czy liczy się kolejność zgłoszeń to gra na presji czasu.
Zapewne CPL następną akcje zrobią jak należy bez dziwnych zapisów w regulaminie choć może takie są reguły ogólno-światowe w akcjach tego typu organizowanych przez Canona.
Dziękuję bardzo za Twojego posta.
Sprawa może wydawać się błaha, ale taka nie jest.To forum skupia dużo opiniotwórczych, potencjalnych klientów.Swoim biernym lub czynnym zachowaniem (np. kupujemy towar),
dajemy przyzwolenie na niekorzystne warunki, jakie proponuje nam CPL. Nie sa to jakieś ogólnoeuropejskie reguły, bo niemiecki regulamin jest zdecydowanie korzystniejszy.(Wczesniej Kolega znający niemiecki o tym pisał)
I tak małymi kroczkami, pozwalamy sie odzierać z godności, w dodatku za własne pieniądze.
Może nastepnym razem , czy chcemy kupić , czy nie napiszemy mejla z żądaniem zmiany regulaminu? A może odpowiada nam coś takiego :
156 sekund na darmowe zakupy - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2AX73smP44Y)
saturn arkadia LCD 32 za 999pln :) 14.09.2007 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=zr-ONl1BCu0)
Ja tego nie akceptuję i koniec.
Pozdrawiam
jacek
Ten regulamin wynika prawdopodobnie z naszego prawa. Gdyby był skonstruowany inaczej, pewnie płacilibyście od tego podatek od darowizny. Ale oczywiście łatwiej drzeć gębę, że Canon be. Co za ludzie! Nie podoba się to nie kupujcie.
--- Kolejny post ---
Ja tego nie akceptuję i koniec.
Pozdrawiam
jacek
Tym już mnie rozbawiłeś. Myślisz, że Canon się tym przejmie? Chyba, że siedzisz w centrali Reutersa i jesteś odpowiedzialny za zakupy sprzętu. Ale nie jesteś. Więc się nie przejmie.
Twardziele regulaminów nie czytają ;) Decyduje jakaś "data stempla pocztowego" czy wystarczy, że będę miał fakturę/paragon <= 30.06.2013?
Fragmenty regulaminu.
4. Do udziału w promocji uprawnia nabycie Produktu Promocyjnego, o którym mowa w §2, w okresie od 29 kwietnia 2013 r. do 30 czerwca 2013 r. (dalej: „Okres Promocji”).
5. Wypełnione Formularze Zgłoszeniowe Uczestników przyjmowane są przez Organizatora w okresie od 29 kwietnia 2013 r. do 31 lipca 2013 r., z zastrzeżeniem ust. 6.
Wg mnie wystarczy faktura/paragon z 30.06.2013.
Co do wysłania zgłoszenia, to nie jestem prawnikiem i dla świętego spokoju wysłałbym 01.07.2013 za zwrotnym poświadczeniem odbioru i dodatkowo zeskanowe wszystko mejlem
Pozdrawiam
jacek
--- Kolejny post ---
Ten regulamin wynika prawdopodobnie z naszego prawa. Gdyby był skonstruowany inaczej, pewnie płacilibyście od tego podatek od darowizny. Ale oczywiście łatwiej drzeć gębę, że Canon be. Co za ludzie! Nie podoba się to nie kupujcie.
--- Kolejny post ---
Tym już mnie rozbawiłeś. Myślisz, że Canon się tym przejmie? Chyba, że siedzisz w centrali Reutersa i jesteś odpowiedzialny za zakupy sprzętu. Ale nie jesteś. Więc się nie przejmie.
Jeżeli się usmiechnąłeś czytając moje pieniaczenie się, to już coś dobrego dzisiaj zrobiłem.
Oczywiście prócz darcia gęby zagłosowałem swoimi pieniędzmi i kupiłem coś innego.
Co podatku , to :
Za darmową poradę prawną przakaż 150 zł na dowolny zbożny cel .
Pozdrawiam
jacek
lubiebardzo
24-06-2013, 15:06
Ciekawe, czy już wykorzystano limit premii pieniężnych dotyczących 40/2.8. 770zł - 205 to byłaby bardzo miła cena :) Tylko pozostaje właśnie kwestia, czy to nie za późno.
18 czerwca wysłałem do nich zgłoszenie i dziś dostałem wiadomość, że zgłoszenie zostało rozpatrzone pozytywnie. Teraz czekam na 205 zł. A naleśnik bardzo fajny!
Myślicie, że jeszcze można się załapać na zwrot kasy? Wiem, że trochę późno, ale teoretycznie jeszcze szansa jest. Chętnie skusiłbym się na 100 macro :) Warto zaryzykować?
robson999
27-06-2013, 08:32
Myślicie, że jeszcze można się załapać na zwrot kasy? Wiem, że trochę późno, ale teoretycznie jeszcze szansa jest. Chętnie skusiłbym się na 100 macro :) Warto zaryzykować?
Przecież zabawa trwa do końca czerwca:)
Ja zamówiłem właśnie ten obiektyw i jestem zachwycony, czekam właśnie na zwrot środków na konto:)
Pewnie, że można jeszcze się załapać, tylko zwróć uwagę na regulamin, który został zmieniony, kwoty promocji dużo się obniżyły.
Pewnie, że można jeszcze się załapać, tylko zwróć uwagę na regulamin, który został zmieniony, kwoty promocji dużo się obniżyły.
Które kwoty obniżyły się? -> https://www.canoncashback.pl/index.php/pages/produkty#content_scroll
"Pacze, pacze" i nie widze ... tzn. widzę podobne.
Regulamin czytałem chyba ze trzy razy. Z tego co widzę kwoty się nie zmieniły, tylko ilość "premii" i to raczej na więcej. A o 100 Macro nawet nic wspominają w zmianie regulaminu, więc jest raczej ok. Zresztą już sobie takie cudeńko zamówiłem :)
Faktycznie, moja pomyłka przepraszam najmocniej jak kogoś wprowadziłem w błąd, w zasadzie nie wiem skąd mi to do głowy przyszło, widocznie źle przeczytałem. :) Pozdrawiam
Czy ktoś w ostatnim czasie dostał może przelew z Cashback'u? Czekam ponad miesiąc od potwierdzenia zgłoszenia i zaczynam się niecierpliwić :)
Barbarzyńca
22-07-2013, 13:44
Ja również już 3 tygodnie czekam na kaske, a jej ani widu ani słyszu.
Pytanie może głupie. Wysyłaliście wycięte kody poleconym, czy zwykłym? Myślę, że list rejestrowany jest lepszy, bo masz potwierdzenie, że wysłałeś "tak w razie czego" tylko nie wiadomo czy polecony odbiorą? Jakaś rada? :)
Wysyłałem poleconym, odebrali.
Rafaelito
30-07-2013, 13:28
8 lipca dostałem potwierdzenie na maila, że zwrócą mi kasę najpóźniej do końca sierpnia, na razie nic nie wpłynęło, cierpliwie czekam dalej.
diabolique1982
31-07-2013, 08:35
Ja wysyłałem wycięte kody poleconym ze zwrotką. Po kilku dniach miałem potwierdzenie, że list został odebrany.
Ja również poleconym.
Efekt: "Informujemy, że Twoje zgłoszenie do udziału w akcji promocyjnej Canon CashBack przeszło pozytywnie proces weryfikacji! Przyznana premia pieniężna zostanie wypłacona na Twój rachunek bankowy podany w formularzu zgłoszeniowym najpóźniej do dnia 31.08.2013." ;)
Ja wysyłałam zgłoszenie internetowo - ze skanami paragonu i wyciętego kodu. Zgłoszenie przeszło pozytywną weryfikację w ciągu kilku dni i także dostałam mailowo potwierdzenie. W międzyczasie wysłałam kartonik poleconym (w zasadzie w tym samym dniu co przyszło potwierdzenie na podstawie zgłoszenia internetowego).
też czekam :) pewnie w ciągu ostatnich dni czerwca wpłynęło tyle wniosków, że jeszcze się odkopują ? komunikat na stronie o tym, że zabrakło kasy pewnie będzie 30.08 ;-) he
Hej. Doszły Wam pieniążki? Ja właśnie sprawdziłem konto i dzisiaj doszedł do mnie przelew. Pozdrawiam :)
lubiebardzo
05-08-2013, 19:54
Ja też dziś dostałem zwrot. Zaakceptowali moje zgłoszenie 24 czerwca.
Moje zaakaceptowane 18 czerwca i pieniędzy nie ma, dziwną kolejkę mają.
Rafaelito
06-08-2013, 12:56
Przelew przyszedł przed chwilą :p Akceptacja 8 lipca.
U mnie też już jest. Zmasowaną akcję mają :)
chrislab
16-08-2013, 11:05
ktoś wie jak zapłacić podatek od cashback 2013? Jakiś PIT trzeba wypełnić czy coś?
Canoniarz1984
01-09-2013, 16:45
Jak myślicie, czy jest jeszcze szansa na podobną akcję do końca roku? Może coś w okolicach świąt?
W UK jest chyba jesienny cashback Canon UK - Autumn Cashback (http://www.canon.co.uk/autumncashback/)
U nas hm.. nie wiem czy teraz Canon nie wyszedł z dodaniem oprogramowania Adobe do 6D i 5DIII jako zachęty do kupowania zamiast cashback
Podobno obecna akcja z 7D+18-135 w FJ to jakaś forma "cashbacku" bo aparat dostaje się w białych kartonach - a przynajmniej tak twierdzi obsługa jednego ze sklepów.
Podobno obecna akcja z 7D+18-135 w FJ to jakaś forma "cashbacku" bo aparat dostaje się w białych kartonach - a przynajmniej tak twierdzi obsługa jednego ze sklepów.
To nie żadna promocja, tylko kupują od Canona zestawy : body + obiektyw a sprzedają osobno, bo wychodzi taniej :) Karton zewnętrzny zadrukowany a w środku dwa osobne białe.
To nie żadna promocja, tylko kupują od Canona zestawy : body + obiektyw a sprzedają osobno, bo wychodzi taniej :) Karton zewnętrzny zadrukowany a w środku dwa osobne białe.
Tak, tylko "myk" jest w tą stronę, że dostajesz zestaw 7D + 18-135 za 4997 w białym kartonie, nie jest to rozdzielanie zestawu. Pudełka, rzekomo idą do Canona jako potwierdzenie "cashbacku" i to sklep dostaje za nas zwrot o który obniża cenę ;)
poziomkowa
12-09-2013, 15:45
trzeba przyznać, że nieźle to sobie wymyślili :P
Koledzy - stary wątek, ale przyszedł czas rozliczeń z fiskusem...
Na konta poszły całe kwoty, nie pomniejszone o podatek.
Otrzymaliście jakiś PIT??? Pamiętam, ze w regulaminie wspominali, ze jest to dochód i należy zapłacić podatek.
Jak to rozwiązujecie?
Rafaelito
14-02-2014, 11:58
Ja dostałem maila z pytaniem czy mogą mi wysłać PIT drogą elektroniczną. Odpowiedziałem, że tak i czekam. Jest jeszcze sporo czasu więc nie widzę podstaw do paniki.
Też czekam na PITa, którego mieli wysłać mailem. Brak PITa nie zmienia faktu, że od otrzymanej kwoty trzeba podatek ująć w zeznaniu rocznym i go zapłacić.
No dzięki:)
Ja nie dostałem PIT'a ni maila, dlatego pytam. Czekam w takim razie na info od nich, jak nic nie dojdzie to muszę interweniować.
pozdrawiam
adam1004a
20-02-2014, 23:00
już canon z tym cash back gorzej nie mógł wykombinować. jeszcze teraz pit-y będzie wysyłać. Jaki to przychód takiego klienta??? toż to zwykły rabat, do którego już odprowadzono 23% VAT, a teraz jeszcze 18% - rewela wymyślone. Zrobili by akcje w sklepach i była by oszczędność na VAT i podatku
BartasPL
21-02-2014, 00:05
hehehe bez kitu masakryczna promocja. ograniczona nie wiadomo wg jakiego klucza lista produktów, brak pewności otrzymania zwrotu, brak pewności otrzymania pitu plus konieczność jego poprawnego rozliczenia. jak ktoś ma czas, księgową w rodzinie, cierpliwość i lubi nutkę ryzyka...
dla mnie wzorem promocji jest grudniowy rabat Samyanga. Prosto pewnie i konkretnie.
Panowie adam1004a i BartasPL wyskoczyliście z tymi uwagami dotyczącymi poprzedniej promocji jak pip pip pip pip. Czemu miały służyć te uwagi, promocja jaka była każdy widział i jeżeli komuś się nie podobała nie było przymusu korzystania.
BartasPL
21-02-2014, 01:21
bo rok później jest dokładnie tak samo. Coś w rodzaju kodu ze zdrapką w paczce chipsów, tyle że tu chipsy kosztują kilka tysięcy złotych. W dodatku skomplikowane to, czasochłonne i nieprzewidywalne. A można przecież zrobić to lepiej czego przykład podałem. Być bardziej "user-friendly". Canon chce wspierać oficjalnych dystrybutorów - jaki w tym problem by oferować zniżki tylko w ich sieciach, ale od razu na miejscu w cenie produktu?
bo rok później jest dokładnie tak samo. Coś w rodzaju kodu ze zdrapką w paczce chipsów, tyle że tu chipsy kosztują kilka tysięcy złotych. W dodatku skomplikowane to, czasochłonne i nieprzewidywalne. A można przecież zrobić to lepiej czego przykład podałem. Być bardziej "user-friendly". Canon chce wspierać oficjalnych dystrybutorów - jaki w tym problem by oferować zniżki tylko w ich sieciach, ale od razu na miejscu w cenie produktu?
zgadzam się z uwagami, ale moim zdaniem promocja w sklepie doprowadziłaby do podwyżki cen przez sklep (sklep zjadłby promocję), a tak podwyżka była minimalna i właściwie tylko cena produktu nie obniżyła się przez okres promocji (można sobie pooglądać wykresy na skąpcu bo są ciekaw). W jakąś normalność handlu w tym kraju to ja nie bardzo jestem skłonny uwierzyć.
Nie widzę zadnych problemów. Moga nawet ustalić dla wszystkich sklepów bioracych udział w promocji takie same ceny detaliczne .
canon tak nie robi, bo widocznie ma więcej korzyści z keszbeka, a Ty szaraku płać i sie martw.
Miałem nic już nie pisać o keszbeku, ale ....szmata, nie charakter.