Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uchwyt statywowy Canon EF 200 f/2.8L

robson999
27-04-2013, 21:13
Cześć!

Od niedawna posiadam obiektyw Canon EF 200 f/2.8L, który wykorzystuję na razie tylko do Astrofotografii szerokopolowej. Fotografuję nocne niebo wykorzystując możliwość długiego naświetlania (2-5min) 1 klatki.

Przymierzam się właśnie do sfotografowania pewnego obiektu, który niestety wymaga odpowiedniego wykadrowania. Po prostu muszę wykonać zdjęcie pionowe, ale nie chcę angażować za bardzo głowic, tylko chciałbym mieć możliwość obrotu samego aparatu z obiektywem.

No i moje pytanie jest następujące, który z uchwytów zamienników) statywowych będzie odpowiedni do mojego obiektywu? Napiszę od razu, że symbol podany przez producenta, to A(II)B, ale niestety oryginalnych nie ma w ofercie sklepów, mało tego, nie ma nawet w Canon Polska.
Dzwoniłem do kilku sklepów ale sprzedawcy nie wiedzą...Ja wiem że obiektyw to stara konstrukcja, ale żeby nie można było dostać zwykłego pierścienia statywowego...

Do moich zastosowań potrzebna jest wysoka jakość materiałów, ponieważ gwiazdy nie wybaczają błędów, dlatego zdecydowany byłem nawet na oryginał, ale niestety w sklepach cisza.
Po wielu poszukiwaniach znalazłem jednak coś takiego:
PIERŚCIEŃ statywowy do Canon 80-200 mm f 2.8 czarny - Akcesoria pozostałe - Phottix - Akcesoria foto (http://service24.pl/p/1998/20012/pierscien-statywowy-do-canon-80-200-mm-f-2-8-czarny-akcesoria-pozostale-phottix-akcesoria-foto.html)
no i może ktoś pomógłby mi w identyfikacji i ewentualnym wyborze.

Pozdrawiam

akustyk
28-04-2013, 00:09
jakikolwiek metalowy zamiennik uchwytu A bedzie dobry. to jest na tyle sztywno przykrecane, ze nie bedzie problemow ze sztywnoscia ukladu z winy uchwytu statywowego.

robson999
28-04-2013, 13:24
Dzięki!