PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di 866 Mark II czy YN-568EX tryb HSS

josephcom
25-04-2013, 15:08
Mam pytanie odnośnie krótkich czasów synchronizacji szukając odpowiedniej lampy zauważyłem że lampa YN-568EX ma czasy błysku od 1/800 - 1/20 000 sek rozumiem że przy czasie 1/800 otrzymam max moc lampy i skracając czas automatycznie moc lampy będzie spadała. Natomiast przy lampie nissan Di 866Mark II czasy błysku: 1/300–1/30 000 s 1/300 s (pełny błysk). Więc przy czasie 1/800s większą mocą będę dysponował posiadając lampę YN-568EX. Która lampa będzie bardziej wydajna do zdjęć portretowych w słońcu?

r_m
25-04-2013, 15:22
Inaczej: błysk o pełniej mocy w Di866 trwa 1/300s, w YN trwa 1/800s. Tylko ta informacja jest dla Ciebie kompletnie nieprzydatna, bo w normalnym trybie możesz użyć błysku najwyżej z czasem 1/200s (czas synchronizacji, może się różnić dla różnych modeli aparatów). Obydwie lampy umożliwiają też synchronizację błysku z krótkimi czasami naświetlania, ale wtedy bardzo spada moc lampy (lampa nie wykonuje jednego błysku, ale serię krótkich, o bardzo małej mocy).
Przeczytaj instrukcję obsługi aparatu, rozdział o zdjęciach z lampą błyskowa, to Ci powinno wiele wyjaśnić.

miszak
25-04-2013, 17:22
Mylicie dwa pojęcia. Czas synchronizacji i czas błysku to dwie różne rzeczy :)

josephcom
25-04-2013, 17:48
Mylicie dwa pojęcia. Czas synchronizacji i czas błysku to dwie różne rzeczy :)
Raczej nie mylimy;), dokładnie chodzi mi o to czy oprócz mocy lampy ma wpływ czas błysku na wydajność pracy lampy w trybie krótkich czasów synchronizacji. Na jakie parametry zwrócić uwagę podczas wyboru lampy która ma pracować w trybie HSS. Czy między tymi lampami jest jakaś różnica mająca na to wpływ, czy nie ma większych ?

r_m
25-04-2013, 18:15
Może mieć znaczenie tylko moc lampy.
Jak chcesz mieć konkretne wartości sprawdź tabelki liczby przewodniej różnych lamp w trybie HSS (są w instrukcjach).

miszak
25-04-2013, 22:20
Raczej nie mylimy;), dokładnie chodzi mi o to czy oprócz mocy lampy ma wpływ czas błysku na wydajność pracy lampy w trybie krótkich czasów synchronizacji. Na jakie parametry zwrócić uwagę podczas wyboru lampy która ma pracować w trybie HSS. Czy między tymi lampami jest jakaś różnica mająca na to wpływ, czy nie ma większych ?

aaa sorki, to skutek czytania na telefonie w czasie nasiadówki ;-)

no ale wracając do tematu - te czasy są dla Ciebie nieistotne dlatego, że paradoksalnie przy wykorzystaniu HSS lampa świeci dłużej a nie krócej :)

swallow77
25-04-2013, 22:51
Mam pytanie odnośnie krótkich czasów synchronizacji szukając odpowiedniej lampy zauważyłem że lampa YN-568EX ma czasy błysku od 1/800 - 1/20 000 sek rozumiem że przy czasie 1/800 otrzymam max moc lampy i skracając czas automatycznie moc lampy będzie spadała. Natomiast przy lampie nissan Di 866Mark II czasy błysku: 1/300–1/30 000 s 1/300 s (pełny błysk). Więc przy czasie 1/800s większą mocą będę dysponował posiadając lampę YN-568EX. Która lampa będzie bardziej wydajna do zdjęć portretowych w słońcu?

Lampa bardziej wydajna będzie ta o większej energii błysku - ona jest mniej lub bardziej bezpośrednio wyrażona liczbą przewodnią lampy. Trzeba tylko sobie sprawdzić dla jakich ISO i jakiej ogniskowej (!) jest podana dla danej lampy, bo już marketingowcy zdążyli namieszać.

Moc błysku jest niezależna od czasu jego trwania i jest stała dla danego palnika (on zawsze świeci pełną mocą, tyle że nie zawsze wyświeca całą energię zgromadzoną w kondensatorku lampy).

Ponieważ HSS działa wyzwalając serię błysków, każdy o krótkim czasie trwania (znacznie krótszym niż świecenie "z pełną mocą"), lepsza będzie lampa o większej liczbie przewodniej. Lampa taka, nawet mimo ewentualnie mniejszej mocy palnika, i tak wyemituje więcej światła podczas naświetlania kadru.

PS. W słońcu to chyba lepiej się blenda sprawdzi. Joe McNally kombinuje co prawda z lampami, ale bywa że ma ich z 8 powieszonych na statywie obok, żeby przebić cienie.

Maver
25-04-2013, 23:40

To tylko informacja o tym ile trwa sam blysk. A nie jakie czasy naswietlania mozesz uzyskac, bo te sa ograniczone mozliwosciami aparatu.

Moc lamp blyskowych reguluje sie wlasnie czasem blysku lampy.

josephcom
01-05-2013, 21:33
No i wybrałem nissina wczoraj odebrałem:) tylko te bzyczenie lampy …;( poza tym ok. jak sprawdzi się w pełnym słońcu… czy da radę.. zobaczymy mam nadzieje że będzie dobrze:)

Ponury
01-05-2013, 21:43
Do bzyczenia można się przyzwyczaić. Już dawno przestałem na to zwracać uwagę. Tylko pobaw się nią trochę i wprowadź stałą korektę siły błysku w ustawieniach, zaoszczędzisz sporo czasu :) A co do pełnego słońca powinna dać radę, trochę takich zdjęć zrobilem i było ok

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

josephcom
14-05-2013, 17:52
No i jest problem ;( z poziomu body (6D) nie można zmienić nastaw, jedynie można włączyć hss można również wybrać tryby pracy poza multi. Po załączeniu multi lampa głupieje przechodzi w TTL i wyświetlacz w lampie co chwilę odświeża obraz. Manual działa (błyska) tylko z załączonym hss (zdarzyło się że kilka razy zadziałał z wyłączonym hss). Jeśli dokonuję zmian na lampie wszystko jest OK. Mam nadzieje że to sprawa softu, czy ktoś z Was miał problemy z tą lampą jeśli tak to z jakim body. Może ktoś ma pozytywne doświadczenia niech również napisze z jakim body działa poprawnie sterowanie z poziomu aparatu.

Usjwo
15-05-2013, 00:55
Ala z którą lampa? Nissin czy YN. U mnie YN568 z 6D działa bez problemu.

josephcom
15-05-2013, 08:45
Ala z którą lampa? Nissin czy YN. U mnie YN568 z 6D działa bez problemu.

Chodzi o o nissin Di866 Mark II. Jak zmienic tytul watku? Teraz powinien byc Nissin Di866 Mark II+6D+YN-622=problemy:(

josephcom
16-05-2013, 02:16
Udało mi się przetestować na trzech różnych modelach aparatu canona 6D, 500D i 1Ds Mark3 i na wszystkich to samo wynika że lampa trafiła mi się uszkodzona.

josephcom
17-05-2013, 22:44
Lampa trafiła do serwisu bardzo ciekawy jestem jak serwis Nissana działa w Polsce, praktycznie nawet oryginalnego canona można kupić nowego z defektem więc mam nadzieję że lampa przyjdzie szybko z serwisu i spełni moje oczekiwania.