PDA

Zobacz pełną wersję : Parasolka w terenie a moc lampy

miszak
25-04-2013, 14:17
Mam w planie do zrobienia trochę fotek w plenerze. Będą to osoby 1-3 fotografowane w czasie zachodu/wschodu słońca z relatywnie długim czasem naświetlania w celu zachowania światła zastanego, doświetlone lampą poprzez parasolkę transparentną (ewentualnie mały, przenośny softboxik ).

Muszę kupić lampkę do 400 zł. Jeśli macie doświadczenie w podobnej sytuacji to poradźcie. Czy YN-468 II ze swoją dość słabą mocą poradzi sobie czy też należy raczej wybrać YN 560II (lub 460 II bo też jest trochę mocniejsza od 468). Do innych późniejszych zastosowań może przydałby się TTL chociaż w pomieszczeniach bardzo mało fotografuję. Jakieś tam doświadczenie z manualnymi lampami mam ale z wiekiem człowiek staje się coraz bardziej wygodny 8-)

Głównie chodzi mi o moc.

obcy21
26-04-2013, 09:35
wiadomo im mocniejsza tym lepsza, zawsze możesz z mocą zejść w dół, w górę ciężko. Bierz mocniejszą...

Cichy
26-04-2013, 09:40
Przy parasolce stracisz dużo błysku... Lepszy softbox będzie.

miszak
26-04-2013, 11:15
Przy parasolce stracisz dużo błysku... Lepszy softbox będzie.

No tak ale jaki softbox za kilka(dziesiąt) zł ? Dodam, że musiałby być mały po złożeniu i bardzo mobilny (samoloty). Softbox z prawdziwego zdarzenia odpada (cena, wymiary, statyw) a takie jakieś dmuchane wynalazki nie do końca mnie przekonują albo inaczej - nie miałem z nimi nigdy styczności. Parasolka ma tą zaletę, że spokojnie można ją na jakiejś goorilli zamocować albo ball bangee jak nie ma dużego wiatru.

Jeśli macie jakieś propozycje softboxa mobilnego to chętnie się dowiem co się sprawdza.

I jeszcze jedno - to może parasolkę odbijającą zamiast transpartentnej? Mam i taką i taka ale nigdy nie miałem odbijającej (srebrno-czarna) na zewnątrz ... wstyd się przyznać ;-)

arapaho
26-04-2013, 16:02
Polecam cos takiego od LASTOLITE:

Karlu Photographic : Lastolite EzyBox Hotshoe Extending Handle 73-221cm [2435] - Ł37.99, Bowens, Colorama, Interfit & Lastolite Pro Dealers (http://www.karlu.com/product_info.php?products_id=12531)

Jesli chodzi o mobilnosc, to parasolki raczej sa malo odpowiednie, choc najtansze ...
W internecie mozna wyszukac wiele podobnych rozwiazan mobilnych, duzo tanszych... made in skosno...

Greg S
26-04-2013, 17:59
Ja zaproponowałbym parasolkę białą z odbłyśnikiem. Przykład z allegro:
LINK (http://allegro.pl/parasolka-odbijajaca-z-wewn-dyfuzorem-110-cm-pro-i3205071887.html)

Pozdr.

WojtekW
26-04-2013, 18:51
Na wschody/zachody słońca taka parasolka jak podał Greg spokojnie starczy, ewentualnie możesz przyszaleć i kupić większą.

miszak
26-04-2013, 22:44
Lastolite za duży do transportu.

Widziałem podobne o wielkości ok.20x30 cm ale czy to będzie lepsze od parasolki 80-100cm ? Większa odpada z przyczyn prozaicznych ;-)

wiktor2323
28-04-2013, 10:16
Lastolite za duży do transportu.

Widziałem podobne o wielkości ok.20x30 cm ale czy to będzie lepsze od parasolki 80-100cm ? Większa odpada z przyczyn prozaicznych ;-)
Jeśli softbox ma być takiej wielkości to ja wolałbym parasolkę.
Poszukaj parasolek składanych " na dwa". W Polsce nie widziałem ale na ebayu znajdziesz spokojnie

majson
28-04-2013, 12:54
Polecam softbox rozkładany jak parasolkę f-my Phottix "easy up".Jest dobrze wykonany.W komplecie dodają jeszcze grid. Używam i sobie chwalę.