Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do 350d
Mam problem, chce kupic obiektyw do 350 z zoomem 70-300, myslalem o obiektywie ze stabilizacja jednak nie wiem czy jest wart takich pieniedzy i czy jest dosc dobry, moze pomozecie wybrac cos innego? Potrzebuje go glownie do robienia zdiec widokow, obiekty w oddali czasami cos w ruchu; z gory zaznaczam ze jestem poczatkujacym amatorem ale chce kupic tak zebym nie musial zmieniac za jakis czas. Zalaczam strone na ktorej znajduje sie obiektyw ktory mam na oku.Dzieki.http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16830120189
Do widoków to nie teleobiektyw tylko coś szerokiego... coś od 17/18mm. Tak czy inaczej nie ma obiektywu uniwersalnego... 70-300 to do dalszych obiektów ok ale nie widoki. Jeśli już chodzi o ten zakres ogniskowych to szkoda by mi było kaski na taki. Wolałbym kupić Sigme 70-300 APO DG a różnice zostawić i dozbierać do czegoś szerokiego.. A własnie kupiłeś samo body? czy masz KITowy obiektyw 17-55mm? na przymkniętej przysłonie robi całkiem fajne zdjecia...
PS zanim dodasz nowy temat skorzystaj z SZUKAJ bo takich tematów było już multum...
Ok, pomysle o tym co napisales. Canona wlasnie kupilem z kitowym obiektywem 18-55. Dzieki
Niedawno mialem podobny problem - zastanawialem sie nad 70-300/4.0-5.6 IS USM lub 70-200/4.0 L USM. Problem rozwiazalo przejscie sie do sklepu i porownanie wszytstkich trzech na zywo. Sigma odpadla (byla jakas taka.... plastikowa), zdecydowalem sie na 70-300. Z IS jestem pozytywnie zaskoczony.
Ok, pomysle o tym co napisales. Canona wlasnie kupilem z kitowym obiektywem 18-55. Dzieki
No skoro masz KITa to na początek powinno wystarczyć jeśli chodzi o widoczki..
Sigma odpadla (byla jakas taka.... plastikowa), zdecydowalem sie na 70-300. Z IS jestem pozytywnie zaskoczony.Plastikowa.. no może i tak wygląda w porównaniu z tym Canonem, ale dla mnie jest ważniejsza jakość zdjęć i kryterium jakość/cena..
Jak chcesz jakiegos zooma, to polecam na poczatek Sigma'e 70-300/4-5.6 DG Apo. Oprocz zooma bedziesz mial tez makro. Bardzo dobry obiektyw.
Jak chcesz jakiegos zooma, to polecam na poczatek Sigma'e 70-300/4-5.6 DG Apo. Oprocz zooma bedziesz mial tez makro. Bardzo dobry obiektyw.
No włąsnie.. to że nie wygląda jak Lka nie znaczy że jest zły.. ja sobie go chwale!
dla mnie jest ważniejsza jakość zdjęć i kryterium jakość/cena..
Mysle ze nie tylko dla ciebie. Tyle ze przelicznik jakosc/cena jest bardzo osobisty - nie zapomnij ze canon ma IS ktory w pewnych warunkach dosc pozytywnie wplywa na jakosc :) - oba szkla sa stosunkowo ciemne.
maurycyj
25-02-2006, 16:03
A'propos Sigmy 70-300APO (do użytkowników):
na jakiej ogniskowej kończy się przysłona 4?
Pozdrowienia
maurycyj
Paweł Ubysz
25-02-2006, 18:01
A'propos Sigmy 70-300APO (do użytkowników):
na jakiej ogniskowej kończy się przysłona 4?
U mnie około 130 mm
Do widoków to nie teleobiektyw tylko coś szerokiego.
Kto Ci takich rzeczy naopowiadal ? Bez obrazy ale warto zanim bedziesz radzil ludziom siegnal do jakiejs ksiazki z podstawami fotografowania.
Co do wyboru obiektywu to warto sie zastanowic nad plusami i minusami konkretnych szkiel. Kupno Sigmy 70-300 wiaze sie z trzema dosyc sporymi problemami a mianowicie ciemnoscia, wolnym af i strasznie dlugim obiektywem ktory na 300 mm dosyc trudno utrzymac w bezruchu. Za to otrzymuje sie calkiem przyzwoita jakosc za stosunkowo niewielka cene.
Wlasciwie sporo z poprzednio wymienionych wad likwiduje IS w 70-300 IS ... latwiej cos ustrzelic bez poruszenia a i obiektyw dzieki USM jest sporo szybszy. Z ogolnie pojeta jakoscia zdjec jest juz roznie (warto zobaczyc w archiwum bo widzialem chyba watek o takiej sobie wspolpracy tego szkla z dSLR - sam nie posiadam wiec nie bede wymyslal)
Niezlym (o ile nie najlepszym) ale drogim wyborem bedzie canon 70-200/4 L. Ten wygrywa bezdyskusyjnie jakoscia zdjec i szybkim AF. Nie posiada jednak IS co w trudnych warunkach moze byc duzym problemem.