Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr UV i polar na 10-22 mm ?!

Mylkes
24-04-2013, 11:40
Witam.

Poszperalem troszke wątków na forum lecz nie znalazłem satysfakcjonujacych odpowiedzi... Wiem, ze na filtrach sie nie powinno oszczędzać, a zniekszralcenia na zdjęciach nie sa oczekiwane. Jestem zwolennikiem filtrów a bardziej dodatkowego zabezpieczenia ;) a wiec poszukuje czegos rozsądnego na w/w obiektyw C 10-22 mm jest szeroko kto ma ten obiektyw albo podobne prosze o podanie dobrych i tych lepszych filtrów UV i polarków, wyczytałem, ze sa możliwe zniekszralcenia i winieta.
Oczekuje konkretnych odpowiedzi:
Marka powłoki bo slim to chyba postawa przy takiej ogniskowej..?! ;)
Z góry dzieki za wasze sugestie pozdrawiam

YaneC
24-04-2013, 12:34
Mam i polecam ten:
Filtr B+W UV Slim MRC 77 Gwar. 5 lat NOWY 77mm (3182154247) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-b-w-uv-slim-mrc-77-gwar-5-lat-nowy-77mm-i3182154247.html)

comatus
24-04-2013, 12:41
Z 10-22 używałem Marumi WPC (Water Proof Coat) - stosunkowo tani. Byłem zadowolony.
Dodatkowo bardzo łatwo się czyścił. Polara nie używałem.

Mamrot
24-04-2013, 12:47
A do czego ci polar przy tak szerokim kącie? Bo jeżeli do przyciemniania nieba, to odradzam.
Będziesz miał zdecydowanie różną intensywność działania filtra na przeciwległch bokach kadru.
Co do firm, to przy porównaniach UV-ek nie widziałem różnicy, tak więc nie ma co przepłacać.
W przypadku polara i gęstych szarych ja zauważałem aptekarskie różnice na korzyść tych renomowanych
i kupje B+W lub Heliopany. Ale ostatnie filtrowe zakupy robiłem jakieś pięć lat temu i w tym czasie coś mogło się zmienić.

Mylkes
24-04-2013, 13:12
No nie mam zamiaru przeplacac i raczej na B+W z UV no jedynie polarki ale to jak poczuje taka potrzebe.;) a normalnie sie nie skusze bo za drogo, mam hoye pro 1 slim moze go zdjąć z 70-200 a tam kupic jakiś marumi slim i tyle w temacie? W media mozna kupic normalny marumi slim za 60 zł podajrze tylko, czy bedzie widoczna jakość na obrazku. Podawajcie prosze konkretne modele bo jak wiadomo niektóre firmy robią gowniane i dobre zalezy z jakiego przedziału.

Co do polarka to nie sądziłem, ze moze bardziej szkodzić, niż pomoc ale dzieki za info ;)