Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 60D - losowy AF z przewagą BF przy szerszym końcu zooma.

Misioo
23-04-2013, 01:14
Mam bardzo dziwny problem związany z pracą AF w nowym 60D. Dotyczy obydwu moich obiektywów (EF-S 10-22 oraz EF 28-135IS) i polega na losowej pracy AF (z przewagą silnego BF) gdy obiektyw ustawiony jest na najmniejszą ogniskową i zanika wraz ze wzrostem tejże (a w zasadzie wraz ze spadkiem jasności obiektywu na danej ogniskowej, o czym za chwilę). Zaczęło się od tego, że zauważyłem sporo zdjęć przy ogniskowej koło 28 z ostrością ustawioną za płaszczyzną w którą celuję (np ostrzę na oczy, a ostry jest pukiel włosów z tyłu głowy lub ściana za modelką). Postawiłem aparat na statyw i zacząłem "drążyć temat".

Zaobserwowałem następujące zależności:
- gdy obiektyw ustawiony jest na najmniejszą ogniskową (obydwa moje obiektywy mają wtedy jasność 3.5), AF działa losowo z przewagą ustawiania ostrości za miejscem, w które celuje,
- gdy zwiększam ogniskową od momentu, w którym jasność obiektywu spada do wartości 4 problem zdecydowanie maleje,
- od jasności 4.5 problem znika
- problem nie zależy od wybranego punktu AF
- problem nie występuje przy ostrzeniu na matrycy w trybie LV
- problem występuje na obydwu moich obiektywach (innych szkieł nie testowałem, bo wokół sami nikoniarze)
- nie zauważyłem wpływu intensywności oświetlenia zastanego na wyniki

Nasuwa się wniosek, że im obiektyw jaśniejszy, tym AF gorzej pracuje lub coś jest (mówiąc kolokwialnie) zwalone. Efekt bardzo dobrze jest widoczny w trybie LV, gdzie łatwo mogę porównać pracę AF przy pomiarze odległości z matrycy i czujników (widać to również na skali odległości). Moje obiektywy pracowały bez zarzutu z body 30d. Puszka jest na gwarancji, więc pewnie czeka mnie Żytnia.

SkowronWro
23-04-2013, 08:30
masz filtry uV na szkłach? miałem to samo, duzy bf, zdjąłem filtr i jest ok. Co prawda to sigma 2.8 była ale jak dałem 4.0 to juz problemu nie bylo.

Bangi
23-04-2013, 10:12
Ja ze swoją 60-tką problemów nie mam z żadnym szkłem, ale nieśmiale zwracam uwagę, że przy wyższych wartościach przesłony, problem może być mniej widoczny, bo po prostu poszerza się GO, co nie oznacza, że problemu nie ma.
Wydrukuj sobie autofocus test chart (wygooglasz bez problemu), aparat na statyw i potestuj.

Misioo
23-04-2013, 18:56
masz filtry uV na szkłach? miałem to samo, duzy bf, zdjąłem filtr i jest ok. Co prawda to sigma 2.8 była ale jak dałem 4.0 to juz problemu nie bylo.

Mam grzecznie UV na każdym szkle. Odkręcę i przetestuję.

Ja ze swoją 60-tką problemów nie mam z żadnym szkłem, ale nieśmiale zwracam uwagę, że przy wyższych wartościach przesłony, problem może być mniej widoczny, bo po prostu poszerza się GO, co nie oznacza, że problemu nie ma.
Wydrukuj sobie autofocus test chart (wygooglasz bez problemu), aparat na statyw i potestuj.

Myślę, że jednak w tej sytuacji GO się nie poszerza, bo ponieważ jednocześnie z utratą jasności, rośnie ogniskowa. Test chart sobie wydrukuję i sprawdzę bez filtrów UV.