Zobacz pełną wersję : Canon 1100D + adapter m42 + YN 568EX = brak siatki AF z lampy
Witam,
Jestem posiadaczem Canona 1100D którego używam głównie przez adapter m42 (z potwierdzeniem AF) z różnymi obiektywami i błyskam do tego lampką YN 568EX. Mój problem polega na tym że o ile z obiektywem kitowym lampa rzuca laserem ładną siatkę wspomagającą AF, o tyle z adapterem m42 siatki brak i nijak nie udało mi się jej zmusić do tej funkcji. Mógłby ktoś podpowiedzieć czy da się to jakoś pokonać? :)
Pozdr
QBANIN
Nie da się. Przełącz obiektyw kitowy w tryb ręcznego ustawiania ostrości i siatki też nie będzie. Adaptery z potwierdzeniem udają aparatowi obiektyw przełączony na MF.
No to lipa :P Dzięki za odp.
A do czego ta "ładna siatka" miałaby służyć, jak nie ma autofocusa? Przy recznym ostrzeniu raczej nieprzydatna.
Przy recznym ostrzeniu raczej nieprzydatna.
Ano właśnie przydatna w kiepskich warunkach oświetleniowych gdy nie ma na czym focusa złapać.
Potrafisz na matówce 1100D ustawić ostrośc przy "oświetleniu" tylko wspomagacza??? Szacun!
Aleximov
19-04-2013, 09:26
Witam,
Potrafisz na matówce 1100D ustawić ostrośc przy "oświetleniu" tylko wspomagacza??? Szacun!
Przecież QBANIN pisał, że ma adapter z dandelionem (potwierdzenie AF) - wystarczy ustawiać na "piknięcie" a nie na matówkę... (używałeś kiedyś takiego adaptera?) Ale jak jest za ciemno, to "piknięcia" niestety nie będzie i jest problem... Ja czasem doświetlam sobie zewnętrzną latarką diodową (punktową, 3W).
Pozdrawiam, Alex
Nie potrafisz zrozumieć tematu wątku? Szacun!
Jeśli nie zauważyłeś to zadałem (jak widać) proste pytanie odnośnie możliwości technicznych sprzętu, a nie prośbę o ocenę moich umiejętności.