Zobacz pełną wersję : Jakie punkty AF i tryby w danej sytuacji?
Cześć,
chciałem się was zapytać jakich punktów AF i trybów używacie w różnych sytuacjach.
Mam kilka sytuacji dla przykładu:
1. Statyczny portret: czy mając np 5d mkIII lub inny z dużą liczbą pól wybieracie punkt który was interesuje, czyli przechodzicie przez naście punktów żeby wybrać ten właściwy? (to chyba zajmuje sporo czasu)
2. Krajobraz: środkowy i przekadrowanie? a może macie włączone wszystkie punkty? (używacie w ogóle czasem włączonych wszystkich punktów?)
3. Dynamiczna akcja na servo: środkowy czy wszystkie, a może tylko boczne?
4. Reportaż np ślubny
5. Street photo
6. Zwierzęta
i wiele innych
Tomeksad2
14-04-2013, 15:09
Obiektem jaki najczęściej fotografuję to moja córka, a obiektywem używanym w 80-90 % to 50 ,14 więc GO mała bo tak lubię. W tej sytuacji to wybieram punkt jaki mi najbardziej pasuje do kadru, które dość często zmieniam. W 40D nie ma aż tak dużo punktów i sterownikiem trwa to bardzo krótko. Czasem servo czasem nie, to zależy od sytuacji. Przekadrowywania nie ryzykuję przy małej GO. Dziecko nie musi biegać czy nawet chodzić by przy małej GO wyszło nieostro. Nawet jak siedzi to się rusza, sięga po coś, nachyla się, rusza głową i to wystarczy by ostrość była w lesie.
Będzie ogólnikowo.
1. Statyczny portret: czy mając np 5d mkIII lub inny z dużą liczbą pól wybieracie punkt który was interesuje, czyli przechodzicie przez naście punktów żeby wybrać ten właściwy? (to chyba zajmuje sporo czasu)
Przejście pomiędzy punktami trwa bardzo krótko. Przy małej głebi ostrości teoretycznie nie powinno się przekadrowywać, chyba że umiesz to robić.
2. Krajobraz: środkowy i przekadrowanie? a może macie włączone wszystkie punkty? (używacie w ogóle czasem włączonych wszystkich punktów?)
Przy krajobrazie równie dobrze możesz wyłączyć AF.
3. Dynamiczna akcja na servo: środkowy czy wszystkie, a może tylko boczne?
Zależy od sytuacji.
4. Reportaż np ślubny
j/w
5. Street photo
j/w
6. Zwierzęta
j/w
i wiele innych
Ogólnie jeśli będziesz myślał w czasie robienia zdjęć, to pytania o punkty AF okażą się być zbędnym. Przewiduj akcję jeśli się da. Bierz te wszystkie punkty AF oraz sytuacje na logikę i przede wszystkim ostrz tam gdzie chcesz żeby było ostro :) Technika w jaki sposób ta ostrość została ustawiona ma marginalne znaczenie.
AF jest wielofunkcyjnym narzędziem. Szczególnie w nowych aparatach jak 5Dmk3. Musisz próbować różnych ustawień w różnych sytuacjach aż do momentu kiedy będziesz wiedział co najlepiej dla ciebie działa.
Np w przypadku portretów ustawiam tylko na 15 aktywnych punktów i włączam precyzyjny punkt.
Reportaż/akcja- servo 9aktywnych punktów i rozszerzone pole do 9AF
Do krajobrazu nigdy nie używam AF.
waka
Moze to ci pomoze?
Everything about the Canon EOS System and more - YouTube (http://www.youtube.com/user/ChristopherKblog?feature=watch)