Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DPI zdjęcia

massi
12-04-2013, 16:14
Witam,
Ostatnio zainteresowałem się wartością dpi zdjęcia. Wiadomo że wartość np od 240 dpi w pionie i poziomie daje bardzo ładnie odwzorowane zdjęcia na kartce papieru.

Ale co mnie zaniepokoiło, dlaczego surowe zdjęcia z mojego canon 600d w formacie jpg daje jedynie 72 dpi w pionie i poziomie ? Czy mogę gdzieś tą wartość zwiększyć ?? W plikach RAW nie pokazuje tej wartości.

marbudzyk
12-04-2013, 16:21
Ja wprawdzie robie tylko RAWy i nie znam akurat tego modelu Canona ale powinno być jakieś ustawienie "JPG - High Quality" lub "JPG - maximum" itp. Może poszukaj w menu dotyczącym jakości zdjęcia...?
Pozdrawiam. Marek

shutter
12-04-2013, 16:28
Wartość dpi ma znaczenie bezpośrednio przy wydruku, gdzie dokonujemy przeniesienia obrazu na konkretną powierzchnię o konkretnych wymiarach wyrażonych w centymetrach lub calach. Natomiast samo zdjęcie w aparacie nie ma określonego wymiaru w centymetrach czy calach, tylko określoną wartość bezwzględną wyrażoną w ilości pikseli. To że gdzieś się tam wyświetla 72dpi o niczym jeszcze nie świadczy. Mając np. zdjęcie 3000x2000px przy wydruku powiedzmy 300dpi będziemy mieli wydruk 10 na 6 i 2/3 cala, a przy wydruku 150dpi otrzymamy format 20 na 13 i 1/3 cala itd. Ale nadal będzie to to samo zdjęcie. Tak więc wartość dpi przy robieniu zdjęcia niczego nie zmienia.

Merde
12-04-2013, 16:30
Informacja o DPI ma znaczenie dopiero w momencie wydruku. Zdjęcie o rozdzielczości 5184 x 3456 i 72 DPI nie różni się ilością informacji od takiego o rozdzielczości 5184 x 3456 i 300 DPI.
Było o tym wielokrotnie na forum.

shutter
12-04-2013, 16:32
Ja wprawdzie robie tylko RAWy i nie znam akurat tego modelu Canona ale powinno być jakieś ustawienie "JPG - High Quality" lub "JPG - maximum" itp. Może poszukaj w menu dotyczącym jakości zdjęcia...?
Pozdrawiam. Marek

Akurat to ustawienie JPG ma wpływ jedynie na wielkość kompresji (wielkość pliku), a przez to na jakość zdjęcia. Format JPG jest formatem stratnym - im większa kompresja i co za tym idzie rozmiar pliku, tym gorsza jakość. Nie wpływa przy tym na rozdzielczość zdjęcia.