Zobacz pełną wersję : Odzyskiwanie CR2 po formacie karty
marcinmateusz
07-04-2013, 21:29
witam,
wczoraj robiłem zdjęcia na weselu i w niechcacy SFORMATOWAŁEM kartę, w wyniku czego ok 200 zdjec poszlo z dymem.
od razu karte wyjalem z aparatu i nie ruszałem jej wiecej.
aparat to canon 60d, a pliki to CR2, czyli RAW canona.
Od rana siedze używam wszelakich programów, min testdisk, image rcovery, recuva, imspektor, badcopy i nic.
Totalne zero w wyszukiwaniach, co mnie dziwi bo karty używam dlugo i na pewno którys z programów by chociaz jakies JPG odnalazł a tu nic.
Trace powoli nerwy, ale wierze gleboko, ze uda sie cos z tego wyciagnac.
I stad moje pytanie do was, uzytkownicy c-b, czy jest jakis sposob na odzyskanie tych zdjec ??
PS: od rana przeszukuje fora, ten post to ostatecznosc, gdyz nic nie zdziałałem
TestDisk Download - CGSecurity (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download)
Najlepszy program do odzyskiwania danych. Tylko trzeba w opcjach wybrać rodzaj szukanych plików. Domyślnie ma zaznaczone wszystkie i troche mu się miesza. Jak zaznaczysz CR2 to ładnie wszystko powinien znaleźć.
Druga sprawa to "Low Level format" nie wiem czy 60D ma tą opcję ale jeżeli tak to raczej pozamiatane.
KuzynPit
07-04-2013, 23:46
ja mam program Lexara na dysku, od znajomego co dostał z kartą i powiem Ci że spokojnie mi rawy z 400d sprzd hmm kilku miechów odzyskiwało mimo ze format karty był, bo miałem kartę która lubiała samoczynnie po wyjęciu usunąć zdjęcia.. Lexar Image Rescue (https://www.dropbox.com/s/a15hca50hnyh9yi/ImageRescue2.rar) Wypakowujesz, odpalasz program i działa. Poźniej tylko trzeba zaznaczyć w ustawieniach dany format zdjęcia w jakim ma przywrócić.
Digital Image Recovery też?
jak z weselnych tańców to pal licho ;) pewnie innymi zastąpisz :D
Spróbuj darmowy PHOTOREC, mi odzyskał wszystkie pliki jpg i cr2 po formacie karty
SanDisk RescuePRO również odzyskuje 100% plików po formacie karty (oczywiście nie zapisuj kolejnych zdjęć na karcie, bo nadpiszesz i będzie po ptokach :) ).
Spróbuj darmowy PHOTOREC, mi odzyskał wszystkie pliki jpg i cr2 po formacie karty
Photorec jest częścią pakietu Testdisk, o którym pisał r00mak.
Też polecam :-)
marcinmateusz
08-04-2013, 16:11
Lexar Media Image już 30% i dalej 0founds.
po formacie karty od razu ją na bok i nie ma szans, żeby coś było nadgrane itp.
Dziwi mnie to strasznie, zaraz zobacze inne karty, bo posiadam aż 4 takie same (SanDisk Extreme 8gb, 10clas)
ale w przeszłości jaką kolwiek karte nawet digital image próbowałem zawsze coś znalazł,
A tutaj karta fotografa na której nagranaych były tysiace zdjęć i w każdym programie 0founds....
A zna ktos dokładnie testdiska, moze jakies odzyskiwanie partycji itp itd.
Może to problem z czytnikiem kart, próbowałeś na innym?
Mnie tyłeczek uratowała Pandora Recovery 2.2.1 - dobreprogramy (http://www.dobreprogramy.pl/Pandora-Recovery,Program,Windows,18186.html)
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/uszkodzone-raw-w-5d-markii-84373/index2.html#post1152720
A jak nie zadziała, za Kolegami TEstdisc i photorec http://traxter-online.net/testdisk-photorec-odzyskiwanie-danych/
Przewiń do PhoteRec – odzyskiwanie plików
marcinmateusz
08-04-2013, 17:15
Mamy postęp dzięki PANDORA RECOVERY:
pokazał się plik "ReadyBoostPerfTest.tmp", który ma 8mb,
i to wszystko, patrzac na date utworzyony został
jak sie bawiłem testdiskiem wczoraj.
A tak pozatym to dalej nic nie znalazł.
przetestowałem też inne karty, i też NIC,
więc może cos jest z tym czytnikiem.
Nie mogę znaleźć technicznych informacji na temat "Low-Level format" jaki jest w aparatach. Wiem, że nie jest to prawdziwy Low-Level format, jaki był stosowany w przypadku dawnych dysków twardych, ale jakiś odpowiednik. Co ludzie sugerują na różnych forach to, że aparat zapisuje zera lub przypadkowe dane we wszystkich sektorach karty, żeby znaleźć i zmapować ewentualne uszkodzone sektory.
Jeżeli tak to działa tzn. że dane są "nadpisane" i żaden software tego nie odtworzy. Może jest szansa że specjalizująca się w odzyskiwaniu danych firma byłaby w stanie coś wyciągnąć, ale prawdopodobnie kosztowało by to bardzo dużo.
Na przyszłość polecam nie używać Low-Level formatu, jeżeli nie jest to absolutnie konieczne.
W polskojęzycznej wersji aparatu nazywa się to "Formatowanie Pełne"
Jeszcze chciałem dodać kawałek z instrukcji:
Formatowanie karty lub usunięcie danych powoduje wyłącznie zmianę informacji dotyczących zarządzania plikami. Faktyczne dane nie są całkowicie usuwane z karty. Należy o tym pamiętać w przypadku sprzedaży lub wyrzucania karty. Przed wyrzuceniem karty należy przeprowadzić jej pełne formatowanie lub zniszczyć ją fizycznie, aby nie dopuścić do ujawnienia danych.
Co sugeruje, że po pełnym formatowaniu dane są nie do odzyskania.
A ja jeszcze dodam, gdyby to nie było dla kogoś oczywiste ;-), że przy próbie odzysknia danych ze sformatowanej karty nie powinniśmy pracować na samej karcie.
Powinno się zrzucić obraz karty i podejmować próby odzyskania danych dopiero z tego obrazu. Zmniejszamy ryzyko dalszej destrukcji informacji na karcie podczas maniupolwania na danych programem do odzyskiwania.
szambonur
08-04-2013, 23:17
Moje zdanie jest takie, że jak bardzo by mi zależało na tych zdjęciach to bym nie błądził i szukał harcerskich rozwiązań tylko zlecił to firmie co profesjonalnie się takim odzyskiwaniem zajmuje. Pewnie z pięć stówek by to może kosztowało i problem rozwiązany...
KuzynPit
08-04-2013, 23:55
A ustawiłeś odpowiedni format pliku, weź zarówno cr2 jak i crw zaznacz w preferencjach i high level search i pamiętam ze mnie wtedy zawsze coś odzyskało...
marcinmateusz
09-04-2013, 10:58
Szambonur ma racje.
Więc pytanie z innej beczki,
zna ktoś takie firmy specjalizujące się,
Ale naprawdę godne polecenia ??
spróbowałbym jeszcze programem ReCuva
a z firm godną polecenia jest ONTRACK Odzyskiwanie danych Kroll Ontrack - informatyka śledcza, programy do odzyskiwania danych z dysku, skasowanych plików, HDD, VMware, ochrona danych (http://www.krollontrack.pl)
spróbowałbym jeszcze programem ReCuva
a z firm godną polecenia jest ONTRACK Odzyskiwanie danych Kroll Ontrack - informatyka śledcza, programy do odzyskiwania danych z dysku, skasowanych plików, HDD, VMware, ochrona danych (http://www.krollontrack.pl)
i tak i nie.
kiedys padł mi dysk, gdzie bylo cale archiwum. wyslalem dysk, zapłaciłem za wycenę (!) 150 zł. A wycena brzmiała: 5000zl netto i 20% szans na odzyskanie. ;-)
no ale to byl dyskHDD, a my tu o karcie CF rozmawiamy, wiec troche OT.
golek
Ja dzisiaj odzyskałem 144 zdjecia z karty która była sformatowana (w 6D) i zrobione było już nowych 160 zdjęć (na całą kartę wchodzi 480 zdjeć). Uzywałem własnie ReCuva.
jak to nie był format niskiego poziomu to recuva powinna dać radę, tak samo z ontrakiem
pogogluj bo jest parę firm polecanych które odzyskują dane
Sprawdź inny czytnik i gniazdo USB w kompie.
daj znać jak poszło, będzie dla potomnych bo to częsty problem ;-)
Mamy postęp dzięki PANDORA RECOVERY:
pokazał się plik "ReadyBoostPerfTest.tmp", który ma 8mb,
.
A przypadkiem nie aktywowałeś w systemie Windows funkcji "Ready Boost" ?
bo testdisk tego chyba nie zrobił - raczej system
marcinmateusz
16-04-2013, 13:41
nic nie aktywowałem na pewno nie umyślnie. plik o którym mowa powstał ok godziny 18, ja walczyłem programami od rana.
Więc to chyba juz nie miało nic wspólnego z efektami programów. pozatym mój czytnik tylko "odczytuje", nie moge nic na żadną karte nic wrzucić.
Karta wróciła od speca z laborki policyjnej:
KARTA JEST JAK NOWA, totalne zero, nic na niej nie ma.
Czyli musi się potwierdzić opcja z tym "pełnym formatem".
Dzięki wszystkim za zaangażowanie, ale nici z tego.
A dla potomnych:
Canon 60D robi pełnego formata.
szambonur
16-04-2013, 13:47
Ja mam inną teorię na to, ale nie chcę Cię dołować...;)
Nie ma czegoś takiego jak pełny format i żeby żaden ślad po tym nie został. Nośniki, dyski twarde, płyty... mieli się w specjalnych niszczarkach żeby nie było możliwości odczytu...
marcinmateusz
16-04-2013, 13:51
pogodziłem sie ze wszystkim,
słucham :D
format - to tak naprawdę nadpisanie w tablicy dysku/taka karta informacji gdzie informację są zapisane na dysku/karcie, normalny format nie powoduje wyczyszczenia dysku tylko zmianę wpisu w tej "tablicy" ze jest "pusto", wtedy nowe rzeczy nadpisują poprzednie dane
na dyskach talerzowych często odzyskać idzie sformatowane i dodatkowo nadpisane pliki, a jak chcesz wyczyścić dysk (choć i tak nie masz 100% pewności) to nadpisujesz całą powierzchnię np. wartością 0 35 razy, każdy sektor, trwa to wieki ale coś tam wyczyściłeś, a pewność jest wtedy jak go namagnesujesz, zmielisz i rozpuścisz :)
szambonur
16-04-2013, 14:44
pogodziłem sie ze wszystkim,
słucham :D
Za dużo programów niewiadomego pochodzenia przegrzebało tą kartę. Trzeba było od razu udać się kto wie od czego zacząć....
Moj przypadek:
1. zgranie zdjęc z karty (miesci się około 450)
2. format na C6D
3. format na ND7000
4. 50 zdjec zrobionych na ND7000
4. recovery "recuva" 240 zdjec z Canona odzyskanych
nie ma czegoś takiego jak "pełen format" - zmienia się tablicę partycji, dane zostaną nie ruszone
jedyny sposób jak można plik usunąć do tego stopnia, że nie da się go odzykać, to tylko nadpisać dane w jego miejscu, a to i tak nie zawsze
nie ma czegoś takiego jak "pełen format" - zmienia się tablicę partycji, dane zostaną nie ruszone
jedyny sposób jak można plik usunąć do tego stopnia, że nie da się go odzykać, to tylko nadpisać dane w jego miejscu, a to i tak nie zawsze
Poza tym, że wszystko wskazuje na to, że "Formatowanie Pełne" dokonuje zapisu do każdego sektora karty w celu zmapowania uszkodzonych sektorów.
wiktor2323
16-04-2013, 20:48
Aż z ciekawości podpiąłem 8Gb do tego programiku co dawali razem z kartami Sandiska. Zdjęcia który były na karcie przed formatem znalazł wszystkie + jeszcze multum fot z wakacji :)
dziobolek
24-04-2013, 00:05
Dla zainteresowanych - Giveaway of the Day - free licensed software daily. Easy Digital Photo Recovery - Easy Digital Photo Recovery can recover photos from any media, including flash cards and hard drives. (http://www.giveawayoftheday.com/easy-digital-photo-recovery/)