Zobacz pełną wersję : Który aparat wybrać? Pomóżcie !
Witam
Chcę kupić z dziewczyną aparat taki typowo amatorski.. Wycieczka, wczasy jakieś sesyjki małe ..
Kompakt lub początkowa lustrzanka..
Wybraliśmy dwa modele:
Sony HX200V
Canon EOS 1100D 18:55
Który uważacie lepszy na nasze potrzeby.. Soniak ma większy zoom ale lustrzanka to już jakiś początek czegoś lepszego..
Dzisiaj w Media expercie jest ten Canon 1100D z dodatkowym obiektywem 15:300 za 1999zł co wy na to tylko jest 1100D DC .. co to dc oznacza ? bo ten poprzedni był IS ale bez tego obiektywu za 1649 zł
Pomóżcie w wyborze. Interesują nas te dwa modele chyba że ktoś przekona do innego :)
szambonur
07-04-2013, 21:15
Wybór jest prosty i oczywisty... Canon!!! :)
Ważne czy będziecie chcieli rozwijać sprzęt i brnąć w kierunku fotografii nawet tej amatorskiej :> jeśli nie i chcecie coś typowo na wakacje to według mnie lustrzanka idzie na drugi plan :p nie znam konkretnie dobrych modeli kompaktów, ale na pewno ktoś tu doradzi ;)
Jeśli to ma być początek czegoś to lepiej lustrzanka. Jeśli nie - kompakt bo to "coś" oznacza co najmniej ze 2-3 razy więcej pieniędzy wydanych na kolejne zabawki.
Co do oznaczeń, które podajesz, to nie mam pojęcia o co chodzi. Możesz napisać jaśniej? I bez pomyłek bo 15:300 to na pewno nie jest oznaczenie obiektywu.
pan.kolega
07-04-2013, 21:55
Cokolwiek wybierzesz, nie kupuj obiektywu 18-55 oznaczanego przez handlarzy jako DC. (Jeżeli masz zamiar go używać).
Ja zawsze mam dla zabawy taki wielki kompakt z tycim sensorem i długim zoomem, ale jako jedyny aparat raczej bym wybrał wiekszy obrazek. Natomiast jeśli cieszy Cię zoom do 810 mm to nie masz innego wyjścia i musisz brać Sony albo podobny kompakt.
Jeśli to ma być początek czegoś to lepiej lustrzanka. Jeśli nie - kompakt bo to "coś" oznacza co najmniej ze 2-3 razy więcej pieniędzy wydanych na kolejne zabawki.
Co do oznaczeń, które podajesz, to nie mam pojęcia o co chodzi. Możesz napisać jaśniej? I bez pomyłek bo 15:300 to na pewno nie jest oznaczenie obiektywu.
podstawowy obiektyw ma 18-55 i jest teraz w promocji z obiektywem 15-300 tyle wiem ;p Ogólnie wziął bym Canona tylko chodzi też trochę o ten zoom i właśnie nie wiem czy ten obiektyw 15-300 to da lepsze zbliżenie .. :) Wiem że zdjęcia dobre zależą od fotografa ale może macie jakieś stronki z porównaniem zdjęć tych dwóch modeli ? czytałem o tym modelu Canona mnóstwo i większość pisze że jak dla amatora to jest Super :) tylko ten zoomm..
--- Kolejny post ---
Cokolwiek wybierzesz, nie kupuj obiektywu 18-55 oznaczanego przez handlarzy jako DC. (Jeżeli masz zamiar go używać).
Ja zawsze mam dla zabawy taki wielki kompakt z tycim sensorem i długim zoomem, ale jako jedyny aparat raczej bym wybrał wiekszy obrazek. Natomiast jeśli cieszy Cię zoom do 810 mm to nie masz innego wyjścia i musisz brać Sony albo podobny kompakt.
możesz trochę jaśniej z tym oznaczeniem dla handlarzy .. no właśnie ta zabawa z zoomem tylko w tym canonie z podstawowym obiektywem nie za bardzo ;/
szambonur
07-04-2013, 22:29
a co to za wynalazek canon 15-300 ja pierwsze słyszę o czymś takim...
szambonur
07-04-2013, 22:32
a już wiem, to pewnie 75-300?
podstawowy obiektyw ma 18-55
Ale jaki? 18-55 Canona było chyba z sześć a wychodzi siódmy. Jeśli już to kupuj z 18-55 3.5-5.6 IS II.
i jest teraz w promocji z obiektywem 15-300
Nie ma takiego obiektywu. Jakiej to ma być firmy obiektyw?
Edit: Acha - jeśli to miałby być 75-300 to moim zdaniem lepiej sobie go odpuścić. I dokupić później np. Canon 55-250 IS.
szambonur
07-04-2013, 22:39
jedynka z siódemką przecież może się pomylić każdemu, nie róbmy tragedii...;)
a tak na poważnie zestawik wart tych 2000 zł, i masz fajny zakres ogniskowych. Ja bym kupił coś takiego na początek zabawy w fotografie...
a już wiem, to pewnie 75-300?
sory sory za błąd ; / 75-300 oczywiście
--- Kolejny post ---
tak tak 75-300 pomyliłem ;/
--- Kolejny post ---
Ale jaki? 18-55 Canona było chyba z sześć a wychodzi siódmy. Jeśli już to kupuj z 18-55 3.5-5.6 IS II.
Nie ma takiego obiektywu. Jakiej to ma być firmy obiektyw?
Edit: Acha - jeśli to miałby być 75-300 to moim zdaniem lepiej sobie go odpuścić. I dokupić później np. Canon 55-250 IS.
właśnie jest z obiektywem podstawowym IS II a ten 55-250 jaka cena orientujesz się?
--- Kolejny post ---
jedynka z siódemką przecież może się pomylić każdemu, nie róbmy tragedii...;)
a tak na poważnie zestawik wart tych 2000 zł, i masz fajny zakres ogniskowych. Ja bym kupił coś takiego na początek zabawy w fotografie...
sam już nie wiem czy warto .. ten 75-300 to będzie miał jakieś większy zakres zbliżeń ?
Prosta odpowiedź, nie wiesz co wybrać... Kup sobie kompakta, nie pchaj się na początek w lustro... Z tego co czytam najważniejszy dla Ciebie jest ZOOM, więc kup aparat typu MEGAZOOM i ciesz się mega przybliżeniem o kiepskiej jakości zdjęć.
Prosta odpowiedź, nie wiesz co wybrać... Kup sobie kompakta, nie pchaj się na początek w lustro... Z tego co czytam najważniejszy dla Ciebie jest ZOOM, więc kup aparat typu MEGAZOOM i ciesz się mega przybliżeniem o kiepskiej jakości zdjęć.
hmm.. z tego co czytałem to wszyscy chwalą, że dla amatora jest spoko.. a o jakość zdjęć też by chodziło..
szambonur
07-04-2013, 22:53
Głupio radzisz koledze... Wystarczyło powiedzieć że 18-55 będziesz używał do standardowych zdjęć, a jak chcesz większe przybliżenia to przekręcasz na 75-300 i że żaden megazoom nie da Ci tyle frajdy co taka nawet najprostsza lustrzanka...
na rzecz sony przemawiaja chyba tylko gabaryty oraz te 800mm (jesli potrzebujesz[a pewnie nie ;) ] oraz jesli daje to przyzwoita jakosc).
jezeli canon nie jest dla ciebie zbyt duzy na wycieczki to powinienes wybrac wlasnie jego (wg mnie najlepiej ze stabilizowanym kitem). niestety/stety jesli potrzebujesz "wiekszego zblizenia/zooma" to bedziesz musial w przyszlosci dokupic jeszcze jakis obiektyw (i to jeszcze powiekszy wymiary i wage zestawu). jaki to temat rzeka. na poczatek nic nie dokupuj i sprawdz czego potrzebujesz.
15-300 faktycznie nie istnieje. masz na mysli 75-300(sprawdzilem - wlasnie taki ma ten sklep w komplecie w wersji dcIII). nie mam pojecia co oferuje 18-55 dc III (poza tym ze nie ma stabilizacji :( ) ale wychodzi na to ze w tej ofercie oszczedziolbys z 400pln na tym 75-300 kosztem skazania sie na gorszy 18-55. moim zdaniem nie warto. tym bardziej, ze od 75-300 (ja uzywalem wersji II a nie dcIII - mnie rozczarowal) znajdzesz cos zdecydowanie ciekawszego (i w podobnej cenie - wspomniany przez ciebie 55-250 jest teraz na ceneo za 750pln, a sa tez i inne alternatywy - poczytaj dokladniej forum).
Głupio radzisz koledze
To wcale nie jest głupia rada. HX200V to bardzo dobry kompakt i dla początkującego fotoamatora zdjęcia z niego będą dużo ładniejsze, jak z 1100D z kitem. Będą bardziej ostre i kolorowe bez zabawy z softem. Polecasz zupełnie początkującemu lustrzankę, a za chwilę będziesz kazał grzebać się z RAW-ami, bo będą pytania - czemu te zdjęcia takie brzydkie? To przecież lustrzanka!!!
To najprostsza droga do zrażenia się fotografowaniem na samym wstępie przygody.
Jeśli wątkotwórcy po roku, dwóch, trzech zacznie (ewentualnie!) czegoś brakować przy fotografowaniu, wtedy będzie już sam wiedział, czy w ogóle potrzebuje lustrzanki.
A jeśli uzna, że tak, nie przypuszczam, aby przy podejmowaniu decyzji o zakupie brał pod uwagę odpowiednik dzisiejszego modelu 1100D, a tym bardziej kita. Myślę, że wybierze coś z półki, albo i dwie wyżej.
pan.kolega
08-04-2013, 00:13
możesz trochę jaśniej z tym oznaczeniem dla handlarzy .. no właśnie ta zabawa z zoomem tylko w tym canonie z podstawowym obiektywem nie za bardzo ;/
Chodzi o to, że Canon nie używa zadnego "DC" w nazwach tych obiektywów. Chodzi chyba o zamaskowanie faktu, że III to jest to dokładnie ten sam obiektyw co IS II, tylko bez doskonałej stabilizacji. Różnica cen jest znikoma, za coś co w innych obiektywach moze kosztować setki $. Nie widzę żadnego rynku dla wersji III poza nabywcami kompletnie niezorientowanymi.
Moje zdanie takie: podaruj sobie ten zestaw. Kup normalnie, 1100D ze standardowym obiektywem ZE STABILIZACJĄ. A potem dokup 55-250 IS, który daje znacznie lepszy obrazek od 75-300 i też ma stabilizację obrazu.
Owszem, w zestawie wychodzi taniej ale co z tego skoro to nie są dobre produkty? To, że jest promocja nie oznacza, że trzeba coś kupić.
Owszem, 75-300 da trochę większe przybliżenie niż 55-250 ale co z tego, skoro jakość obrazu na długim jego końcu jest kiepska?
A oferty na oba te produkty poszukaj sobie. Ceneo, Skąpiec, Allegro. Na szybko: po najniższych cenach masz 1100D z 18-55 IS II za 1233 PLN oraz 55-250 IS za 753 PLN. Trzeba pewnie doliczyć wysyłkę, która zazwyczaj w najtańszych sklepach jest najdroższa, ale uzyskujesz kwotę porównywalną do magicznej promocji w media ekspercie a dostajesz lepszy sprzęt.
Hejka. A ja polecę jeszcze coś innego. Skoro piszesz, że amator, a jednak chciałbyś mieć zacięcie na coś więcej, polecam na początek (oczywiście z rodziny Canona) to:
Canon PowerShot SX40 HS - Cyfrowe kompakty - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX40_HS/) lub ewentualnie model wyżej:
Canon PowerShot SX50 HS - Cyfrowe kompakty - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX50HS/)
Już nie kompakt, a jeszcze nie lustrzanka. Możliwości spore, a na pewno dla Ciebie lepsze niż 1100D z 18-55. Moim zdaniem jest to segment, który chyba jest dość pomijany. Bo cenowo jesli ktoś chce w przyszłości dokupowac obiektywy i akcesoria, to w tej cenie ma lustro, ale jak nie chce (czyli powiedzmy amator z zacięciem) to ma bardzo dobry sprzęt.
Już nie kompakt, a jeszcze nie lustrzanka.
Matryca 1/2,3"... Jak najbardziej jest to kompakt z wszystkimi tego zaletami (rozmiary, poręczność, łatwość obsługi) i wadami (jeden obiektyw, szumy, plastyka obrazu)
Matryca 1/2,3"... Jak najbardziej jest to kompakt z wszystkimi tego zaletami (rozmiary, poręczność, łatwość obsługi) i wadami (jeden obiektyw, szumy, plastyka obrazu)
Chodziło mi, że nie taki kompakcik za 150 zł. Jego możliwości są już duużo większe. Ale nie lustro.
Ale np. optyka: Ogniskowa
4,3 – 150,5 mm (odpowiednik dla aparatów 35 mm: 24 – 840 mm)
Powiększenie Zoom Optyczny 35x
Bez dodatkowych obiektywów itd. Więc napisałem, zależy kto do czego potrzebuje. Ja na początek bym to polecił, a potem, jak się spodoba, to wymiana i już, albo po prostu dokupić. Na początek w 1100D takie ogniskowe nie do osiągnięcia.
jellyeater
08-04-2013, 12:43
Na początek w 1100D takie ogniskowe nie do osiągnięcia.
840 w lustrze jest chyba w ogóle nieosiągalne (przynajmniej dla normalnego pstrykacza). :) Tak do 400 jest to w miarę sensowne. Potem robi się ciemno i drogo. Chociaż 400 na cropie to już 640 mm eq. Zapomniałem o cropach.
Na pierwszy aparat to IMHO lepiej właśnie jakiegoś kompakta. Zdjęcia będą śliczne i kolorowe. A jak będziesz chciał zmienić to będziesz już wiedział mniej więcej czego potrzebujesz. :)
Najlepszy aparat to taki jaki mamy w danej chwili przy sobie.
Nowe modele body Canon 1100 są aktualnie w sprzedaży z kitem 18-55 3.5-5.6 IS II czyli OK.
Kompakt lub początkowa lustrzanka..
wybór jest prosty - jak chcesz zajmować się fotografią to weź lustro jak nie wiesz czy wciągnie cię fotografia weź kompakta; jeśli stwierdzisz że fotografia to jest to zawsze możesz sprzedać kompakta i kupić lustro; strzelanie lustrem na pełnym automacie mija się z celem, a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc jeśli nie wciągnie cię fotografia
Jeśli mogę radzić ;), to nie dążyłbym do kosmicznych zoomów typu 35x, a raczej wybrałbym kompakt tzw. "zaawansowany" - np. w canonie to seria G, w panasonicu seria LX itd.
dariuszsankowski
08-04-2013, 13:43
strzelanie lustrem na pełnym automacie mija się z celem
Dlaczego? Kompakt na automacie zrobi lepsze zdjęcie?
a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc
1100 za ciężkie i nieporęczne?
a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc jeśli nie wciągnie cię fotografia
jesli nie wciągnie kogoś fotografia to znaczy że jest słabszy i nieporadny?
A czemu nie fujifilm przy kompaktach? :) Jak na kompakt to moim zdaniem robią świetne zdjęcia, sama miałam swego czasu hs10 i to właśnie przy nim zaczęła się moja przygoda z fotografią, zabawa z manual itp. Po za tym zoom bardzo duży, czasami aż nad to.
To fakt, że fuji kiedyś wypuszczał lepsze modele, np s6500 był świetny, super kolory, żywe, a zarazem nie przesadzone, czasami byłam aż zdziwiona ile można z niego wydobyć.
A zarazem nawet na tych lepszych kompaktach będziesz mógł się pobawić w manualne ustawienia. A jeśli zobaczysz, że Cie to nie kręci, włączasz automat i nadal masz dobre zdjęcia, a jeśli spodoba Ci się majstrowanie z manualem to wtedy dopiero oglądaj się za lustrzanką ;) Takie moje skromne zdanie ;)
Kup pena albo nexa i będzie lekkość bytu. Na allegro są oferty za 1250 zł z karta i "torbą"
Olympus PEN E-PL1 + 14-42 kit 12,3 - Aparaty Cyfrowe - Olympus PEN E-PL1 + 14-42 kit 12,3 cena od 899.00zł (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/929023)
Czyli ta promocja odpada i z tego co pamiętam to DC III to koleś mi mówił właśnie że bez stabilizacji jest.. a wersja z IS II ma stabilizację..
Wybiorę jednak chyba coś z tych kompaktów i zobaczę co i jak jeśli będzie brakowało to pomyślimy nad lustrem..
Kolega wyżej tam pisał o tych kompaktach Canona i chyba coś z tego właśnie popatrze :)
Macie jeszcze jakis kompakt o podobnych parametrach na oku to dawajcie .. :) z lustrem chyba poczekam chyba że ktoś mi jeszcze na ryje w głowie ;p
Nie wiem czy tym się w jakiś sposób kierować ale porównywarka wskazała na Soniaka hmm..
Porównanie Sony Cyber-shot DSC-HX200V vs. Canon PowerShot SX50 HS - 22 powody dla Sony Cyber-shot DSC-HX200V - VERSUS IO (http://versusio.com/pl/sony-cyber-shot-dsc-hx200v-vs-canon-powershot-sx50-hs)
Nie wiem czy tym się w jakiś sposób kierować ale porównywarka wskazała na Soniaka hmm..
Porównanie Sony Cyber-shot DSC-HX200V vs. Canon PowerShot SX50 HS - 22 powody dla Sony Cyber-shot DSC-HX200V - VERSUS IO (http://versusio.com/pl/sony-cyber-shot-dsc-hx200v-vs-canon-powershot-sx50-hs)
1700 za kompakta? yyyy :lol:
1700 za kompakta? yyyy :lol:
tak zaproponował ;p a co polecasz?
jellyeater
08-04-2013, 21:48
Co za porównanie. 3mm gorsza chyba raczej.
Kolekcjoner
08-04-2013, 22:46
Najbardziej mi się podoba: "Ewidentnie więcej megapikseli" - czytaj: dobrze przyrządzona papka zamiast ostrości gwarantowana :mrgreen:.
Tego typu porównania mają jedną wadę - zrównują rzeczy istotne (czyli np. użyteczne ogniskowe) z bzdurami, że jeden aparat jest węższy od drugiego o 0.8mm. Czyli rzecz użytkowo bardzo ważną z nieodczuwalną. Warto to mieć na uwadze przy korzystaniu z takiego narzędzia.
Czyli waszym zdaniem Canon lepszy od soniaka ?
Kolekcjoner
08-04-2013, 23:45
Ale co znaczy lepszy? Wedle jakich kryteriów? Nic nie jest obiektywnie lepsze od czegoś drugiego. Przecież główne znacznie ma co komu jest potrzebne.
pan.kolega
09-04-2013, 09:43
Czyli waszym zdaniem Canon lepszy od soniaka ?
Taka porównywarka mogłaby pomóc gdyby chociaż rzetelnie wyliczyła różnice, ale jak widać z tymi 3 mm nawet kłamie co do faktów.
Sony maja zwykle lepsze video, makro, lampę, i wyświetlacz. Ale bateria może być krótka. Zoom w Canonie imponujacy kosztem trochę gorszego światła.
Który lepszy? Z tych dwóch to Sony HX300. :p Większy fun na jednostkę waluty.
gsfolium
09-04-2013, 13:16
Ostatnio miałem podobny dylemat. Operowałem dotychczasowo Canonem A430, w pewnym momencie uznałem ,że jednak fotografia w moim przypadku to nie tylko zdjęcia z imprez. Zastanawiałem się nad kupnem nowego aparatu. Opcje były takie:
Fuji FinePix HS30
Olympus E-PL 3
Canon 1100D/Nikon D3100
Po przeanalizowaniu dokładnie parametrów technicznych wyżej wymienionych aparatów, po obejrzeniu setek zdjęć wykonanych tymi sprzętami, po przeczytaniu "tysięcy" opini na temat aparatów i co najważniejsze po przeanalizowaniu dokładnie swoich potrzeb wybrałem Canona 1100D + 18-55 IS II.
W Fuji podobało mi się to iż jest to superzoom, wykorzystał bym to, ale nie radzi sobie w zaciemnionych pomieszczeniach oraz ma małą matrycę - odwzorowanie w szumach.
Olympus - skoro brać aparat ze zmiennym obiektywem to dlaczego nie lustrzankę? Cena podobna, a możliwości większe, dlatego zdecydowałem się na Canona i nie żałuję.
Pozdrawiam gsfolium
Ja jednak wybiorę na razie chyba kompakt, nie wiem który ale raczej kompakt .. Polecicie coś w podobnych kryteriach do tego soniaka i canona SX50 tak do 1500 zł ?
gsfolium
09-04-2013, 19:22
Canon SX40 bądź Fuji HS30.
jacek_73
09-04-2013, 19:39
... tak do 1500 zł ?
coś z micro 4/3 na początek. a kto wie - może na dłuuugie lata nawet :)
coś z micro 4/3 na początek. a kto wie - może na dłuuugie lata nawet :)
jakiś konkretny model ? :D
gsfolium
09-04-2013, 20:00
Olympus E-PL3, może przejrzyj dokładnie swój temat i sprawdź jeszcze raz wszelkie możliwości które już zostały wypisane.
homesicalien
09-04-2013, 20:05
Za 1500 imho nie ma sensu kupowanie czegokolwiek z matrycą mniejszą niż mają olympusy. Czyli standard 4/3 w górę.