PDA

Zobacz pełną wersję : [PS A800] Przeróbka na IR

MorgothV8
07-04-2013, 13:44
Hej, siedziałem ze dwa dni już i kombinowałem nad przeróbką Canon-a PowerShot A800 na IR only.
Chciałem mieć aparat robiący zdjęcia w IR, po śledztwie w necie okazuje się że przerabiają aparaty za ..... bagatela 550 PLN.
Jako że mam stary Canon PowerShot A800 to popstanowiłem to zrobić sam.
Za pierwszym podejściem (nie mówiąc o lataniu i szukaniu śrubokrętów gwiazdek o średnicy 0.9 mm) udało się rozebrać aż do CCD, wyjąc hot-mirror po złożeniu nie ostrzył.... bo dokręciłem lżej by gwintów nie przekręcić
Szukanie po necie - okazuje się że trzeba tak samo mocno dokręcić jak było (by odległość była ta sama, na drugi raz policzę obroty) - OK znowu rozebranie i potem zdjęcie z taśmami w ręku.
OK udało się.... (lekko słabsza ostrość ale ostrzy więc spoko, ostrzy na 1x - 3.3x zoom więc gitara) są dwa ale:
1) Nie ma hot mirror więc rejestruje widzialne + IR do 700-1200 Nm + UV do 400-350 Nm, ale ten filtr chyba też robił za osłonę przep pyłkami więc trochę się boje czy po czasie nie zasyfi CCD. (nie mam pojęcia czy są takie szkiełka jak np Hoya R72 ale malutkie i cienkie tak by je włożyć zamiast hot mirror)
2) Potrzeba teraz filtra blokującego światło widzialne - tutaj 2 opcje:
1) Znależć malutkie i ciemkie szkieło 9mm x 8mm (około) by wstawic zamiast hot-mirror - szukałem z pół dnia i NIE mam pojęcia jak i gdzie to znaleźć. Znalazłem gdzieś w UK lub USA full pass ICF za 180$ - dziękuję - pozdrawiam
2) Kupić filtr (taki jak na lustrzankę) np Hoya R72 (blokujący poniżej 720 Nm) i
a) jakoś go przystawiać do obiektywu (Bo to wysuwany obiektyw jak to w kompakcie) - np. ręką (tak robiłem testy na innym aparacie który przerobiłem na Spitsbergenie i.... działało.
b) jakoś go pociąć np na kawałki 2x2 cm i "przykleic" do obiektywu (tak by nie przeszkadzał się chować/wysuwać - widziałem takie cuda na necie - straszne drutowanie ale jakby działało to spoko
c) bardzo jestem ciekawy czy to możliwe: pójść do optyka i dociąc kawałek szkła 9mm x 8mm i wsadzić to tam gdzie był hot-mirror (ale czy szkoło filtra nie jest za grube?? HGW?

Ktoś ma jakieś doświadczenia? Filtr R72 już mam zamowiony z alledrogo...
Aparat już dostał CHDK, ustawiłem strzelanie w RAW, wstępnie zdjęcia są ostre (ale w RAW wida sporo bad pixeli a w JPEGach zapisanych jednocześnie nie ma - badpixel.bin stworzone ok mowi ze jest 13k bad pixels), no ale to różowe VNIR - widzialne + IR, widzialnego chcę sę pozbyć.... mam też programik w C do zabawy z danymi w RAW - wyciąganiem wartośći z kanałów RGB, zadawania dowonlego równania i wywalania wyniku jako JPEG z dowolnym stopniem komressji - także bezstratny.... napisałem toto jeszcze na wyprawie.

Widzi IR bardzo ładnie - mam IP camere z Night mode, w nocy jak świeci ona diodami IR niewidocznymi gołym okiem, to w pokoju mogę nawet filmy (różowe) nagrywać
UV też ładnie widzi - mam w łaziencie BLB (Black Light Bulb) lampe 40W, gołym okiem jest rozmyta i fioletowa, zęby na biało (i staniki) się świecą, ale na aparacie ładnie oświetlona łazieka jest.

Pozdrawiam.
PS: poluję na laser IR od noktowizora 808 Nm 5000 mW class 4 - ale ceny mnie zabijają - na alledrogo 2499 PLN :(
Ale jak wszelkie przeróbki zrobię to kupię, czaję się na to od pół roku.

MorgothV8
07-04-2013, 18:15
Zdjęcia bez hot-mirror wyglądają tak:
https://plus.google.com/photos/106096029885802307405/albums/5864135764503104817?banner=pwa&hl=en
2 to JPEG-i zapisane przy zdjęciu (bez bad pixels)
2 to te same JPEG-i z R->R R->G B->B conversą (czyli zamiast green jest red)
2 to DNG zapisane z CHDK - mają bad pixels
2 to DNG skonwertowane do JPG tak samo jak JPEG-i - podobne ale mają bad pixels.
Moim zdaniem ostrzy dobrze jak na aparat w którym ruszano filtr na CCD

MorgothV8
07-04-2013, 19:06
Nie wiem dlaczego nie mogę edytować posta, w razie w proszę moderatorówo scalenie:
Tutaj filmik jak aparat widzi niewidzialne podświetlenie LED IR w IP camerze (tryb night mode)
vnir_ipcam - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=uLw1vxHy2mw&feature=youtu.be)
Dorzuciłem też zdjęcia kamerki IR w tym aparacie DNG/JPG i przerobione, a także dwa zdjęcia przez naświetloną kliszę fotograficzną

EDIT: a chyba wiem - nie można edytować po jakimś czasie ... no cóż - zeszło mi trochę na robieniu i przeróbkach zdjęć - więć prośba o ewentualne scalenie tego bałaganu.

MorgothV8
11-04-2013, 16:29
Filtr 720 IR dotarł, zrobiłem już zjęcia - wiadomo bezpośrednio z aparatu różowe ale dorobilem skrypt w gimpie do przerobki
Album: https://plus.google.com/photos/106096029885802307405/albums/5865595148936644177?banner=pwa
Skrypt gimpa:
gimp -f -i -d -b "(define (aceq-image filename-in filename-out new-width new-height) (let* ((image (car (gimp-file-load RUN-NONINTERACTIVE filename-in \"\"))) (drawable (car (gimp-image-active-drawable image)))) (gimp-equalize drawable FALSE) (plug-in-colors-channel-mixer RUN-NONINTERACTIVE image drawable FALSE 0 0 1 0 1 0 1 0 0) (plug-in-blur RUN-NONINTERACTIVE image drawable) (plug-in-sharpen RUN-NONINTERACTIVE image drawable 50) (gimp-file-save RUN-NONINTERACTIVE image drawable filename-out \"\"))) (aceq-image \"$1\" \"$2\" 500 500)" -b "(gimp-quit 0)"

MorgothV8
17-04-2013, 18:11
Doszły nowe zdjcia część z filtrem IR 720 a część z IR 850 (nowy doszedł wczoraj).
IR 850 daje już praktycznie zdjęcia monochromatyczne (tzn. filoletowe) na taką długość fali odpowiada tylko piksel RED i piksel BLUE (o dziwo lekko lepiej niż red), na GREEN są tylko szumy więcod razu wywalam.
Miksując outR=R, outG=(R+G)/2, outB=B dostajemy w 99% monochromatyczny B/W obraz bo odpowiedzi powyżej 850nm są prawie identyczne - na to wychodzi.
Aparat bez filtra IR daje radę zrobić zdjęcie przez IR720 przy naświetlaniach powyżej 5s, ale przy IR850 nawet 20s na słońcu wychodzi czarne zupełnie. A aparat przerobiony robi zdjęcia z ręki nawet z oboma filtrami na raz przy czasach rzędu 1/100s.
Pozdr
Link:
https://plus.google.com/photos/106096029885802307405/albums?banner=pwa
https://plus.google.com/photos/106096029885802307405/albums/5865595148936644177?banner=pwa

MorgothV8
22-04-2013, 14:50
EDIT2: a to filmik wykonany z filtrem IR 850+ - jak widać zmodyfikowany aparat nawet pozwala na żywo filmy robić:
Infrared 850 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=S-8dKo7XA-w)
Kupiłem także IR Laser 808 nm i 1100 mW mocy - będzie dobre źródło światła :)