PDA

Zobacz pełną wersję : 50mm f/1.8 II problem

Gizzmo
23-02-2006, 21:43
Wlasnie kupilem sobie ten obiektyw. Jest jednak pewien problem. Przy przelanczaniu AF/MF co jakis czas AF nie chce sie wlanczac. Poprostu, srzesuwam suwak i nic sie nie dzieje, na wyswietlaczu korpusu dalej mam MF. Przelanczajac kilka razy, lub odczepiajac obiektyw i przyczepiajac go jeszcze raz, AF zaczyna dzialac. Czy z waszymi 50 jest podobnie (juz taki ich urok)? Czy tez moj egzemplaz jest felerny?

popmart
23-02-2006, 21:47
raczej nie jest to urok i raczej musisz reklamować ...

kociu
24-02-2006, 00:39
w mojej tez tak nie bylo, mozliwe ze w przelaczniku zasniedzial styk, sprpboj go rozruszac wielokrotnie przelaczajac jak nie zacznie chodzic jak nalezy to reklamoj...

Gizzmo
24-02-2006, 01:11
To jeszcze zapytam czy ta czesc ktora przy ostrzeniu sie wysuwa ma u was luzy. U mnie jak sie ja zlapie to mozna nia poruszac na boki. Nie jakos strasznie ale mozna. W dwoch pozostalych moich obiektywach nie ma takich luzow.

KuchateK
24-02-2006, 01:31
Luzy sa normalne... To sie wkoncu musi ruszac a nie byc upasowane na styk i zacinac sie przy najmniejszej zmianie temperatury.

Gizzmo
24-02-2006, 18:32
Niestety nie nacieszylem sie dlugo 50. Wlasnie oddalem ja do sklepu. W sklepie sprawdzilem jeszcze dwie 50. Dzialaly tak samo, losowo sie zacinaly. :( Teraz to juz nie wiem czy mieli jakas dziwna partie, czy tez z miom korpusem 50 tak dziala. Hmmm...

Simon
02-03-2006, 13:43
Ja mam dokladnie tak samo :)
Jednak nie przejmuje sie zbytnio tym, w koncu, czego mozna wymagac od obiektywu za 350zl?! ;-)
Unikaj MF i tyle...

Premol
02-03-2006, 19:15
Kupiłem 50/1.8 w Niemczech - działa tak jak Twoja. W Polsce sprawdziłem dwie u kolegów - tak samo. Po prostu przełączniki słabo stykają. Ale jak już działa to jest OK. Luzy to norma - 350 pln nie majątek.

Gizzmo
03-03-2006, 16:23
W takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.

Jac
03-03-2006, 17:38
W takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.
Wszyscy wypuszcaja buble a jeden obiektyw na sto jeszcze o niczym nie swiadczy, 50/1.8 to bardzo dobre i tanie szklo, zeby kazde nylo tak dobre optycznie to by bylo niezle!

kociu
03-03-2006, 18:36

Moim zdaniem to bardzo dobry obiektyw, optycznie jest naprawde super, jest lekki, a to w jakis sposob jest wykonany naprawde nie ma wplywu na jego praktycznosc i wygode urzytkowania.
A swoja droga za takie pieniadze prozno szukac szkla choc troche zblizonego optycznie do niego.

Gizzmo
04-03-2006, 00:31
Wszytko co napisaliscie jest prawda i z tym sie nie spieram. I pewnie wroce do tego sklepu i kupie ten obiektyw jeszcze raz.
Chodzilo mi jednak o to jak canon traktuje klientow. Produkt jest produktem, ma gwarancje, wiec powinien dzialac. Gdyby to nie byl obiektyw ale np samochod, to nawet za niewielkie pieniadze nie kupilibyscie takiego w ktorym, nawet w co setnym egzemplazu, chamulce raz dzialaja a raz nie. Ale w mysl zasady "nie wazne czy dziala wazne by ktos chcial kupic" sprzedaja wszyscy :( wiec pewnie nie ma co wybrzydzac.

AQUANTA
04-03-2006, 12:49
U mnie podobny występuje problem.
Tylko że w moim przypadku wystarczy docisnąć przycisk do samego końca AF i już działa :)
Z poczatku po prostu go tylko przesuwałem i do końca zostawało mi tak jeszcze z 0.5-1 mm i nie zawsze wtedy stykało.