Zobacz pełną wersję : Oświetlenie piwnicy aby otrzymac efekt swiatla dziennego
Witam. Mam taki problem. Bede w piwnicy robil zdjecia roznych przedmiotow wielkosci zeszytu lub zwyklej ksiazki. Zdjecia na bialym tle. Potrzebuje tak oswietlic zeby plus minus otrzymac efekt jak w dzien. Niestety nie mam worka pieniedzy i chce to zorbic jakos tanszym sposobe. Moze ktos cos doradzic? Nie wiem czy wystarcza mi dwie lampki z mocnym zarowkami czy cos innego. Zastanawiam sie nad lampami budowlanymi z zarnikiem 400W. Bede przedmioty oswietlal z gory wiec cieni nie bedzie. Moze ktos cos pomoc? Z gory dziekuje.
Biała farba, pędzel. Pomalować ściany i sufit na biało.
Statyw. Przedmioty nie uciekają, możesz naświetlać kilka sekund.
I jakaś lampa. Skierowana w sufit, jak musisz bezcieniowo.
PrzemoWLKP
04-04-2013, 20:04
Jak chcesz używać takich świateł to dobrze od czegoś najpierw odbić światło. Np styropian. Byle nie za blisko bo lampy sie nagrzewają i mogą go stopić :)
Zamiast parusetwatowego halogena może lepiej też reflektorek ale kilkadziesiąt watów z palnikiem metalohalogenowym? O ile pamiętam te lampy mają bardzo dobrze oddają światło dzienne.
weż karton białego brystolu jeden koniec przypnij do ściany drugi do stołu lub podłogi połóż przedmiot weż te lampki ustaw tak jak chciałeś, ustaw dobry balans bieli, aparat na statywie, dłuższy czas i da radę :) Jeśli chcesz troszkę naturalnie to może delikatny cień nie byłby zły? powodzenia!
a moze byc zarowka metalohalogenowa? w opisach jest napisane ze daje swiato dzienne. mial ktos doczynienia z czyms takim? Żarówka lampa metalohalogenowa grow MH 250W E40 (3136399924) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/zarowka-lampa-metalohalogenowa-grow-mh-250w-e40-i3136399924.html)
Dwa posty wyżej pisałem Ci o metalogalogenach. Ale moim zdaniem nie 250W!!! To jest bardzo wydajne źródło światła. Nie znam dokładnych liczb ale strumień światła jest kilka razy silniejszy niż przy podobnej mocy żarówce zwykłej czy halogenowej.
A może wykorzystać sprzęt do tego przystosowany (Żarówka studyjna światła stałego 85W/400W 5500K E27 - Oświetlenie - STUDIO FOTOGRAFICZNE (http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE/Oswietlenie/Zarowka-studyjna-swiatla-stalego-85W400W-5500K-E27.html)). Dwie takie żarówki plus parasolki nie przekroczą cenowo żarówki meta.... a efekt będzie pewny. Ponadto da to możliwość pobawienia się światłem o czym wyżej wspomniał zusi.
niestety nie becde mogl uzywac statywu bo nie bedzie to wydajne czasowo. przedmiotow bedzie 2500 i musze to robic z reki zeby nie tracic czasu na ustawianie aparatu
2500 ? Tym bardziej ze statywu. Raz ustawić, a przedmioty kłaść w tym samym niejscu.
niestety nie becde mogl uzywac statywu bo nie bedzie to wydajne czasowo. przedmiotow bedzie 2500 i musze to robic z reki zeby nie tracic czasu na ustawianie aparatu
Błąd - jeśli (podobne) przedmioty będą w tym samym miejscu (jak kolega wyżej pisał) to nie musisz nawet podchodzić do aparatu, możesz wyzwalać wężykiem. Pomijając drobiazg, czyli zdjęcia z różnej perspektywy, co niekoniecznie będzie dobrze wyglądać jak zdjęcia trafią "obok siebie".
wiktor2323
15-04-2013, 12:27
Przy 2500 zdjęć odpadnie Ci ręka i pękną plecy ;) Statyw wężyk i jedziesz ;) Moim zdaniem sensowne efekty uzyskasz dając z jednej strony żarówkę która będzie przepuszczona przez kalkę techniczną ( arkusz B2 kosztuje około 5zł a fajnie rozprasza światło) na przeciw lampki biały lub srebrny ekran do rozbicia cieni:) Zmierz światło, ustaw ostrość manualnie i jazda ;)
Ps. Jak Ci się chce bawić to załatw sobie duży karton, wyklej lub wymaluj na biało i z jednej strony zrób okno z kalką techniczną i masz prowizoryczny namiot bezcieniowy;)
ale przedmioty sa roznej wielkosci od wielkosci pudelka papierosow do wielkosci laptopa dlatego musze z reki zeby szybciej bylo. moze moje pytanie wyda sie glupie ale jakby np kupil dwie te zarowki studyjne ktore mi poleciles to jak je zamontowac? da sie zakupic cos na wzor statywu??
wiktor2323
15-04-2013, 15:33
ale przedmioty sa roznej wielkosci od wielkosci pudelka papierosow do wielkosci laptopa dlatego musze z reki zeby szybciej bylo. moze moje pytanie wyda sie glupie ale jakby np kupil dwie te zarowki studyjne ktore mi poleciles to jak je zamontowac? da sie zakupic cos na wzor statywu??
To segregujesz wielkością;) moim zdaniem robienie takiej ilości produktów to męczarnia bez statywu :)
Są takie małe statywy " pieski" z oprawkami:) W eltecu chyba takie widziałem :)
Dwa moje maile wyżej masz link. Tam za kilkadziesiąt złotych kupisz statyw oświetleniowy, oprawki, blendę itp. Co do statywu to wszyscy wyżej mają absolutnie rację. Pomijając zmęczenie będzie to trwało dłużej, odłożyć aparat, wymienić przedmiot, wziąć aparat wymierzyć i pstryknąć, sprawdzić czy ostre. Ja bym to robił nie z wężykiem tylko z kompem podłączonym przez usb i z firmowym programem EOS Utility.
--- Kolejny post ---
.... ale jakby np kupil dwie te zarowki studyjne ktore mi poleciles to jak je zamontowac? da sie zakupic cos na wzor statywu??
ZESTAW OŚWIETLENIOWY 400W 75cm Z21 - Domowe atelier - światło stałe - Zestawy studyjne - STUDIO FOTOGRAFICZNE (http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE/Zestawy-studyjne/Zestawy-oswietlenia-ciaglego/ZESTAW-OSWIETLENIOWY-400W-75cm-Z21.html) w cenie 85 zł dwie sztuki 170 zł i pełna półprofeska:)
ekspresowy
29-05-2013, 15:18
A czemu schodzisz z tym do piwnicy? Lepiej włóż te graty do pudła i skorzystaj z darmowego prawdziwego światła dziennego.
ps. statyw naprawdę ułatwi sprawę, ale widzę że nie jesteś przekonany.
kokos_bp
03-06-2013, 23:45
Kup nawet 4 te żarówki 400W, w markecie oprawkę e27, jeśli nie chcesz zbyt dużych kosztów, zakryjesz te lampy kalką techniczną, zamocujesz byle czym.
Zaletą światła ciągłego jest to, że nie trzeba czekać za załadowaniem lampy i pstrykać byle czym.