Zobacz pełną wersję : Zaawansowany kompakt, co wybrać ?
Mój dobry kolega poprosił mnie o pomoc w wyborze zaawansowanego kompaktu, powiem szczerze, że im więcej czytam, tym więcej mam wątpliwości co odpowiedzieć?
Obecnie interesujące wydają sie być:
1. Sony Cyber Shot DCS-R1,
2. Panasonic Lumix DMC FZ 30,
3. Fuji FinePix S9500.
Każdy z nich ma swoje wady i zalety.
Kolega nie jest zainteresowy wejściem w system z wymiennymi obiektywami, oczekuje jednak od sprzętu by dał możliwość wykonania dobrej jakości zdjęć.
Zastosowania to głównie: dzieciaki, widoczki i trochę eksperymentów, bez studia, reporterki itp.. Taki nieco ambitniejszy amator, nie calkiem zielony, ma doświadczenia z analogową lustrzanką i teraz jakimś kompaktem Canona. Obecnie najbardziej podoba mu się Sony R1.
Proszę Was o opinie, szczegolnie cenne będą te od użytkowników tego typu sprzętu.
KuchateK
23-02-2006, 16:53
Po zabawach z fz20/fz30 stwierdzam ze nawet prosta stopka na lampe jaka tam jest to w zaawansowanym kompakcie podstawa... Do tego prosta lampa z wlasna automatyka (jak ktos nie lubi manuali) i mozna szalec. Zdjecia w pomieszczeniach duuuuuzo zyskuja... A i w studio mozna sie pobawic uczciwiej :D
Jako ze stopki maja wszystkie na liscie :p to trzeba znalezc cos innego... Ze wzgledu na CeMOSa (duzego cemosa) wybral bym S... (chyba mnie TomekG utlucze) R1... Jednak APS swoje robi.
januszP.
23-02-2006, 17:09
Tylko Fuji!! Miałem 7000,
mam do noszenia przy sobie Fuji f 810 i jest tak samo doskonały.
Z wymienionych bezwzglednie Fuji!
Pozdrawiam
Janusz
MaciekCi
23-02-2006, 17:48
janusz ... oj chyba nie ;)
Tutaj bezkonkurencyjnie R1 ... (wiem, że to "głupio" mieć na aparacie napisane "Sony" ale cóź .. takie są realia :p osobiście bym jakoś zakleił ten znaczek :mrgreen: )
Tutaj bezkonkurencyjnie R1 ...
Nie chciałbym zamykać dyskusji tylko do tych trzech propozycji, chętnie poznam opinie także na temat innych porównywalnych aparatów.
Proszę o argumenty, wybrałbym bym ... ponieważ ....
emisiaczek
23-02-2006, 19:01
bezapelacyjnie R1 z podanych ... zobacz na testy po sieci
+szklo cudne
-cena ... wiesz ze to kosztuje teraz okolo 2800
-troszke wolniejszy af niz w dslr i wieksze szumy ale i tak miod z tym szklem w standardzie. Mysle ze canon moglby sie postarac i nastepny G ;) G7/8 powinien isc w tym kierunku. Tylko nie wiem czy kupilbym wtedy dslr do ktorego musialbym wydac 3tys zeby miec taka optyke jak w R1, smutna prawda kupujemy 350tki i focimi kitami...
marabut199
23-02-2006, 22:44
Czy mozecie mi wytlumaczyc - od kiedy Sony R1 czy Fuji S9500 to "kompakty". Canon 350D jest troche mniejszy...
Ale jak komus nie zalezy na wymiennej optyce to R1 rzeczywiscie jest interesujacy - matryca o fizycznie duzych wymiarach (jak z DSLR) i doskonala optyka.
Tylko nie mowcie o "kompaktach"...
Tomasz Golinski
23-02-2006, 23:23
Uważaj na Sony. Jak tylko się zepsuje to już koniec. Nie ma co liczyć na serwis...
Uważaj na Sony. Jak tylko się zepsuje to już koniec. Nie ma co liczyć na serwis...
I popatrz dobrze na Avatara !!! :)
Ja jednak skłoniłbym sie ku Fuji.
Nie wiem czy rozwiązali już problem "zjadania" baterii na standby, powinni.
Bardzo podobało mi sie tam super macro, ostre, wyraziste.
A i matryca daje radę z jakościa zdjęc.
Nieżle leżał w ręce.
Tomek, czy to znaczy, że po gwarancji serwis Sony się za to nie zabiera ?
Skąd masz te informacje?
Macie jakieś opinie na temat Panasoniców? W prasie zbierają całkiem dobre opinie, nie wiem tylko czy artykuły nie są sponsorowane ? ;)
hmm dziwne a mi wymienili matryce w kamerze, prawie ze od reki :-)
Tomasz Golinski
24-02-2006, 14:32
Tomek, czy to znaczy, że po gwarancji serwis Sony się za to nie zabiera ?
Skąd masz te informacje?
On się na gwarancji za to nie zabiera! A wiem to ze swojego doświadczenia. Zepsuł mi się monitor i odmówili naprawy lub wymiany na nowy. Było to jeszcze na gwarancji. Musiałem kupić sobie inny. Jak ktoś nie wierzy, to moge skany pism przysłać :evil:
On się na gwarancji za to nie zabiera! A wiem to ze swojego doświadczenia. Zepsuł mi się monitor i odmówili naprawy lub wymiany na nowy. Było to jeszcze na gwarancji. Musiałem kupić sobie inny. Jak ktoś nie wierzy, to moge skany pism przysłać :evil:
To chyba go sam popsułeś ? Innej opcji sobie nie wyobrażam.
BTW Sam mam LCD Sony, będę musiał ostrożnie się z nim obchodzić. ;-)
Tomasz Golinski
24-02-2006, 14:46
Niee. Nawet nie umiałbym go tak popsuć. Ekran robił się czerwony. Trzy razy zabierali go do serwisu i tylko regulowali jakieś parametry, żeby pochodził jeszcze z tydzień (gwarancja się kończyła, liczyli, że dotrzyma). Zgodnie z gwarancją, w takiej sytuacji przysługiwała mi się wymiana na nowy lub zwrot kasy. Mam serie pism, w których sony polska pisze, ze mam całkowitą rację i należy mi się, ale nie dostanę, bo nie. I nie dostałem. sony europa ignoruje sprawę (pisałem serię emaili)...
Mam serie pism, w których sony polska pisze, ze mam całkowitą rację i należy mi się, ale nie dostanę, bo nie. I nie dostałem. sony europa ignoruje sprawę (pisałem serię emaili)...
Trzy miesiące temu oddałem do serwisu monitor CRT 17" Philipsa, roczny, na gwarancji, wada niegroźna ale upierdliwa (piszczący trafo). Przez 2 m-ce cisza, prawie o nim zapomniałem. W styczniu odebrałem telefon, miły głos poinformował mnie, że monitor jest do wymiany, niestety nie mają już modelu 107..., pytają grzecznie czy przyjmę 109..., zgodziłem się i po tygodniu odebralem nowiutką 19-tkę. Szybko ją sprzedalem i kupiłem LCD Sony.
A teraz Ty mnie tu nastraszyłeś :shock: , "zamienił stryjek siekierkę na sony".