Zobacz pełną wersję : Canon 6D z ebay
gabrielr24
30-03-2013, 23:55
Rozglądam się za body, przeglądam ebay i mozna znaleźć 6D w cenie 1700 USD czyli około 5500 zł. Jak myśliecie warto? Sprzedawcy głownie Honk Kong, Korea, USA. Czy ebay ubezpiecza takie tranzakcje jakby coś zagineło lub było nie tak?
Groovebass
31-03-2013, 00:26
Podobno do 60 dni jest możliwy zwrot pieniędzy przy przelewach przez PayPal - zawsze na korzyść kupującego...
Robiłem zakupy w USA (Canon 24-70) i nie było żadnych problemów, przesyłka była u mnie do dwóch tygodnia a urząd celny naliczył tylko VAT
To teraz dolicz 23% VAT do 5500 + koszty wysyłki i plan tanich zakupów poza UE rozsypał się jak zamek z piasku... A i nie pamiętam, czy Urząd Celny nie doliczy jeszcze jakiegoś cła, jeśli tak, to do wyniku poprzednich obliczeń dodaj cło + VAT. Chyba, że ktoś w bagażu podręcznym przywiezie Ci ten aparat, to inna inszość...
gabrielr24
31-03-2013, 00:50
Aparat oddzielnie, a dokumenty oddzielnie wtedy jako używany idzie :) Tak jest w teorii, lepiej może nie kusić losu i kupić w PL i VAT odliczyć, ewentualnie w UK jest 1000zł taniej niż w PL i też mogę odliczyć fakturę.
Jeśli możesz sprzęt wrzucić*w koszty, to po co kombinować?
Kolekcjoner
31-03-2013, 01:02
No i mamy kolejną piękną receptę na oszustwo celno - skarbowe. Panowie nie promujemy na tym forum tego typu postępowania.
Koniec.