gabrielr24
30-03-2013, 18:58
Witam, jako, że zamierzam nabyć body jak spora ilość kolegów mam dylemat 5D mkII czy 6D. Wybór dla mnie raczej oczywisty czyli 6D. Nie używam z lampą czasów krótszych jak 1/125, korzystam w 99% z punku AF centralnego, nie używam lamp studyjnych. Robię zdjęcia na weselach oraz zacznę z plenerami. Większość zdjęć w RAWach.
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.
Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Delikatnie większe ISO używalne (ważne na weselach w ciemnych salach)
Jakość obrazka wystarcza mi w 101% ta 5D wersji pierwszej.
W starym 5D brakuje trochę używalnego ISO w granicach 4000, oraz szybszego AF inaczej bym nie zmieniał, nie ma takiego drugiego aparatu z tak ładnym obrazkiem jak leciwy 5D mkI :)
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.
Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Delikatnie większe ISO używalne (ważne na weselach w ciemnych salach)
Jakość obrazka wystarcza mi w 101% ta 5D wersji pierwszej.
W starym 5D brakuje trochę używalnego ISO w granicach 4000, oraz szybszego AF inaczej bym nie zmieniał, nie ma takiego drugiego aparatu z tak ładnym obrazkiem jak leciwy 5D mkI :)