Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 IF DG HSM vs Canon 28-70 L USM
Witam i o drogę pytam.....
Mój stały dylemat wynika z braku obycia z obiektywem 28-70 L - nie było mi dane go dotknąć, pofocić, popatrzeć.
Obstawiam że wielu miało kontakt z obydwoma szkłami
Jako że obydwa obiektywy - używki, kosztują podobnie, chciałbym rozwinąć dyskusję w kwestii "który lepszy".
Pomińmy brak wspólnego zakresu (24mm vs 28mm - spora różnica) i różnicy w romziarze filtrów - uznajmy to jako szczegóły.
Jeśli nie masz zamiaru wbijania gwoździ czy robienia testów przy powiększeniach 200% przyszłym obiektywem,
weź też pod uwagę:
Test Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/264.1-Test_obiektywu-Tamron_SP_24-70_mm_f_2.8_Di_VC_USD_Wstęp.html)
http://www.youtube.com/watch?v=xat-cF1Aess&noredirect=1
gdybym miał budżet 4000zł to nie patrzyłbym na nic poniżej ani powyżej - wybór byłby prosty. Niestety używki tamrona nie pojawiają się , a jak już są to są niewiele tańsze od nówek..
Mówimy to o porównaniu obiektywów za niemal połowe tej ceny :)
poszukiwacz2006
29-03-2013, 22:10
Niedawno na forum ktoś pisał o problemie naprawy c 28-70 z uwagi na leciwą konstrukcję - brak części. Trzeba to brać pod uwagę przy ewentualnym zakupie. Canon optycznie chwalony. Pozdrawiam.
Ops :oops: jakoś podprogowo odczytałem 28-70 jako 24-70, przepraszam.
Panowie, no co z Wami?
Nikt nie używa/używał 28-70L?
bierz sigme. swietne szkielko ostre kontrastowe i duzo nowsze
Miałem to szkiełko i osobiście nie polecam. Praca AF pozostawia wiele do życzenia, często nie trafiał w cel przy słabszym oświetleniu. Przy świetle 2.8 mydlił niemiłosiernie, do tego dochodzi winietowanie. Natomiast nie jestem w stanie porównać sigmy do canona ponieważ nie miałem do czynienia z tym szkłem (28-70), lecz jest to szkło serii L, więc powinno być bardzo dobrej jakości. Jednak trzeba brać pod uwagę że nie jest to najnowszy wypust.
Miałem to szkiełko i osobiście nie polecam. Praca AF pozostawia wiele do życzenia, często nie trafiał w cel przy słabszym oświetleniu. Przy świetle 2.8 mydlił niemiłosiernie, do tego dochodzi winietowanie. Natomiast nie jestem w stanie porównać sigmy do canona ponieważ nie miałem do czynienia z tym szkłem (28-70), lecz jest to szkło serii L, więc powinno być bardzo dobrej jakości. Jednak trzeba brać pod uwagę że nie jest to najnowszy wypust.
Miałeś ale tak napisałeś, że nie wiadomo które :D
jellyeater
02-04-2013, 13:33
Przy świetle 2.8 mydlił niemiłosiernie
Zaraz mnie tu zjedzą, ale tak patrzę po optycznych i Canon 24-70 L I w teście rozdzielczości wypada gorzej.
Miałeś ale tak napisałeś, że nie wiadomo które Chodziło mi oczywiście o Sigmę:)
--- Kolejny post ---
Zaraz mnie tu zjedzą, ale tak patrzę po optycznych i Canon 24-70 L I w teście rozdzielczości wypada gorzej. Autor zastanawia się nad 28-70. Nie wiem jak tam w testach wypada, lecz wiem że to szkło jest z początku lat 90, a dokładniej 1993 rok premiery. Wychodzi na to że było to szkło tworzone pod analogowe aparaty. USM będzie na pewno wolniejszy i mniej dokładny, lecz mogę się mylić. Natomiast co do jakości trzeba zdać się na testy:)
sigma duzo lepsza bedzie od leciwego canona
dzięki, ale naprawdę chciałbym poznać zdanie kogoś kto posiada lub posiadał Canona 28-70 L.. :)
podbijam temat :)