PDA

Zobacz pełną wersję : canon 70-300 usm is na ptaki ?

maciek12ss
28-03-2013, 14:02
Witam.
Z racji tego że już mniej więcej ukierunkowałem swoje hobby fotograficzne w kierunku przyrody bo to mnie najbardziej kręci chciałbym zasięgnąć opinii odnośnie teleobiektywu canon 70-300 is usm. W tej chwili posiadam sigmę 70-300 APO dg macro ale w niej poraża mnie wolny af dosyć nie celny. I stąd pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników. Czy tytułowy Canon będzie znacząco różnił się od mojej sigmy ? Rozdzielczością obrazu na 300 mm bo tej ogniskowej najczęściej używam. Praktycznie nie schodzę poniżej tej wartości.Jak będzie z AF dużo szybciej celniej? Niestety mój budżet jest dosyć ograniczony. Widziałem już na znanym i lubianym mniej lub bardziej portalu aukcyjnym sztuki cenione nawet na 950 zł. Planował bym sprzedać sigmę troszkę dołożyć tylko czy warto ? Czy ktoś z was używał tych dwóch szkieł z cropem ? jakie są odczucia? czy ewentualnie będę mógł dokupić do niego jakiś telekonwerter ?

Matson
28-03-2013, 14:12
Pomyśl nad Tamronem 70-300 vc, z tych trzech ma zdecydowanie najlepszy af, kapkę droższy, optycznie zbliżony do canona.

maciek12ss
28-03-2013, 14:18
tamron 70-3000 vc usd o ten chodzi? zbliżony ? hmm Powiem tak jak robię zdjęcia na 300 zdarza mi się je cropować i teraz pytanie czy te "zbliżony" nie za bardzo będzie w tedy odstawało od canona ? Wybaczcie te pytania ale dla mnie to jednak jest spory wydatek... a chciałbym mieć ten obrazek w miarę przyzwoity. Poza tym może jakieś inne szkła ? nie musi to być zakres 70-300. Chodzi o to żeby na długim końcu miał minimum 300

mkkaczy
28-03-2013, 14:48
Może Canon 300mm non IS, starsza wersja? Ale nie wiem jak z ceną tego modelu.

MC_
28-03-2013, 14:50
"zbliżony" nie za bardzo będzie w tedy odstawało od canona ?

Raczej to Canon będzie odstawał od Tamrona.

Matson
28-03-2013, 15:01
tamron 70-3000 vc usd o ten chodzi? zbliżony ? hmm Powiem tak jak robię zdjęcia na 300 zdarza mi się je cropować i teraz pytanie czy te "zbliżony" nie za bardzo będzie w tedy odstawało od canona ? Wybaczcie te pytania ale dla mnie to jednak jest spory wydatek... a chciałbym mieć ten obrazek w miarę przyzwoity. Poza tym może jakieś inne szkła ? nie musi to być zakres 70-300. Chodzi o to żeby na długim końcu miał minimum 300

Tamron jest w każdym aspekcie lepszy od Canona- takie jest moje zdanie. W zakresie do 300 mm w tej cenie to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie. Miałem 55-250, 70-300 canona (z tych dwóch imho lepszy 55-250), kolega miał tamrona- co prawda pod nikona- ale z d90 śmigał i był bardzo ostry. Poza tym to szkło już w dotyku daje wrażenie znacznie lepszego. Sam zamierzam je niedługo kupić pod FF.

maciek12ss
28-03-2013, 15:11
Okey widze tu znaczną przewage tamrona .. prosił bym was jeszcze o zdanie na temat telekonwertera warto się bawić w to urządzeni przy tak ciemnym szkle czy jakość samego cropa będzie wystarczająca z matrycy 600 d? powiem szczerze że sigma tu nie zachwyca. No chyba, że zrobię zdjęcie w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych i uda się nie poruszyć nawet grama . tamaron ma stabilizacje co myślę zniweluje te drobne poruszenia względem nieszczęsnej sigmy. I jeszcze jedno pytanie co by nie zaczynać nowego wątku . Mam osobę w usa która może mi zrobić tam zakupy i przywieść do polski. Czy polecali byście taki zakup w USA ? jakieś tanie sklepy internetowe? jak potem jest z cłem ? itd Prubuje zminimalizować wydatek gdyż ten tamron jest jednak ciut droższy od wspomnianego canona.

MC_
28-03-2013, 15:11
Uważam, że w tym przypadku TC bardziej zaszkodzi.
Z USA raczej się nie opłaca. W Polsce masz 5 lat gwarancji.

Matson
28-03-2013, 15:26
Ja też bym kupił w polsce, w standardzie to 2 lata gwarancji, można dodatkowe 5 (o ile się nie mylę). Stabilizacja pozwoli Ci na czasy 3 razy krótsze więc myślę że z cropowania będziesz zadowolony, oczywiście wszystko w granicach rozsądku. To na prawdę dobre i chwalone szkło wśród spottersów, bedziesz zadowolony przy przesiadce z tej sigmy, to ogromny przeskok mimo nie aż tak wielkiej różnicy w cenie :)

maciek12ss
28-03-2013, 15:35
Oki w takim razie pozostaje sprzedać sigmę dziś wystawiam na allegro. Niestety za mało postów mam aby wystawić na forum ;/ Dziękuję za wszystkie opinie . Mam nadzieje że t przesiadka pozwoli mi łatwiej i lepiej kontynuować swoją pasję :)

Arni
28-03-2013, 22:37
Kiedyś też miałem dylemat: które budżetowe tele zakupić. Porównywałem szkła C50-250, C100-300 C70-300 i C70-300is do S70-300 i właśnie T70-300vc. Tami zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu: szybki, celny, solidny i z 5-o letnią gwarancją. Na tym poziomie cenowym nie ma wg. mnie konkurentów. Są oczywiście białe C70-200, ale to tylko 200, a dłuższe białe tele są kilkukrotnie droższe.