Zobacz pełną wersję : Pytanie do CSI - Canon 50 1.4
1. Chciałbym zapytać się o koszt wymiany modułu AF w Canonie 50 1.4. Albo przynajmniej samego silnika USM - urwałem od niego flexa :|
2. Przy okazji. Czy w CSI jest w jakiś sposób honorowana karta CPS, dodam, że gold?
Pozdrawiam,
Darek
CSI dosyć jasno przedstawiło sprawę, że nie robią wycen i diagnoz na odległość...
Ok, to może zajrzy tu ktoś, kto serwisował to szkło w podobnych okolicznościach uwalonego AF i podzieli się wiedzą :-)
Pytanie 2 aktualne, bo CPS mi podaje jedynie kontakt do Pani z Canon Poland.
post @szandor`a w tym wątku może trochę naświetli sprawę
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/ef-50-f-1-8-a-ef-50-f-1-4-usm-272/index9.html#post1152683
Podzielam tę opinię, mam to szkło od 4 lat, mało go używam, ponieważ nie jestem hazardzistą, nie mam zastrzeżeń do ostrości, ale zdarza mu się trafić. Pomimo oszczędnego korzystania z tego obiektywu wysiadł w nim AF, naprawa+kalibracja w CSI kosztowała 580 zł. Nie sprzedałem go bo mi sumienie nie pozwala, pewnie zestarzeje się w szufladzie.
Rok temu wyslalem na zytnia swojego C50/1.4 zeby wymienili mi kompleksowo caly modul AF.
Koszt takiej imprezy to o ile dobrze pamietam 750pln + wysylka.
Moglem troche pomylic, ale na pewno wiecej niz siedem stow
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
trochę drogo o_O szczególnie, ze za 800zł dało się trafić sprawną używkę :x
Rok temu wyslalem na zytnia swojego C50/1.4 zeby wymienili mi kompleksowo caly modul AF.
Koszt takiej imprezy to o ile dobrze pamietam 750pln + wysylka.
Moglem troche pomylic, ale na pewno wiecej niz siedem stow
Też mam wątpliwości, czy przy takich kosztach ta naprawa ma sens. :? BeatX jesteś zadowolony z tej naprawy :?:
no cena z****, ze sie tak wyraze - ale nie mialem wyjscia, bo C50/1.4 chcialem sprzedac i zamienic na 50L, a kto by popsuty 50/1.4 kupil? :/
co do samej naprawy nie mam zadnych zastrzezen, szybko, sprawnie i bezproblemowo - ale z cena to pojechali na maxa.
Dzisiaj została zakończona naprawa mojej 50tki 1.4. Za:
NAPRAWA MECHANIZMU AF, MF, WYMIANA PIERSCIENIA
OSTROSCI, REGULACJA AF
CZĘŚĆ - BARREL, CAM
zapłaciłem; 433 zł
być może da CI to jakiś szacunkowy podgląd na sprawę.
Ja naprawiałem w maju 2012, koszt
niektórzy próbują sobie radzić samodzielnie :p https://www.youtube.com/watch?v=JkdiQdMCtyQ
Ja naprawiałem w maju 2012, koszt
L:\Projekty\csi
szandor jaki był ren koszt :?:
Przepraszam, nie udało mi się wrzucić scanu faktury, a wygląda to tak:
1. Część -focusing ass'y usm - 353,45
2. Wymiana zespołu AF -184,50
3. Transport - 18,01
4.Pobranie - 6,00
Razem 561,96 zł
561,96 zł
To już trochę bardziej "sensowna" cena, ale i tak będę się ze swoim obchodził jak z jajkiem ;)
Dzięki wszystkim za info. U mnie kroi się wymiana Af drive unit, YG2-0453-000 (http://www.f20c.com/stuff/canon/partslist/EF%2050%201.4%20USM.PDF), z tego co piszecie to serwis wyniesie około 1/2 wartości obiektywu. Może trochę poćwiczę zabawę w manualu... ;-)
z tego co piszecie to serwis wyniesie około 1/2 wartości obiektywu. Może trochę poćwiczę zabawę w manualu... ;-)
Do takiej zabawy lepiej może kup od razu zeissa makro-planara T* 50 mm f/2 ZE, bo nie zaznasz spokoju jak szandor :mrgreen:
Szczerze mówiąc, 50 to ja wyciągam ze 2x do roku. Na pewno nie kupię innego obiektywu o tej ogniskowej. Po prostu zacząłem odczuwać wewnętrzny niepokój mając świadomość, że słoik nie jest do końca sprawny :-D
Edit: Pewnie nadejdzie moment sprzedaży i wtedy będę musiał postąpić jak kolega wyżej...
Mój post został słusznie usunięty bo zagalopowałem się w wyrażaniu moich emocji jakie C50/1,4 u mnie wywołuje.
Przepraszam użytkowników forum za użycie niewłaściwych słów.
Powtórzę to co napisałem w łagodniejszej formie. Wydałem na naprawę tego szkła 562 zł i uważam, że to wyrzucone pieniądze. Jeśli znajduję odrobinę wolnego czasu, robię zdjęcia, robię je tylko dla mojej przyjemności, ponieważ ten obiektyw mnie denerwuje, więc schodzi mi z oczu i zalega w szufladzie. Napisałem też, ze sumienie nie pozwala mi go sprzedać, żeby nie wkurzał kogoś jeszcze. Podobną sytuacje miałem z tamronem 17-50, oddałem za darmo i to posunięcie było jak wizyta u psychoterapeuty, odzyskałem spokój,
znam młodego człowieka który pożycza czasami moją 50tkę - ponieważ ja jestem spokojny - możesz mu oddać swoją ;)