Zobacz pełną wersję : Włączenie lampy i dwukrotnie szybsze czasy
Może pytanie z tych podstawowych ale w poprzednim systemie tak nie miałem. Dlaczego po włączeniu czy to firmówke czy Metz na 5D II pracując w trybie Av, czasy mam dwukrotnie szybsze.
Przykładowo celuje w pkt. bez lampy mam czas 1/20, po włączeniu lampy 1/40, co automatycznie zmienia jasność dalszych obiektów w ciemniejszych pomieszczeniach. Wiem że mogę działać w trybie Manual ale niekiedy jak mogę być wygodny to chcę Av, czy da się wyłączyć skracanie dwukrotne czasów w trybie Av ?
Popatrz czy nie masz któregoś CF ustawionego dla synchronizacji lampy w trybie Av
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/e-ttl-ii-faq-jak-dziala-nowy-system-i-czego-wymaga-2421/ <- polecam się zapoznać z tym... też miałem takie pytania, ale przyzwyczaiłem się już, że jesli canon + lampa to tylko tryb M ;)
No to pozostajemy przy trybie M. Dzięki, choć dziwne że soft wymusza taką zmianę, nie widzę powodu takiej zmiany.
josephcom
19-04-2013, 16:40
Sprawdziłem na 500D i 6D u mnie nic się nie zmienia trzyma cały czas takie same czasy, puszka na AV lampa auto Nissin Di622 MARK II
Z wypowiedzi innych wnioskuje że nie jestem odosobniony w szybszych czasach, ale może to jednak ja mam problem, czy ktoś kto ma 5dII może sprawdzić czy po włączeniu lampy czasy są dwukrotnie szybsze ?
Nie mam co prawda 5DII ale ETTL-2 to ETTL-2. U mnie ten efekt zależy od tego, jaki byłby czas bez lampy i od wybranego trybu pomiaru światła. Z tego co widzę to z grubsza na evaluative nie zależy a na pozostałych tak, o ile czasy są dość długie. I nie widzę w tym nic dziwnego. Czemu czas miałby być ten sam skoro plan będzie dodatkowo doświetlony lampą? A jak chce mieć władzę nad wszystkim to M i koniec.