PDA

Zobacz pełną wersję : 60D po przesiadce - przycisk AF-ON, program D+, zdalne wyzwolenie 380EX2

Misioo
20-03-2013, 23:41
Dobry wieczór!
Po przesiadce z 30D na razie nie "czuję" trzech rzeczy:

1. Przycisk AF-ON z tyłu obudowy. W zasadzie działa jak wciśnięcie spustu migawki do połowy: uruchamia pomiar światła i AF. Czy to tylko powtórzenie funkcji ze spustu czy może służy do czegoś więcej (jakoś nie mogę się dopatrzyć głębszego sensu tego przycisku).

2. Program D+ (priorytet jasnych partii obrazu). Jeśli dobrze rozumiem, to aparat ma nie dopuszczać do przepalenia świateł. Jak w takim razie naświetlać? Na cienie (jak w negatywach) wierząc że aparat sam zatroszczy się o światła i wyrówna kontrast (na tyle, na ile się da). Czy program D+ działa na etapie ustawiania przez aparat ekspozycji czy dopiero w post-processingu. Pytam pod kątem formatu RAW/JPEG - jeśli w post-processingu to (chyba) nie ma znaczenia przy fotografowaniu w RAW.

3. Zdalne wyzwalanie lampy 580EXII. Chciałbym się upewnić, czy jeśli w układzie, gdy lampa stoi na statywie i odpala się ją wbudowanym w aparat fleszem to 580EXII powinna być ustawiona w trybie ETTL i wtedy w każdym z trybów (sumowanie i proporcja) aparat będzie liczył ekspozycje automatycznie dla dwóch lamp i nie ma potrzeby żadnego ustawienia manualnego lampy zewnętrznej?

Jestem skończonym amatorem, więc przepraszam, jeśli pytam o oczywistą oczywistość :(

Mike7
20-03-2013, 23:47
Co do pytania 1., to funkcję tego przycisku można zmienić w menu.

Merde
21-03-2013, 12:32
1. Przycisk AF-ON z tyłu obudowy. W zasadzie działa jak wciśnięcie spustu migawki do połowy: uruchamia pomiar światła i AF. Czy to tylko powtórzenie funkcji ze spustu czy może służy do czegoś więcej (jakoś nie mogę się dopatrzyć głębszego sensu tego przycisku).

Ustaw sobie ostrzenie pod AF-On, a pomiar światła i wyzwalanie migawki pod spustem.
O zaletach takiej konfiguracji było pisane wielokrotnie na forum.

Misioo
21-03-2013, 12:54
To będzie wymagało zmiany nawyków, ale poćwiczę temat.

salas
09-10-2013, 14:03
Ustaw sobie ostrzenie pod AF-On, a pomiar światła i wyzwalanie migawki pod spustem.
O zaletach takiej konfiguracji było pisane wielokrotnie na forum.

która to konfiguracja w C.Fn IV:
czy to będzie 1 ?
SPUST - pomiar start
AF-ON - pomiar/ AF start
* - blokada AE

I jakie to zalety? Bo jedyne co znalazłem, to że przy AL SERVO bardzo przydatne kiedy pomiar światła jest na bieżąco przy zmiennej sytuacji? Czy coś jeszcze?
Sory za odkopanie, ale w instrukcji napisali jedynie, że można sobie ustawić 1 z 10 opcji :x
Z góry dzięki za odpowiedź

blade-mrn
09-10-2013, 18:17
Tak, to będzie ta konfiguracja. Co do zalet to zależy co i gdzie fotografujesz. Ja osobiście nie używam tego przycisku w zasadzie wcale, jakoś się przestawić nie mogłem a i większego sensu w tym nie widziałem przy mojej twórczości.
Temat strasznie stary więc pozostałe pytania chyba już nie aktualne.

salas
09-10-2013, 18:28
ogólnie to ja się tylko podpiąłem pod temat bo bym się chętnie dowiedział jakie zalety ma takie ustawienie :p