Zobacz pełną wersję : Canon SX200IS Problem z wysuwaniem się obiektywu.
ShadowUS
20-03-2013, 16:57
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy miał ktokolwiek problem z wysuwaniem się obiektywu w Canonie SX200IS?
Po prostu pewnego dnia przestał się wysuwać. Przy włączeniu pstryknie "osłonka" i na tym działanie aparatu się kończy. Wyskakuje błąd obiektywu i tyle.
Aparat został rozebrany i ku mojemu zdziwieniu obiektyw jest stałą (sklejoną) konstrukcją więc nie mam możliwość rozebrania go w celu zobaczenia co jest nie tak. Nie jestem pewien co do wymiany obiektywu na inny więc kupno w ciemno nie jest za ciekawą opcją. Patrząc jeszcze na to że jest to już troszke wiekowy sprzęt. Ile serwis Canona pobiera za taką naprawę, lub za samo sprawdzenie co jest w nim nie tak.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
MacGyver
20-03-2013, 22:55
Naprawy mechanizmów obiektywów w aparatach kompaktowych to, zazwyczaj, koszt około 100-200 zł. Serwis nie musi być autoryzowany, te niezależne tez już potrafią sobie ściągnąć części.
Odpowiedzi na pytania dotyczące autoryzowanego polskiego serwisu Canona E-CSI szukamy w tym dziale: Autoryzowany Serwis Canon - CSI (http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/)
maciek12ss
20-03-2013, 23:07
Kiedyś gdy pracowałem w pewnej sieci sklepów agd rtv, dość często ludzie przynosili do naprawy gwarancyjnej aparaty kompaktowe z zablokowanymi obiektywami ( nie chciały się wysuwać, albo wsuwać). Klienci udawali że aparat nie upadł itd , po dłuższej rozmowie wychodziło na to że jednak to dziecko się bawiło to kolega to jednak sam ktoś upuścił włączony aparat i tak już się stało,że obiektyw został zablokowany, a nie rzadko nawet przekrzywiony. Prosiłem klienta że by zostawił sprzęt chociaż wiedziałem że jak wyślę do serwis nikt z tym nic nie zrobi ewentualnie zostanie naprawa odpłatna co przy wartości sprzętu nie często 100 lub 200 zł nie było opłacalne. Do sedna więc.. Brałem taki aparat w swoje magiczne dłonie i często na silę prostowałem obiektyw wyciągając go ręcznie lub wciskając , przekrzywiając czasami na wszystkie strony aż zaskoczył. Naprawiłem w ten sposób około 10 sztuk . Naprawa polegała na nastawieniu obiektywu po prostu musiał wskoczyć na swoje miejsce i działa bez problemu. Często wyskakiwały właśnie błędy w tych aparatach nie chciały ostrzyć i zmieniać ogniskowej . Polecam pobawić się "ręcznie " z aparacikiem a może coś uda się zdziałać chyba że usterka jest typowo elektroniczna nie mechaniczna to już mój post nie ma w tedy się nie liczy.
Naprawiacz
21-03-2013, 09:29
Jeśli samemu będziesz próbował go "naprawiać" to masz 90% szansy, że obiektyw będzie się nadawał wyłącznie do wymiany.
Serwis autoryzowany nie bawi się w naprawy obiektywów w kompaktach - on je wymienia. Koszty zwykle oscylują (lub ją przekraczają) wokół ceny całego, sprawnego aparatu. Znajdź mały, prywatny serwis, który załatwi naprawę w kosztach 100-150zł (moim zdaniem).
ShadowUS
25-03-2013, 10:10
Hmmm... jeszcze nie miałem za bardzo jak się zabrać za aparat...
Ale na allegro znalazłem ten obiektyw...
Obiektyw CANON SX200, SX200IS (3107893590) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-sx200-sx200is-i3107893590.html)
Lepiej zanieść do jakiegoś prywatnego serwisu czy po prostu kupić obiektyw na allegro?