PDA

Zobacz pełną wersję : ciemne fotki 350D

net
22-02-2006, 15:39
Witam

Nie wiem czy to wina puszki ale przy trybie pełnej automatyki lub trybie P gdy aparat ocenia , iż może wykonać zdjęcie po nastawie ostrości i czasu z przesłoną wykonane zdjęcia są przyciemnawe . Można wprowadzić korektę ekspozycji na np +1 i będzie wszystko ok ale jestem ciekawy czy wasze puszki terz w trybie P lub pełnej automatyki robią przyciemnawe zdjęcia nawet jeśli by się wydawało , że wszystko bedzie ok bo aparat poradził sobie z ustawieniami.

Jeszcze jesno pytanko. Przy ustawieniu AF na Al servo i śledzeniu celu z dokładnym nastawieniem punktu AF np centralnego na powiedzmy jadącego narciarza jego twarz nie jest rewelacyjnie ostra . Czy to poprawia się w PS czy niewydala puszka lub "kitowy"obiektyw . Po odpaleniu programu ZoomBrowser EX i uruchomieniu funkcji Show auto focus points punkt AF jest wcelowany dokładnie w wybrane miejsce które nie jest nie stety ostre.

Jak te sprawy wyglądają w waszym przypadku ??

pozdrawiam
Sebastian

Tomasz Urbanowicz
22-02-2006, 15:44
Jak pstrykasz śnieg to musisz zrobić korektę na + (poczytaj o poprawnej ekspozycji...)

net
22-02-2006, 16:20
problem w tym , że nie tylko na śniegu tak robi

DoMiNiQuE
22-02-2006, 16:22
Problem w tym, ze musisz nauczyc sie korzystac z korekty eksopzycji oraz poprawnie mierzyc a nie ufac w 100% automatyce.

net
22-02-2006, 16:48
100 % racji tylko bylem ciekawy jak to wychodzi u innych ;-)

net
22-02-2006, 16:49
a jak u was z działaniem AF w opisany przykładzie ??

DoMiNiQuE
22-02-2006, 17:00
a jak u was z działaniem AF w opisany przykładzie ??

Obiektyw kitowy demonem predkosci nie jest wiec zapewne czesc winy lezy po jego stronie. Oczywiscie fotki mozna troszke wystrzyc w PSie.
Generalnie trudno cokolwiek stwierdzic nie widzac przykladowego zdjecia.

al9
22-02-2006, 18:07
to niedoswietlanie jest celowe - łatwiej podciagnąć cienie niz uzyskać cokolwiek z przepalonych świateł... jesli Ci nie pasuje - ustaw korekcję. Ale - zobacz wydruki, bo coś co Ci sie wydaj za ciemne na monitorze - moze byc ok na wydruku...
a AF ? ja nie zauważyłem w swojej puszce jakichś błędów.. moze błąd w obiektywie.. albo bardzo szybkie obiekty?
al

VANT
23-02-2006, 16:42
albo zdjęcie poprostu poruszone.....obiekt w ruchu.
Co do ciemnawych zdjęć mam to samo.