Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czasami akumulator LP-E6 rozładowuje się w szybkim czasie (kilka zdjęć).

FaithfullyYours
17-03-2013, 17:25
Witam

Po raz drugi już (a ładowań miałem już kilkanaście) po pełnym naładowaniu akumulatorka (począwszy od ładowania np z 20-30%) zrobiłem kilka zdjęć. Aparat C 60D następnie poleżał kilka dni, dziś chcę odpalić i.... nie działa. Okazuje się, że aku jest w pełni rozładowany (ładowarka zaczyna pokazywać diodę -co 1 sekunda miga czyli naładowanie mniej niż 25%). Taką samą sytuację miałem z rok temu, kiedy to pełnym naładowaniu po kilku zdjęciach aku po prostu padło z 100% na 3% w ciągu kilku chwil. Oczywiście po tym naładowałem aku ponownie i od tamtej pory nic się nie działo (robiłem nawet po 1500-2000 zdjęć, swap 2 kart, sRAW'y, bez auto podglądu po zrobieniu zdjęcia i zawsze wygaszonym ekranem (używam tego wyświetlacza na górze) i następnie z 3-4 ładowania aż do dziś.

Dziwne zachowanie, czy to może być wina ładowarki? Czy ktoś kiedyś miał podobny problem? Dziwne, że dzieje się tak tylko raz na jakiś czas, a nie zawsze.

Bolek02
17-03-2013, 19:41
To raczej jest wina body z załadowanym akumulatorem a nie ładowarki.
Jeśli dzieje się tak tylko czasami, to raczej trudno będzie zdiagnozować problem.

grzegorzki
18-03-2013, 07:33
Jako powiada instrukcyja:
Naładuj baterię dnia poprzedniego tudzież w dzień w którym użytą ona zostanie.
Jako aparatu nie używasz tako baterię trzymaj osobienno, gdyż się rozładowuje ona i żywot swój skraca.
Gdy będąc w pełni naładowaną skoro popada w niemoc, znaczy że żywota koniec jej bliski i zakup nowej rozważyć należy.

To z instrukcji do 6D, czyli też LP-E6. Nic tam nie ma o pamięci baterii, możliwe że rozładowanie nie pomoże.
Wg mego widzimisie to w tą baterię napchali jakiejś cudacznej elektroniki, z którą sobie podrabiacze nie radzą,
a i w orginałach też sporadycznie powoduje problemy.

Morał: jak gdzieś powiedział 'Pan Z Canona' żaden poważny fotograf nie wybiera się na zdjęcia bez baterii zapasowej.

Bolek02
18-03-2013, 20:55
Dokładnie tak należy zrobić jak pisze kolega grzegorzki cyt. instrukcję :) Przede wszystkim należy sprawdzić czy bateria sama w sobie trzyma energię.

Kolekcjoner
18-03-2013, 21:05
Jako powiada instrukcyja:
Naładuj baterię dnia poprzedniego tudzież w dzień w którym użytą ona zostanie.
Jako aparatu nie używasz tako baterię trzymaj osobienno, gdyż się rozładowuje ona i żywot swój skraca.
Gdy będąc w pełni naładowaną skoro popada w niemoc, znaczy że żywota koniec jej bliski i zakup nowej rozważyć należy.

:D
Ty się marnujesz ;).