Zobacz pełną wersję : C 50 1.4 + 5d mk1 ( kalibracja ?)
Cześć,
od jakiegoś czasu jestem posiadaczem stałki 50tki 1.4, im dłużej na niej pracuje tym coraz bardziej upewniam się w stwierdzeniu że mój egzemplarz jest nieostry (1.4 mydło, 1.6 lepiej, 1.8 akceptowalne). Czy istnieje możliwość kalibracji w serwisie wspomnianej stałki pod konkretny 5dmk1 ? I jeśli tak czy taka akcja w ogóle przyniesie jakiś wymierny efekt?
(niestety mój meil do serwisu został bez odpowiedzi, dlatego temat poruszam tutaj)
Pozdrawiam
Paweł
wiktor2323
17-03-2013, 18:54
Pokaż fotke. Ten obiektyw nie jest królem ostrości do 2.0 ale żeby znów nie dało się używać 1.4 to powiedzieć nie można- albo masz problem z nastawą ostrości albo jakiś walnięty egzemplarz.
W moim egzemplarzu na 1.4 jest super.
poszukiwacz2006
17-03-2013, 19:59
Mydlany obiektyw może idealnie ostrzyć w punkt, i na odwrót. Bez zdjęcia nic nie doradzimy. O ile serwis podejmie próbę regulacji szkła do body, to na mydlany egzemplarz nie ma sposobu.
Pozdrawiam
Ok, na jakim zdjęciu najłatwiej będzie to stwierdzić ? to wieczorem strzele i wrzucę. Ostrzyć w jedną ze skal na linijce ?
jak na 1.4 jest mydło, a 1.8 już nie, to znaczy, że masz po prostu kiepski egzemplarz i żaden serwis Ci już nie pomoże. natomiast jeśli nie trafia (np. na dalsze odległości co jest częstą przypadłością) ślij do kalibracji.
poszukiwacz2006
17-03-2013, 22:26
jak na 1.4 jest mydło, a 1.8 już nie, to znaczy, że masz po prostu kiepski egzemplarz i żaden serwis Ci już nie pomoże. natomiast jeśli nie trafia (np. na dalsze odległości co jest częstą przypadłością) ślij do kalibracji.
Nie do końca. Głębia ostrości jest już większa i obiekt może się w niej znajdować. "Mydło" nie ma nic wspólnego z celnością szkła. Są to dwie zupełnie różne wady obiektywów. Bez zdjęcia założyciela wątku nic tu nie wymyślimy.
Pozdrawiam
Wykonałem parę zdjęc testowych.
ostrzone na czerwonej zakrętce
1.http://img812.imageshack.us/img812/262/14cz.jpg 1.4
2. http://img802.imageshack.us/img802/3250/73381141.jpg 1.8
Ostrzone na "J" -
1.http://img7.imageshack.us/img7/6246/18232391.jpg 1.4
2. http://img191.imageshack.us/img191/1640/18jl.jpg 1.8
wygląda na to że mam BF :/ W tym wypadku serwis jest w stanie coś zrobić ?
Jak już to masz FF, ale co do drugiego zdjęcia to jest ono nijak adekwatne do testowania AFu wszystko naokoło J wygląda tak samo i czujnik złapie niekoniecznie to co TY sobie zażyczysz ;)
Jak już to masz FF, ale co do drugiego zdjęcia to jest ono nijak adekwatne do testowania AFu wszystko naokoło J wygląda tak samo i czujnik złapie niekoniecznie to co TY sobie zażyczysz ;)
FF,FF, moja omyłka. Skoro test z J nie jest miarodajny, to jak najwłaściwiej to sprawdzić ?
poszukiwacz, może się nieprecyzyjnie wyraziłem, ale chodziło mi o to, co napisałeś. jeśli na 1.4 jest mydło, a AF trafia w cel, to chyba serwis nic nie pomoże.
ja po fotkach nic nie osądzę. zrób coś Żwirek prostopadle do punktu ostrzenia, a nie z góry. to może być ff, ale nie musi.
wiktor2323
18-03-2013, 01:30
FF,FF, moja omyłka. Skoro test z J nie jest miarodajny, to jak najwłaściwiej to sprawdzić ?
Mało tego, że nie miarodajny to jeszcze chyba w instrukcji od 50D widziałęm zapis że Af może wariować gdy w okolicach pkt jest dużo podobnych rzeczy ( jako główny przykład wymieniona klawiatura) ;)
Jak dla mnie to pokaż klika normalnych fotek i się oceni ;)
Abstrahując od kwestii FF/BF to mi się wydaje, że nie ma tragedii jeżeli chodzi o ostrość.
MariuszM
18-03-2013, 10:14
Z tych zdjęć niewiele wynika.
Zrób zdjęcia w dzień, przy normalnym świetle, może być ulica przed oknem, cokolwiek....
Wtedy ocenimy.
Mydło nie ma nic wspólnego z działaniem AF.
Musielibyśmy sprawdzić ten sprzęt w serwisie i wówczas moglibyśmy coś powiedzieć.
Puszke wraz ze szkłem wysłałem do serwisu, jesli chodzi o obiektyw to Panowie z CSI stwierdzili; "NAPRAWA MECHANIZMU AF, MF, WYMIANA PIERSCIENIA OSTROSCI, REGULACJA AF". Innym słowy rewelacji nie ma :/