PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia studyjne a ustawienia aparatu

EndruOnassis
14-03-2013, 23:33
Witam wszystkich. Z lekkim strachem piszę ten post mając nadzieję, że na autoryzowanym forum nie zostanę zjedzony przez bardziej wyedukowanych kolegów z branży :) ... A więc... Posiadam sprzęt Nikon D300s na którym pracuję od kilku lat. Wcześniej też miałem Nikona niższej klasy. Wszystkie umiejętności zdobyłem na zasadzie prób i błędów. Troszkę czasu to zajęło ale było warto.. Parę dni temu firma w której pracuję zleciła mi wykonanie zdjęć do katakogu. Dostałem Canona 5d Mark II + obiektyw Canon 85 mm f1.2 i trzy dni na zapoznanie się ze sprzętem. Zdjęcia będą wykonywane w studio wyposażonym w trzy lampy Apus pro 600. Czasu mam niewiele, a przynajmniej jak dla mnie to za mało. Czy mógłbym więc liczyć na jakieś podpowiedzi dotyczące ustawień aparatu i lamp. Z góry za pomoc dziękuję

mk
15-03-2013, 00:10
Napisz nam jeszcze co będziesz fotografował ; )
Ogólnie mały przepis to ISO 100, F11, 1/200, siłę lamp ustawiasz tak by nie wychodziło Ci przepalone (patrz histogram) ; ) Metodą prób i błędów dobierzesz wszystko ; )!

ArekLodzPl
15-03-2013, 00:33
napisz jeszcze co masz sfocić bo może się okazać że 3 lampy to za mało i trzeba będzie kombinować

rOOmak
15-03-2013, 06:13
Co jest tematem? Jakie modyfikatory masz do dyspozycji?
W aparacie ustawienia są takie same jak w Nikonie tylko pod innymi przyciskami ;)

bulldog
15-03-2013, 13:55
Napisz jeszcze ile kasy za to zarobisz i ile odpalisz za podpowiedzi,
rozumiem, że chcesz aby napisać Ci iso f tv moc lampy itp.
wydawało mi się, że w nikonie są podobne parametry i osoba, która robi zdjęcia zawodowo potrafi je dobrać bez względu na markę

proszę wybaczyć mój sarkazm, ale: " Czy mógłbym więc liczyć na jakieś podpowiedzi dotyczące ustawień aparatu i lamp. Z góry za pomoc dziękuję" wydaje mi się, że nie zadałeś żadnego konkretnego pytania

EndruOnassis
15-03-2013, 18:32
Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Rzeczywiscie nie zadalem bardziej konkretnego pytania.

MarcinStanczak - Dziekuje za "przepis" :) Temat sesji "nakrycia głowy"

ArekLodzPl - Ogólnie bedą to portrety wiec wydaje mi sie ze te trzy powinny wystarczyc. Choc moge sie mylic. Czy myslisz ze uzycie blend cos poprawi ? Pozłoże i tło będą białe. Myslę też o rozwinieciu plótna nad głową, czy instalować jakieś stałe świetło za płotnem?

ROOmak - Mam trzy softboxy.

Bulldog - Nie jestem zadnym tam profesjonalistą. Tak jak mowiłem metoda prób i błędów jakiś warsztat mam. Najprawdopodobniej gdybym miał więcej czasu dostroił bym ten sprzęt. Nie chodziło mi o podanie konkretnego iso itp. Nigdy nie miałem Canona w ręku i tak poprostu prosiłem o jakiekolwiek podpowiedzi. Przecież forum m.in. po to właśnie jest... Zapytałeś się też o kase :lol: Mówiąc szczerze nie było jeszcze dyskusji na ten temat.
A i jeszcze zaciągnąłeś "wydawało mi się, że w nikonie są podobne parametry" O tym to ja wiem, ale czyze było by forum bez sarkazmu :) Pozdrawiam :)

Raideur
15-03-2013, 19:28
... Nigdy nie miałem Canona w ręku i tak poprostu prosiłem o jakiekolwiek podpowiedzi. Przecież forum m.in. po to właśnie jest... Zapytałeś się też o kase :lol: Mówiąc szczerze nie było jeszcze dyskusji na ten temat.
A i jeszcze zaciągnąłeś "wydawało mi się, że w nikonie są podobne parametry" O tym to ja wiem, ale czyze było by forum bez sarkazmu :) Pozdrawiam :)

Rownie dobrze zawodowy kierowca jezdzacy skoda, moglby zadac pytanie jak zmieniac biegi i trzymac kierownice w citroenie bo nigdy w takim nie siedzialem za kierownica?

rOOmak juz napisal ze parametry sa takie same, a jedynie ich ulozenie inne.

rOOmak
15-03-2013, 19:34
Ciężko dać konkretny przepis... W zależności od tego co konkretnie oczekuje klient pewnie będziesz musiał sam wszystko dostroić.
Zacznij od ustawienia aparatu na wysokości twarzy modela. Jeden softbox zaraz ponad obiektywem skierowany na modela i w dół. Pod obiektywem srebrny reflektor, szczególnie jeżeli czapki będą miały daszki. Jeden softbox za modelem z boku jako separacja i jeden na tło.
85mm będzie trochę szeroki. Jak podejdziesz za blisko to zaczną się widoczne zniekształcenia. Lepiej jest zrobić zdjęcia trochę szerzej i wykadrować w edycji.

Druga opcja może być z softem po jednej stronie, ok 45st z boku i ok 20st z góry (wyjściowo-musisz dopasować samemu). Druga lampa jako światło wypełniające. Może być skierowana w ścianę za plecami lub z softem skierowanym na wprost twarzy tak żeby dawała jeden stop mniej niż razem ze światłem głównym. Trzecia jako separacja od tyłu po stronie przeciwnej do głównej lampy. Tylko że tło wyjdzie ciemne.
Możesz również przełożyć lampę z roli wypełnienia na tło i użyć blendy do wypełnienia cieni.

EndruOnassis
15-03-2013, 20:12
Dzieki wielkie za podpowiedzi. Napewno skorzystam z tych rad. Pozdrawiam

ThomasVoland
15-03-2013, 20:26
O totalnych podstawach dot. Błyskania rozpisałem się tutaj http://tomaszpluszczyk.pl/swiatlo-blyskowe-podstawy-podstaw/.

A w innych wpisach znajdziesz opisy różnych sesji razem z setupami, backtage itd. Mam nadzieję, że ci to pomoże. Niektóre są o błyskaniu bardzo tanim sprzętem, inne droższym. Jest też trochę o lampach reporterskich, bo używałem ich długo jako jedynego oświetlenia, ale większośc o studyjnych.

mk
15-03-2013, 21:33
To może i ja coś podrzucę jako setup ; )!
Ostatnio eksperymentowałem z światłem i szczerze mówiąc do portretu zrobiłem mały eksperyment, odciągnąłem modelkę odrobinkę do siebie tak by za nią postawić statyw + softbox z lampą skierowaną na tło (full power), do tego dwie lampy po bokach na wysokości twarzy modelki pod kątem 45 stopni (1/4 mocy) ; ) Możesz coś takiego spróbować, choć nie wiem czy przypadkiem rozwiązanie z blendą r00maka jest lepsze ; )