Zobacz pełną wersję : Chyba mnie oszukano
manfred1
14-03-2013, 09:03
Witam serdecznie czy jest gdzieś na forum wątek dotyczący oszustw na naszej giełdzie forumowej. Nie chce być nudny ale chyba mnie ktoś w konia zrobił :-(
manfred1
14-03-2013, 09:27
No raczej chyba bo wysłalem towar kupujący potwierdził, że wszystko jest ok. Po czym napisał że w wysłał kasę. Gdy pieniązki nie dotarły napisałem do niego aby wysłał do mnie potwierdzenie przelewu. Od tej chwili się do mnie nie odzywa obraził się chyba. Ale na forum się loguje no to reasumując chyba mnie oszukał ;-)
Spróbuj dopisać się do tego wątku:
http://www.canon-board.info/sprawy-wewnetrzne-forum-11/oszust-watek-dla-osob-oszukanych-uwaga-oszust-zlapany-przez-policje-81442/
manfred1
14-03-2013, 10:02
Ale tam "chyba" nie mogę podać istoty sprawy, treści rozmowy z PW ani danych osobowych tego co mnie wykiwał.
Ale tam "chyba" nie mogę podać istoty sprawy, treści rozmowy z PW ani danych osobowych tego co mnie wykiwał.
Na tym etapie tyle powinno wystarczyć, reszta ew. na PW. Zobaczymy czy coś da się zrobić.
manfred1
14-03-2013, 10:42
No nic poczekam jeszcze trzy dni. A następnie poinformuję jak się sprawy mają.
Rozumiem, że forum i można pomyśleć, że nikt nie powinien tu oszukiwać, ale bez przesady :> wysłałeś zwykłą paczkę bez potwierdzenia przelewu? Mogłeś się chociaż dogadać na pobraniową albo czekać na kasę na koncie, albo przynajmniej to głupie potwierdzenie.
Takie podejście to po prostu proszenie się o wałek. W dzisiejszych czasach to już w ogóle :x
manfred1
14-03-2013, 13:36
Spokojnie rozmawiałem z kupującym i wielce się zdziwił, że nie mam jeszcze kasy na koncie. Wysłałem przedmiot, który był sprawny i wg mnie lekko przerobiony na plus. Zaproponowałem aby kupujący obejrzał, jeśli mu pasuje to zapłaci mi a jeśli nie to zwróci na swój koszt. Zgodziliśmy sie na te warunki. Okazało się ze mu odpowiada moją przesyłkę podzieliłem na połowę. I czekam na wpłatę, która wyszła w poniedziałek. Wpłata przelewem internetowym chyba już powinna dojść. Jesli do poniedziałku nie dojdzie poczynię odpowiednie kroki. Z drugiej strony kwota nie jest wygórowana ale jesli ktoś mnie chce w konia zrobić ciupaga w plecy ino jus.
Pieniądze z konta na konto idą maksymalnie jeden dzień roboczy. Nie ma sensu czekać tygodnia.
Powinien mieć możliwość wygenerowania potwierdzenia przelewu. Może zrobił błąd przy wpisywaniu Twojego numeru konta?
Ja też czasem bywam zbyt ufny w kontaktach z ludźmi z internetu, ale najbardziej wkurzają mnie nie oszuści, bo Ci oszukują i tyle,
bardziej wkurzają mnie Ci, którzy są uczciwi, ale im się nie chce. Nie chce wyjaśnić sprawy, nie chce zrobić przelewu, nie chce czegoś sprawdzić. Bo oni są tacy zabiegani, bo mają problemy w pracy, bo są zmęczeni...
Jakby ode mnie kasa do kogoś nie dotarła to bym w podskokach pięć razy sprawdził czy wszystko dobrze zrobiłem.
manfred1
15-03-2013, 10:23
Opuszczam wzrok sprawa sie wyjaśniła . Po moim telefonie kupujący uregulował płatność i sprawa wyjaśniła się szczęśliwie dla nas obu. Nie mniej jednak najpierw zdjęcie przedmiotu-decyzja kupującego-wpłata- wysyłka. Zapamietaj to sobie manfred