Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 600d obsługa

alicjag3
13-03-2013, 21:17
Cześć,

piszę ponieważ kupiłam Canona 600d i niestety ale nie mogę wejść w ustawienia pod przyciskami kierunkowymi (tymi z prawej strony ekranu lcd). Gdy wciskam je (tam gdzie jest np AF, poziom bieli itd) to nie działa a jedynie przesuwa prostokąt na ekranie. Po co się go w ogóle przesuwa i dlaczego nie działa to co powinno to nie wiem.

maciek12ss
13-03-2013, 21:28
wyłącz live viev i w tedy będą działac przyciski jako funkcyjne. Na podglądzie live viev przyciski kierunkowe służą do wyboru miejsca w którym chcesz ustawić ostrość na fotografowanym obiekcie

--- Kolejny post ---

a jak chcesz na podglądzie live viev włączyć inne finkcję wciśnij przycisk "Q"

alicjag3
13-03-2013, 21:29
Tak sądziłam, że prostokąt jest do tego ale mam wrażenie, że i tak ustawia ostrość gdzie uważa...

skura
13-03-2013, 22:29
potestuj na kontrastowym obiekcie(ew na linijce0 i zobaczysz gdzie ustawia ostrość. korzystaj raczej z normalnego trybu(ostrość ustawiana jest znacznie szybciej. W zależności od trybu fotografowania(liveview czy bez), ostrość ustawiana jest w trybie detekcji kontrastu lub detekcji fazy. Poczytaj o różnicach i dostosuj do nich swój sposób fotografowania. Każda z nich ma jakieś ograniczenia

tdominiak
27-03-2013, 23:22
Jeśli korzystasz z ostrości na Live View to im prędzej odpuścisz tym lepiej :) Zajrzyj w wizjer, tam masz kilka punkcików, które nawet na kicie łapią ostrość dość szybko i do tego świecą na czerwono dla potwierdzenia. Przyciskiem obok gwiazdki (tam gdzie zoom +/-) możesz przestawić łapanie ostrości w wizjerze tylko na centralny punkt krzyżowe albo na wszystkie 9. A na koniec zajrzyj do pudełka i poszukaj instrukcji obsługi bo jest i to w kilku językach :)