Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mkIII - dziwny dźwięk

janek01
11-03-2013, 13:01
Witam wszystkich.

Jakiś czas temu zakupiłem w/w aparat.

Po jakimś czasie (być może wcześniej nie zwracałem na to uwagi, bo mój 5dmkII nie ma takich objawów) zauważyłem, że z aparatu dochodzi dziwny dźwięk w pewnych momentach. Dźwięk przypomina bardzo delikatny szum/bzyczenie i pojawia się po uruchomieniu aparatu na kilka sekund (ale zaraz znika). Wystarczy natomiast nacisnąć spust i znów go słychać, a jest słyszalny cały czas przy włączonym lcd. Trzeba absolutnej ciszy by zwrócić na niego wagę.
Napisałem do serwisu na Żytniej, odpisali mi że to normalne. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy w innych mkIII-kach taki objaw także występuje. I co może tak szumieć?

fro
11-03-2013, 20:17
Ty poważnie, czy sobie j..a robisz?

wiktor2323
11-03-2013, 22:25
A może to stabilizacja w szkle?

janek01
11-03-2013, 22:39
???
widzę, że nie tylko ja tak mam: Strange sound inside 5D III (?) (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=5055.0)

fro
12-03-2013, 12:08
Odpowiem tu. Naprawdę myślałem, że to żart. Tak jak kolega stawiam na to że słyszysz IS (napisz jakie szkło masz założone), a po włączeniu słyszysz pracę mechanizmu czyszczącego matrycę.
Ale zarówno jedno jak i drugie powinieneś słyszeć również w swoim 5dII o którym wspomniałeś.

No ale widzę, że koledzy na tamtym forum, już Cie uspokoili. Swoją drogą masz słuch - ja nic nie słyszę, oczywiście oprócz IS, no i pracy USM jeśli aparat jest w AI servo.

janek01
12-03-2013, 12:47
wiem jak IS pracuje w szkłach:) nawet bez żadnego podpiętego szkłą słychać ten szum. wystarczy włączyć podgląd lcd lub przycisnąć spust migawki do połowy, lub jakikolwiek przycisk.
Kazałem posłuchać koledze, też na początku nie wiedział o co mi chodzi. Ale jak się wsłuchał w zupełnej ciszy to sam przyznał, że pierwszy raz takie coś słyszy.
Okazało się, że nie pierwszy mam takie objawy, serwis mnie uspokoił, że jest ok, ale nie powiedzieli co to:)

set21
12-03-2013, 12:59
Ten temat już był poruszany,chyba w wątku 5dm3 w praktyce
W moim 5dm3 tez słychać,to normalne.