Zobacz pełną wersję : 5D Mark II czy 60D
Prośba o wasze opinie w poniższej kwestii:
Jestem w trakcie porzucania analogu i przesiadki na cyfrę :!::!::!:
W moim EOSie poszła migawka i nawet nie chcę się bawić w naprawę...
W związku z powyższym przymierzam się do zakupu nowego sprzętu w granicach do 7000pln.
Mój dylemat polega na tym czy kupić 5D Mark II i używać dalej mojego jedynego szkła 50mm 1.8II czy może 60D + 24-105 F/4L?
Aparatu używam wyłącznie do celów amatorskich i szczerze to 50tka trochę mnie ograniczała.
Czy w fotografii amatorskiej różnica między tymi aparatami jest aż tak duża że będzie to wyraźnie odczuwalne?
rozwazasz cropa i pełna klatkę :p więc różnica jest na wstępie :p na cropie 24mm mogą być za wąskie jeśli 50tka Cię ograniczała :p
możesz te poszukać 5d classic w cenie koło 3tyś za dobry stan z małym przebiegiem i wtedy za 4tysiące dokupić 2 porządne obiektywy
Rozważ taką opcje; 60D+(15-85 f3,5-5,6 IS USM)+(Tamron 70-300USD VC)-dwa b.dobre obiektywy + 50.1,8II i masz do swoich potrzeb b.fajny komplet.
Jeżeli do wydania jest 7 tys. zł i akceptowalna jest klawiszologia 60D to "jedynie słuszną" alternatywą jest 6D a nie 5DII.
Bez biadolenia na brak kawałka magnezu w pokrywce korpusu i wzdychania do joya można mieć urokliwe body FF, nowsze technologicznie. O wadach napisano juz wszystko a zaleta to śliczny obrazek.
Powiem tak.
Byłem z dwoma kolegami na plenerze. Ja miałem to co miałem, jeden miał 60d + tamron 17-50 f2.8, drugi Nikona D4 + Nikkor 24-70 f2.8 i powiem wam że różnica w jakości zdjęć tych dwóch sprzętów była porażająca. Ja rozumiem że cena itd, ale porównałbym to do różnicy między telefonem a lustrzanką. Stąd moje dywagacje.
Dla mnie różnica między FF a Cropem nie ma większego znaczenia, bo nie jestem zawodowcem. Mój idealny przedział ogniskowych to 30-150, więc ten obiektyw 24-105 prawie idealnie się w niego wpisuje, poza tym w cenie ok 7000pln miałbym jeszcze kasę na dodatki jak battery grip itd. Do tego dochodzi poręczność 1 obiektywu, itd.Jeżeli jednak różnica w jakości zdjęcia będzie aż tak duża jak w wymienionym przykładzie to wolę kupić od razu FF i zbierać rok na zooma.
przejscie z 35mm analoga na cropa 1.6 może być bolesne - lepiej od razu wejść w FF niż czuć się rozczarowanym. a 50/1.8 polecam zamienić np. na 50/1.4 Sigmy - genialne szkiełko. sama 50tka mozna naprawde duzo rzeczy zrobic, a w miedzyczasie dozbierac na zooma.
Jeżeli do wydania jest 7 tys. zł i akceptowalna jest klawiszologia 60D to "jedynie słuszną" alternatywą jest 6D a nie 5DII.
6D według mnie odpada, bo najczęściej pierwsze egzemplarze są niedopracowane, tak samo jest z resztą z samochodami. Zobacz jak to wygląda z Nikonem D600, niby super a juz się skarżą że matrycę zasypuje ścierająca się farba itd.
Wolę sprawdzony sprzęt!
jak sprawdzony to może Nikoś d700?
D700 - to jeszcze go sprzedają?
Nie wiem jak to będzie ze szkłami, bo te naprawdę dobre kosztuja majątek 24-70 f2,8 a 24-120 f4 jest kiepsko wykonany (podobno...)
6D według mnie odpada, bo najczęściej pierwsze egzemplarze są niedopracowane, tak samo jest z resztą z samochodami. Zobacz jak to wygląda z Nikonem D600, niby super a juz się skarżą że matrycę zasypuje ścierająca się farba itd.
Wolę sprawdzony sprzęt!
Myślę, że to słaby argument. 6D już jest kilka miesięcy w sprzedaży i nie słyszałem o defektach produkcyjnych. Kupiłem samochód Citroen C5 w czerwcu 2008, a więc 3 miesiące przed oficjalną sprzedażą, zrobiłem do dzisiaj 136kkm w zasadzie bez usterek.
Wg mnie 6D to lepszy wybór niż 5DII.
Jeśli Cie stać to bierz FF, ale który to nie doradzę ;)
andre1978
11-03-2013, 19:28
Podpisuję się pod przedmówcą, jeśli się zastanawiasz to bierz FF, bo po jakimś czasie i tak byś sprzedał cropa na poczet pełnej klatki.
krystian_n
11-03-2013, 19:38
Jak się przerzucasz z analoga to kup używane 5d I, do tego 24-105 i jakąś stałkę z ulubioną ogniskową i będziesz zadowolony:) to Ci mówi wielosystemowy cropowiec po przejściach;)
Jak się przerzucasz z analoga to kup używane 5d I, do tego 24-105 i jakąś stałkę z ulubioną ogniskową i będziesz zadowolony:) to Ci mówi wielosystemowy cropowiec po przejściach;)
Z używkami mam niestety złe doświadczenie. Z resztą jak widać "puszkę" zmieniam co ok 10 lat więc w tym przypadku chyba usprawiedliwionym jest zakup nowej.
P.S.
Byłem dziś w MM i miałem w ręce 5d Mark II i 6D. Cóż muszę powiedzieć że w mojej ocenie 5d Mark II bardziej "leży mi w ręce". W 6D czuć ten plastik...
Szkoda że nie mieli 60D :(
Jeśli w 6d które ma plastik tylko w górnej części czujesz jego nadmiar (pozostała część korpusu jest magnezowa), to po co chcesz macać 60d, skoro jest ono zdecydowanie bardziej delikatne i plastikowe niż 6d? Nie mówiąc już o kulturze pracy przycisków, a całkowicie pomijając kwestie jakości obrazka szczególnie na wysokich iso. Bierz od razu pełną klatkę, ja też polecam na początek 6d, mam i uważam że na potrzeby amatora jest to zdecydowanie wystarczająca puszka, oferująca trochę więcej niż 5d mark ii.
Bierz od razu pełną klatkę, ja też polecam na początek 6d, mam i uważam że na potrzeby amatora jest to zdecydowanie wystarczająca puszka, oferująca trochę więcej niż 5d mark ii.
a jeśli mogę zapytać jakie widzisz największe różnice na korzyść 6d??
Największą zaletą jest chyba bardzo niski szum przy wysokich czułościach ISO, ale dla kogoś może to być WiFi czy GPS :)
Jak wspomniał kolega wyżej- zdecydowanie lepsze zachowanie na wysokich iso (do 6400 nie ma co się przejmować szumam, powyżej też można wyciągać zdjęcia pełne w szczegóły), wifi i gps to dla mnie akurat zbędne gadżety- nawet jeszcze z nich nie korzystałem. Ale bardzo istotną różnicą jest tak krytykowany przez większość af- jest znacznie lepszy od tego z 5d mark ii. Generalnie różnicy między nimi na niskich iso nie ma, na wyższych 6d jest zdecydowanym zwycięzcą.
(...) Byłem dziś w MM i miałem w ręce 5d Mark II i 6D. Cóż muszę powiedzieć że w mojej ocenie 5d Mark II bardziej "leży mi w ręce". W 6D czuć ten plastik...
Szkoda że nie mieli 60D :(
Nie szkoda, bo to by nic nie zmieniło, bierz 5DmkII i po sprawie.
Ja też myślę, że 5D II, skoro 6D Ci nie odpowiada. Ja osobiście bym wybrał 6D, ale to moje własne preferencje a, jak wiadomo, każdy ma inne ;)
Kup 5d mk II i 50 f/1.4. Nowe (i sprawdz 50mm). Reszta przyjdzie sama pozniej. Nie laduj sie w przezytki typu crop i w coraz bardziej partaczone nikony.
Uwierz mi. Za wlasna kase przerobilem duzo opcji. Zestaw idealny to FF 17-40; 50; 70-200. Oczywiscie 24-105 totez godny wybor, ale na razie nie lapiesz sie w budzecie. I przede wszyystkim, zadne iso czy is nigdy nie zastapi swiatla. Dlatego tylko przy 17-40 zdecyduj sie na f/4 (no i przy 24-105 z musu poki co). 50 i 70-200 bierz najbardziej jasne.
Chyba ze chcesz robic kotlety, wtedy fotografia nie ma znacenia i kup co chcesz.
Mariusz_C
11-03-2013, 22:34
Ja też ostatnio wybierałem i wybrałem 5d2 ale jeśli chodzi o pytanie z tematu to nawet nie brałem pod uwagę cropa, choćby miał i milion gadżetów.
Ja myślałem że ten 17-40L nie nadaje się do pełnej klatki?
On jest dla niej stworzony :D
Mariusz_C
12-03-2013, 00:42
Raczej do cropa sie nie nadajem a dokładniej nie sprawdza się tak jak na FF
Mam jeszcze pytanie co do focusa w 5D Mark II. Czy faktycznie są problemy z ostrzeniem?
Nie ma żadnych, został owiany złą sławą bo Canon ośmielił się połączyć świetną matrycę 5D Mk II z AF`em podobnym (jak nie takim samym) co w 30D i 5D Mk I, nie znaczu to jednak że on nie działa.
Mam jeszcze pytanie co do focusa w 5D Mark II. Czy faktycznie są problemy z ostrzeniem?
Gdyby AF w 5D II faktycznie był takim niewypałem, to ten aparat nie kosztowałby 7tys. tylko połowę tej kwoty... Sprzęt trzyma cenę, bo jest świetny! AF nie powala, ale dla wielu osób jest w zupełności wystarczający :)
szybki offtop, czy AF z 5DmkII mozna porownac krótko mowiąc do 40D ? Ewentualnie ktory lepszy ?
40D ma wszystkie punkty krzyżowe, 5D Mk II tylko środkowy, porównując środkowy - będzie podobnie.
Wybór między 5DII, a 60D jest prosty i jednoznaczny: 5DII i koniec. Ja stoję przed dużo trudniejszym: 5DII vs 6D. Tu nie jest już tak łatwo :) .
Jeśli środkowy punkt AF jest taki jak w 40D (a tego nie wiem) - można śmiało brać. EOSem 40D robiłem zdjęcia na rajdach samochodowych i z efektów byłem bardzo zadowolony. Ilość zdjęć nietrafionych była znikoma.
od kiedy 40D ma wszystkie krzyzowe ? :roll:
jacek_73
12-03-2013, 18:16
od kiedy 40D ma wszystkie krzyzowe ? :roll:
Od 20 sierpnia 2007.
jac+, środkowy jest nawet lepszy niż w 40D, boczne są za to wolniejsze (od 40D). Czasami przejedzie ostroscia do konca i z powrotem, co bardzo rzadko zdarzało się w 40D.
Wydaje mi się że odsetek nietrafionych zdjęć jest mniejszy niż z 40D. Różnice moga wynikac tez z innych obiektywów używanych na 6D i 40D
Jeżeli to Ci pomoże to powiem że zdecydowanie 5D MkII. Ja wsiadłem na niego wcześniej używając 300V a potem 400D. Rewelacja. Pstrykam nim od 1,5 roku i uważam że spełnia wszystkie wymogi jakich od niego oczekuję. Proponowałbym używkę 5D II i nowe szkło 24-105
Proponowałbym używkę 5D II i nowe szkło 24-105
Dokładnie tak samo zrobiłem i nie żałuję. Kupiłem uzywke 5D MkII z przebiegiem niewiele ponad 10k strzałów i nówkę 24-105 u Kristopherosa...
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
5DII ro solidna konstrukcja i choć jak inni twierdzą nie dorównuje AF-em 6D , to i tak wolę 5DII.
Wszystko zależy od tego jakie są oczekiwania i ew. potrzeby.