Zobacz pełną wersję : Samyang mydlenie
Witam, przedwczoraj wybrałem się na zdjęcia i użyłem Samyanga 8mm Fisheye, była noc co prawda więc myślałem, że coś źle ustawiłem. Wcześniej Samyang robił zjęcia w nocy podczas burzy bez zarzutów. Więc się lekko przeraziłem co się stało. Przedstawiam parę zdjęć w wysokiej rozdzielczości:
Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting (http://tinypic.com/r/w9b18p/6) oraz Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting (http://tinypic.com/r/oczzt/6)
Przesłona f/8 czas 1/400 i 1/200 z tego co pamiętam. Gdzie leży problem ?
Ewidentnie ostrość jest źle ustawiona (na oknie obok aparatu zamiast na tle), może się pierścień ostrości rozregulował ?
Wiesz co, jak go używałem przed tym dziwnym zjawiskiem wszędzie była ostrość. Postawiłem go na statywie i pilot i robiłem zdjęcia. Wczoraj tam samo zrobiłem. Ostrość ustawiłem od 3m w nieskończoność przesłona f8 i heja...teraz takie babole. Jak wiadomo Samyang nie ma AF, ale nie wiem co się z nim stało, cały czas był w futerale. Dziś jeszcze coś porobię.
komarsnk
11-03-2013, 12:42
Ostrość ustawiłem od 3m w nieskończoność przesłona f8 i heja
Ja zawsze ustawiam 0,6m i f/8 i wszystko jest ostre.
komarsnk masz taką bryndzę jak ja na zdjęciu ? Przyjdę do domu i to sprawdzę, raz jeszcze...bo na prawdę jestem strasznie wkurzony tym faktem jak pracuje Samyang.
Wiesz co, jak go używałem przed tym dziwnym zjawiskiem wszędzie była ostrość. Postawiłem go na statywie i pilot i robiłem zdjęcia. Wczoraj tam samo zrobiłem. Ostrość ustawiłem od 3m w nieskończoność przesłona f8 i heja...teraz takie babole. Jak wiadomo Samyang nie ma AF, ale nie wiem co się z nim stało, cały czas był w futerale. Dziś jeszcze coś porobię.
No to musiał się fokus "ześlizgnąć" z pierścienia, wymaga to niestety ingerencji serwisu.
Od leżenia w futerale takie rzeczy się dzieją ? No nic...serwis jakiś we Wrocławiu polecacie, gdzie mi to sprawdzą ?
Obiektyw idzie na serwis, wg producenta wymaga kalibracji. Zobaczymy co się stanie