PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 60d Problem z lampa zewnetrzną.

Kazdo
09-03-2013, 14:05
Witam mam następujący problem . Posiadam Canona 60d i lampe ex430 niestety po załadowaniu lampy na sanki działa sterowanie lampa itp. działa także sterowanie bezprzewodowe ale po naciśnięciu spustu migawki lampa nie błyska.
Prosiłbym o pomoc . Z góry dziękuje.

skura
09-03-2013, 17:26
a próbowałeś lampę wyzwolić ręcznie? Z tyłu masz przycisk test. Po naładowaniu lampy i naciśnięciu przycisku, powinna błysnąć

Kazdo
09-03-2013, 18:38
a próbowałeś lampę wyzwolić ręcznie? Z tyłu masz przycisk test. Po naładowaniu lampy i naciśnięciu przycisku, powinna błysnąć

tylko na sankach test lampy nie działa. Testowana tez na 550d działa wszystko

janhalb
10-03-2013, 11:36
Na pewno nie chodzi o "niekompatybilność" lampy z aparatem - ja też używam 430EX z 60D i wszystko gra. Może styki mają jakiś feler? Jakieś zwarcie? Próbowałeś przeczyścić styki?

Arni
10-03-2013, 14:41
Może to prozaiczne, ale zmień baterie. Kiedyś, po dłuższym nieużywaniu lampy, już prawie się zaczynałem denerwować, że lampa działa, ale nie błyska, kiedy wymieniłem akumulatorki na naładowane i wszystko znowu zaczęło funkcjonować poprawnie.

Kazdo
10-03-2013, 17:31
własnie problem w tym ze lampa sprawna itp bo mam tez 550d i na nim wszystko działa. a na 60 juz nie. Podejrzane jest jednak ze działa w pełni sterowanie lampa z menu aparatu tak samo jak wyzwalanie bezprzewodowe ale nie działa tylko i wyłącznie wyzwolenie lampy gdy jest wsunięta na 60d co dziwniejsze nawet przycisk test wtedy nie działa na lampie