Zobacz pełną wersję : adapter nikon-eos
Witam,
posiadam adapter nikos-eos firmy pixco i chce zapiac na niego obiektyw sigma 10-20 4-5.6 DC HSM. Problem polega w tym iz nie mam kontroli nad przeslona aparatu, poniewaz gdy jestem w manual mode i zmieniam wartosc przeslony ona i tak nie zmienia sie bez wzgledu na to jaka wartosc bym nie ustawil.
A jak brzmi pytanie? :) Ten adapter zapewnia tylko możliwość podpięcia obiektywu, nic więcej, żadnego sterowania. Rozwiązaniem jest zakup Sigmy z właściwym bagnetem.
A jak brzmi pytanie? :) Ten adapter zapewnia tylko możliwość podpięcia obiektywu, nic więcej, żadnego sterowania. Rozwiązaniem jest zakup Sigmy z właściwym bagnetem.
Bo pewnie z założenia robiony jest pod starsze obiektywy, z ręcznym sterowaniem przysłoną.
Tutaj opis techniczny tego modelu adaptera który posiadam:
Adapter Pixo obiektywów Nikon-Canon moc. Canon adaptery bagnetowe w sklepie Foto-Net (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt39578-Adapter-Pixo-obiektyw%C3%B3w-Nikon-Canon-moc-Canon.html)
@edit problem rozwiązany.
Po skontaktowaniu się ze sprzedawcą dostałem informację iż w większości obiektywów oznaczonych AF-S oraz we wszystkich z oznaczeniem HSM nie mogę kontrolować przesłony za pomocą aparatu. Adapter ma wbudowany dandelion więc na większości starszych obiektywów powinno to działać lecz na modelach z oznaczniem które wypisałem wyżej niestety nie. Może komuś w przyszłości to info się przyda. Dzięki za pomoc.
Wszystko się zgadza. Ten adapter ma przyklejonego dandeliona, który "oszukuje" korpus i umożliwia działanie potwierdzenia ostrości. Ale w żaden sposób nie zapewni sterowania przysłoną w obiektywie. Między korpusem a obiektywem nie ma żadnej wymiany danych. Zostaje robienie przy pełnym otworze albo kupno Sigmy z bagnetem Canona.
... iż w większości obiektywów oznaczonych AF-S oraz we wszystkich z oznaczeniem HSM nie mogę kontrolować przesłony za pomocą aparatu. Adapter ma wbudowany dandelion więc na większości starszych obiektywów powinno to działać lecz na modelach z oznaczniem które wypisałem wyżej niestety nie.
Do tego co pisze PawelB dodam, że dotyczy to też starszych szkieł.
Żaden adapter (pomijam NEX/EOS, bo to inna bajka) nie umożliwia kontrolowania (sterowania) przysłoną z poziomu aparatu w jakimkolwiek szkle.
W starszych szkłach jest możliwość ręcznego ustawiania przysłony i to jest ich przewaga nad nowszymi konstrukcjami.